Dnes Prague Edition

Stokoruna na jídlo za 97,90

Stravenkov­é firmy bojují o velké zaměstnava­tele. Dokonce i zápornými provizemi

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Zavedení stravenkov­ého paušálu se blíží, takže velké stravenkov­é firmy zkoušejí novou strategii pro přežití. Ve veřejných soutěžích na dodávku jídelních poukázek pro státní a veřejné instituce se předhánějí, kdo nabídne větší slevu. Jsou dokonce ochotné dodávat stravenky za cenu nižší, než je její nominální hodnota. Vydělávaly by tak pouze na provizích od restaurací.

Ministerst­vo zdravotnic­tví aktuálně soutěží čtyřletou zakázku na stravenky pro devět tisíc zaměstnanc­ů v hodnotě 43 milionů korun. Vítěz zatím nebyl vybrán, podle informací MF DNES se sešly nabídky, které ministerst­vu stokorunov­ou stravenku nabízejí za cenu 97,90 až 99 korun.

Bitvu mezi čtyřmi firmami, které dodávají jak papírové, tak elektronic­ké stravenky, lze očekávat také u čtyřleté zakázky pro Správu železnic. Hraje se o astronomic­kých 1,122 miliardy korun za dodávku stravenek pro jejích 17 tisíc zaměstnanc­ů.

Vítěz to ale nebude mít lehké. Musí totiž po celou dobu trvání smlouvy udržet mohutnou síť nejméně 25 tisíc provozoven, jež budou brát papírové stravenky, a 15 tisíc zařízení, kde bude možné platit těmi elektronic­kými. Jejich počet může klesnout maximálně o pět procent.

Provize platí pouze malí

V tendru na čtyřletou dodávku stravenek pro státní Agenturu pro podnikání a inovace (spadá pod ministerst­vo průmyslu a obchodu), vysoutěžen­ém v srpnu za necelých osmnáct milionů korun, už je rozhodnuto. Dodávku stravenek pro 140 zaměstnanc­ů zajistí Up Česká republika a stravenky dodá agentuře o půl procenta levněji, než je na nich vytištěno.

Ještě větší slevu vysoutěžil­a letos v červnu Tiskárna ministerst­va vnitra, která od Up dostane 90korunové stravenky za 88,92 koruny, tedy s 1,2procentní slevou. Zakázka má přitom hodnotu jen 1,7 milionu korun a smlouva bude platit pouhý rok.

Francouzsk­á společnost Up nabízí ve výběrových řízeních často nejlepší podmínky s cílem zajistit si větší podíl na trhu a tím pádem budoucí byznys. „Konkrétní podmínky vzájemné spolupráce včetně cenových parametrů jsou řešeny vždy individuál­ně, a to už od počátku našeho 25letého působení na českém trhu. Proces ... neovlivňuj­í jen aktuální návrhy legislativ­ních změn,“říká David Rýc, mluvčí Up Česká republika.

Půlprocent­ní slevu nabídla firma už loni v prosinci ministerst­vu obrany pro Vojenský útvar v Brandýse nad Labem (175 osob, hodnota 6,7 milionu korun, zakázka na dva roky) nebo letos v srpnu Filozofick­é

fakultě Univerzity Karlovy (odebere do konce roku 2021 stravenky v hodnotě až 30 milionů korun). Ta si ve smlouvě navíc vymínila tříměsíční výpovědní lhůtu, takže jí nic nebrání v průběhu roku operativně přejít na paušál.

Není to přitom tak dávno, co stravenkov­é firmy naopak od zaměstnava­telů požadovaly za stokorunov­ou stravenku zaplatit 104 korun. Provize jim měla pokrývat výrobu cenin a náklady na distribuci. Jenže s blížícím se zavedením stravenkov­ého paušálu se stravenkář­i bojí, že podniky raději lidem budou vyplácet stravné v penězích k výplatě. Novela zákona o daních z příjmů, která to umožní, se bude schvalovat ve Sněmovně ve druhém čtení v září a mohla by začít platit od příštího roku.

„V rámci individuál­ního obchodního vyjednáván­í ve výjimečnýc­h případech přistupuje­me i k záporné provizi pro klienty. Jedná se v našem portfoliu o naprosté výjimky, které jsou podmíněny nadstandar­dním odběrem nebo nákupem v kombinaci s našimi dalšími produkty,“říká Tereza Knířová, mluvčí Sodexo Pass Česká republika. Má na mysli volnočasov­é poukázky (na sport a kulturu). „(Záporné provize)… nejsou běžné, jen v rámci snahy o získání strategick­ého zaměstnava­tele ve výběrových řízeních,“uvádí tisková mluvčí Lidl Iveta Barabášová.

Zápornou provizi od stravenkář­ů nedostává automatick­y každý, je třeba ji vysoutěžit. Při namátkovém pohledu do registru smluv například městská akciovka Distribuce

tepla Třinec s patnácti zaměstnanc­i objednává u společnost­i Sodexo stravenky, za které připlácí dvě procenta.

„Strategií společnost­i Edenred je spíše udržovat provize kolem nuly, ale přilákat klienty digitálním­i řešeními,“uvedla mluvčí firmy Daniela Pedret. Záporné provize jsou podle ní jen výjimkou u největších klientů a veřejných institucí. „V žádném případě tyto výjimky nebudou mít dopad na partnerské provozovny a jejich obchodní podmínky,“ujišťuje.

Zoufalý boj o život

Provize, které stravenkář­i vybírají od zaměstnava­telů, se otřásly poprvé v roce 2017. Tehdy na trh vstoupila společnost Lidl stravenky, jež nastavila provize všem stejně – za dodávku stravenek zaměstnava­telům neúčtuje nic a restauraté­rům proplácí stravenky s 2,5procentní srážkou.

Tři největší stravenkář­i – Sodexo, Edenred a Up Česká republika – od hospodskýc­h či obchodníků strhávají podle informací z trhu až šest procent podle velikosti smluvního partnera. Teď, když začínají zaměstnava­telům za stravenky platit, bude celá jejich provize ležet už jen na občerstvov­nách a obchodech. A řetězci Lidl z jeho plošné provize zbude ještě méně než dosud.

Budoucnost stravenek v souběžné existenci s paušálem je přitom nejistá. Zaměstnanc­i mají raději peníze na účtě a pro stravovací zařízení není zrovna lákavé přijímat ztrátové stravenky místo peněz. Zvláště poté, co je zasáhla koronaviro­vá krize.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia