Dnes Prague Edition

Vedle muzikálu nás pojí úcta ke Gottovi

Spojení hlasů Pavla Vítka, Jana Kříže, Mariana Vojtka a Michala Bragagnola dalo vzniknout seskupení 4 Tenoři, které debutuje albem filmových a muzikálový­ch melodií.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

PRAHA Vzorem všech čtyř byl a je Karel Gott. „Byl to můj idol, přátelili jsme se, dal mi několik rad, kterými se dodnes řídím,“líčí Vítek.

Co přispělo ke zrodu 4 Tenorů?

Vítek: Začalo to na koncertu Proms Gala v pražském Foru Karlín, kde jsme zpívali za doprovodu Českého národního symfonické­ho orchestru. Tam jsme se poprvé sešli na pódiu. Znali jsme se z muzikálů, ale tenkrát jsme si společně zazpívali. Dirigoval Maestro Marcello Rota, dirigent Andrey Bocelliho, a pochválil nás, že to bylo moc hezké, líbilo se mu naše spektrum hlasů. Nás společné vystoupení taky bavilo, takže jsme přemýšleli, co dál. A producent koncertu Janis Sidovský přišel s nápadem, že bychom mohli pokračovat jako kvarteto. Moc rádi jsme na to přistoupil­i. Já beru projekt jako novou příležitos­t, že si mohu zazpívat i něco jiného než pár svých hitů. Najednou jsem byl postaven před určitou překážku, což mě lákalo.

Kříž: Já jsem moc rád, že uskupení nevzniklo uměle. Na Proms Gala jsme byli pozváni každý sám za sebe, až na místě vznikl nápad, že bychom mohli nazpívat jednu společnou skladbu ve stylu Il Divo. Prostě využít čtyři silné hlasy. Ohlas byl hrozně hezký, začaly na to navazovat další kroky, což mě osobně hrozně baví. Že to vyplynulo samo sebou. Koncert, pak turné, cédéčko, všechno šlo přirozeně, ne chtěně. Pak přišla myšlenka udělat vystoupení ve Foru Karlín, které je teď už z nějakých devadesáti procent vyprodané, což je ohromné.

Jak jste si vybírali písničky?

Bragagnolo: Ze začátku jsme šli cestou písní Karla Svobody, který patřil k nejlepším našim autorům velkých melodií. Pak jsme chtěli sáhnout i do světového fondu, vybrali jsme si skladbu Ennia Morriconeh­o z filmu Tenkrát na Západě či od Andrewa Lloyda Webbera z muzikálu Bídníci. Dali jsme dohromady docela pestrý výběr skladatelů.

Vítek: Jsme každý z jiných hudebních oblastí – z popu, opery, muzikálu. A díky tomu si můžeme troufnout i na náročnější repertoár. Samozřejmě pokud se dobře rozepíše pro čtyři hlasy. Každopádně nás pojí muzikál, v tom jsme všichni alespoň jednou nohou ponořeni.

Vojtko: Je to širokospek­trálmí repertoár. Máme tam věci, na kterých jsme se domluvili, baví nás a dobře se nám zpívají. Pak máme prostor pro sólové věci, které nám jsou blízké, a doufáme, že příště vybereme ještě zajímavějš­í skladby.

Čili už se bavíte o tom, co bude následovat po albovém debutu?

Vojtko: Muzikály, filmová hudba, písničky z repertoáru Karla Gotta, to je základ. Natočili jsme jich víc, než se objeví na první desce, čili s nimi počítáme na případné další album. A ze studnice Webberovýc­h melodií je pořád co vybírat.

 ?? Foto: Tomáš Nosil ?? Vokální kvarteto Zleva Jan Kříž, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Marián Vojtko.
Foto: Tomáš Nosil Vokální kvarteto Zleva Jan Kříž, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Marián Vojtko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia