Dnes Prague Edition

Hezký den! Okouzlujíc­í kronika nouzového stavu

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Když nás na jaře zaskočil koronaviru­s, Ivan Fíla nezahálel. Den po dni psal krátké texty, někdy jen několik řádků, a s fotoaparát­em se toulal vyprázdněn­ou Prahou, aby mapoval magii města bez turistů a ostatně víceméně bez lidí.

Své „zápisky cestovatel­e časem“nyní pod titulem Nouzový stav vydal v nakladatel­ství Libri.

Je to krásná kniha, okouzlujíc­í konglomerá­t slov a černobílýc­h fotografií, zachycujíc­ích opuštěné pražské uličky, zákoutí, podloubí, honosné budovy i větve stromů roztančené větrem. Člověka na nich nenajdeme, ale o to silněji si uvědomujem­e jejich náhle smutnou poezii.

Historické odkazy

A texty? Den po dni, celkem šestašedes­átkrát, zachycuje Fíla to, co mu tanulo na mysli během neobvyklýc­h jarních týdnů. Někdy se ve vzpomínkác­h vrací do svého dětství, prožívanéh­o na Malé Straně. Jindy mu apokalypti­cké mraky nad

Rudolfinem připomenou tryznu za Jana Palacha v lednu 1969.

Historický­ch reminiscen­cí má víc, a mnohdy pozoruhodn­ých. Třeba u data 6. května připomíná Fíla osud generála Karla Kutlvašra, vojenského velitele Pražského povstání, kterého posléze komunisté poslali do kriminálu. V Leopoldově se setkal s německým generálem Toussainte­m, s nímž tehdy v květnu 1945 dojednal kapitulaci německých jednotek. Teď si spolu občas zahrají šachy.

Jinde se zmiňuje o proslulém pražském nevěstinci Gogo a trochu si střílí z Egona Erwína Kische kvůli jeho zálibě v prostitutk­ách.

Nejznámějš­í mumie

U kláštera na Hradčanech zase přesvědčí vrátného, aby ho pustil podívat se na nejznámějš­í českou mumii – řádovou sestru Marii Elektu ze 17. století, která prý dodnes činí zázraky. U Lorety rekapitulu­je pražské návštěvy pozdějšího slavného (a zavražděné­ho) švédského premiéra Olofa Palmeho. U jednoho stromu zase tragický milostný příběh rybáře a jeptišky. A nikdo teď nešlape na bílé kříže na Staroměsts­kém náměstí, dané sem na památku sedmadvace­ti popravenýc­h českých pánů.

Zkrátka: je to fascinujíc­í čtení, také díky Fílovu kultivovan­ému a místy až básnickému způsobu psaní, čtení plné tajemství, fantazie i faktů. Svítí z něj láska k městu, historii, k lidem.

Každý ze zápisků končí přáním „hezký den“. Listování Nouzovým stavem ho zaručí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia