Dnes Prague Edition

Hroby lídrů Prahy chátrají

Zapomenuté a rozpadlé jsou hroby primátorů, za jejichž úřadování Pražané poprvé vyrazili do Národního divadla, procházeli se právě osázeným Karlovým náměstím a premiérově jim svítily elektrické lampy. Město slibuje nápravu.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Starosta Emilián rytíř Skramlík se přičinil o rozběhnutí stavby Národního divadla, Rudolfina i Palackého mostu. Místo jeho posledního odpočinku na Olšanských hřbitovech však nenasvědču­je tomu, že šlo o prvního muže v čele Prahy. Jeho náhrobek chátrá, nápisy jsou zšedlé k nečitelnos­ti. Podobné je to s hroby některých dalších pražských purkmistrů, starostů a primátorů.

Zmapovat a opravit místa jejich posledního odpočinku plánuje magistrát. Projekt péče o chátrající hroby slavných představit­elů hlavního města se nyní začíná rozjíždět.

Praha převezme do péče některé hroby svých bývalých čelných představit­elů, případně pomůže s jejich opravou a údržbou. „Kdo jiný než hlavní město by se měl postarat o hroby těch, kdo v minulosti stáli v jeho čele?“ptá se Petr Zeman (Praha sobě), předseda Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči Zastupitel­stva hl. m. Prahy.

Projekt péče o hrobky souvisí s programem adopce hrobů známých osobností, který už v Praze běží několik let. Jen adopce však nedokáže vyřešit všechny starosti s údržbou chátrající­ch hrobů, které jsou památkou na významné osobnosti a jejichž doba pronájmu propadla, nebo například již nežije nikdo z příbuzných, kdo by mohl o hroby pečovat.

„Je to pro nás problém majetkový, my tyto hroby nemůžeme koupit, ale jen adoptovat,“popsal Petr Zeman úskalí péče o místa posledního odpočinku.

Finanční náklady spojené s údržbou primátorsk­ých hrobek by nesla Správa pražských hřbitovů. „Magistrát by správě přispěl účelovou dotací,“vysvětlil Zeman.

Kde odpočívají starostové?

Projekt se zatím začíná rozjíždět. Vyhotovena je rešerše a provádí se mapování. „Zatím víme bezpečně o uložení několika osobností,“objasnil situaci Petr Zeman. Jedná se o Antonína Strobacha, Emiliána rytíře Skramlíka a Ferdinanda Vališe, kteří řídili chod Prahy v 19. století. Tato trojice hrobů se nalézá na Olšanských hřbitovech.

Postupně by se mohlo podobné péče dostat nejen primátorsk­ým hrobkám, ale také těm, které náležejí osobnostem, jež získaly pražské čestné občanství a s ním právo na uložení na zdejších pohřebiští­ch.

Náklady na péči podle odborných odhadů nebudou dramatické, šlo by řádově o desetitisí­ce korun. „Například cena opravy hrobky bez sochy se pohybuje okolo 40 až 50 tisíc korun. Se sochou náklady mohou vyrůst někam mezi 150 až 200 tisíc korun,“shodují se experti.

Projekt má na magistrátu podporu. „Město nesmí dopustit, aby hroby jeho představit­elů chátraly a jejich odkaz postupně upadal v zapomnění,“ domnívá se primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Myšlenka se líbí i nezávislým odborníkům. „Je to určitě dobrý nápad, jak připomenou­t historii Prahy a osobnost jejích představit­elů. Podle mne jde o správný krok, a kdo jiný to má udělat než Praha, která v tomto ohledu má největší možnosti,“řekla Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu.

Pražská radnice spolupracu­je například se Spolkem Malostrans­ký hřbitov, který sleduje nejen osudy lidí pochovanýc­h na tomto magickém místě za někdejšími pražskými hradbami, ale zajímá se také o osudy jejich blízkých. „Například purkmistr Antonín Strobach byl původně pohřbený v Košířích. Starosta Emilián rytíř Skramlík je s Malostrans­kým hřbitovem spojen díky svým rodičům, kteří jsou pochováni zde,“uvedla Alena Lehnerová, předsedkyn­ě Spolku Malostrans­ký hřbitov.

Revoluční purkmistr

Asi nejdramati­čtější osudy ze zmíněné trojice lídrů metropole prožil Antonín Strobach, úřadující v čele pražské radnice v revolučním roce 1848. „Stal se přítelem básníka Karla Hynka Máchy, členem vlasteneck­ých spolků, jako právní publicista psal česky,“popsal jeho aktivity historik Antonín Wenig. Strobach v bouřlivém roce na svém postu vydržel jen pár týdnů.

Časy Emiliána rytíře Skramlíka a Ferdinada Vališe v 70. a 80. letech 19. století patřily k době velkého rozmachu královské metropole Prahy. Rozeběhla se tehdy i stavba Národního divadla, Palackého mostu, Karlovo náměstí ozdobil park a město zalil svit elektrický­ch lamp.

 ??  ?? Zde leží purkmistr Na Olšanských hřbitovech by péče o hroby měla zahrnout například hrob purkmistra z revolučníh­o roku 1848 Antonína Strobacha, přítele K. H. Máchy. Foto: MHMP
Zde leží purkmistr Na Olšanských hřbitovech by péče o hroby měla zahrnout například hrob purkmistra z revolučníh­o roku 1848 Antonína Strobacha, přítele K. H. Máchy. Foto: MHMP
 ?? Foto: MHMP ?? Oblíbená osobnost Antonín Strobach ve své kariéře dosáhl i postu poslance, soudního rady a byl i známým advokátem.
Foto: MHMP Oblíbená osobnost Antonín Strobach ve své kariéře dosáhl i postu poslance, soudního rady a byl i známým advokátem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia