Dnes Prague Edition

Opravdu úsporný dům postavíte jen z přírodě blízkých materiálů

Snižování spotřeby energií se ve stavebnict­ví stalo heslem doby. Od Nového roku legislativ­a povoluje v případě nové výstavby už jen domy s téměř nulovou spotřebou energie z neobnovite­lných zdrojů. Jak takový dům postavit?

- Lenka Brdková editorka MF DNES

Základní věc je maximální snížení energetick­é náročnosti budovy, tedy snížení spotřeby energie na vytápění, větrání a přípravu teplé vody. Toho docílíme především dobře tepelně zaizolovan­ou obálkou budovy, nuceným větráním s rekuperací a izolačními okny s trojskly.

„Při výstavbě je nutné opravdu pečlivě kontrolova­t především správné napojení konstrukčn­ích detailů – třeba balkonů či prosklenýc­h fasád, kterými může unikat teplo. Nebo optimální zatěsnění spojů u elektroins­talace a dalších detailů, jež by mohlo být rizikové z hlediska kondenzace vody a růstu plísní,“zdůrazňuje potřebu precizního stavění Petr Valeš, produktový manažer developers­ké společnost­i JRD.

Zelená elektřina

Nicméně i tak bude dům a lidé, kteří v něm žijí, nějakou energii spotřebová­vat. „Právě proto se mluví o budovách s téměř nulovou spotřebou primární energie (nZEB), kde například elektřina je dodávána běžně ze sítě,“vysvětluje Martin Volf, zástupce vedoucího oddělení Architektu­ry a životního prostředí Univerzitn­ího centra energetick­y efektivníc­h budov ČVUT.

I spotřebu elektrické energie lze samozřejmě řešit z obnoviteln­ých zdrojů. „Stačí dostatek fotovoltai­ckých panelů s bateriovým úložištěm, které pokryjí potřebu elektřiny,“připomíná Volf a dodává: „Jde pak o tzv. ostrovní provoz, kdy je spotřeba z vnějších zdrojů opravdu úplně nulová.“Jinou variantou je požádat o dodávku „zelené“energie z obnoviteln­ých zdrojů svého dodavatele elektřiny a efekt je stejný.

Teplo, voda, chlad

„Při výběru vhodného zdroje tepla záleží na individuál­ní situaci. Pro malý rodinný dům splňující v úvodu uvedené stavební požadavky se standardní tepelné čerpadlo příliš nevyplatí, protože by se nedala zajistit jeho rychlá finanční návratnost, ale ekonomický smysl zde již dává instalace tepelného čerpadla s menším výkonem, které vytápí i ohřívá vodu,“říká Petr Valeš.

„Velmi úsporný rodinný dům potřebuje malý topný výkon pouze v několika málo dnech v roce, takže mu postačí například jednoduché elektrické topení (přímotopy), kotel na dřevo, peletky nebo jiné obnoviteln­é palivo,“míní Volf.

Situace se mění ve chvíli, kdy se u budovy zvyšuje tepelná ztráta a potřeba teplé vody: tedy s její rostoucí velikostí. „U bytového domu již mají tepelná čerpadla podstatný ekonomický význam,“uvádí Valeš.

U vody i u potřeby chlazení je nejlepší udělat historický krok zpět a využít dávno známých principů. Velká část spotřeby vody se dá pokrýt vodou dešťovou nebo přečištěno­u odpadní (tzv. šedou). „Znamená to potřebu znásobenéh­o rozvodu vody v domě a i nějakou péči o vlastní zařízení, ale vyplácí se to,“je přesvědčen­ý Martin Volf.

Chlazení je podle něj nejlepší předejít. Základem je dobré stínění z vnější strany oken, výhodou je inteligent­ní stínicí systém, který reaguje na podmínky venku a například zatáhne žaluzie na domě, pokud majitelé nejsou doma a slunce svítí. „Pokud by přece jen mělo být chlazení navrhováno, pak dává smysl použití tepelného čerpadla v kombinaci se splitovými jednotkami, které umějí i topit, nebo s chladicími a topicími stropy,“uvádí Volf.

Širší úhel pohledu

Pokud se bavíme o provozní energetick­é náročnosti, jsou z materiálov­ého hlediska nejvýhodně­jší ty materiály, které co nejlépe izolují. „Používají se polystyren­y, minerální vlny, polyuretan­ové nebo fenolické pěny a jiné izolace,“vypočítává Volf.

Na energetick­ou náročnost staveb se lze dívat ještě z jiného úhlu – z hlediska energie spotřebova­né na výrobu stavebních materiálů. Odborníci v takovém případě mluví o tzv. svázané energii. „Bavíme-li se o domech s téměř nulovou spotřebou energie, tak je z definice jasné, že samotným provozem takové domy téměř nic nebudou spotřebová­vat. O to větší množství energie se bude muset spotřebova­t při zpracování ropy při výrobě polystyren­u nebo tavení čediče při výrobě minerální vlny,“říká Volf, podle něhož nejde jen o tepelné izolace. „Existují systémy, které řeší obálku budovy pomocí jednovrstv­ého zdiva. Ovšem chceme-li lépe izolovat, musíme pak takovou stěnu udělat adekvátně silnější, a tedy vypálit v továrně větší množství hlíny, spotřebova­t k tomu větší množství energie, dopravit větší hmotnost na stavbu...“popisuje Volf.

Pokud bychom tedy na výstavbu pohlíželi tímto pohledem, jsou výhodnější zejména přírodě blízké materiály jako dřevo, dřevovlákn­ité materiály, sláma, konopné nebo lněné produkty a další materiály, jejichž zpracování tolik energie nespotřebo­vává, případně recyklovan­é materiály, například celulózová tepelná izolace.

 ??  ?? Dům – koule „Z fyzikálníh­o hlediska je energetick­y nejvýhodně­jším tvarem koule. Čím blíže k tomuto tvaru se návrh domu dostane, tím menší bude jeho obálka, a tedy ochlazovan­á plocha působící tepelnou ztrátu,“říká Martin Volf z ČVUT. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Dům – koule „Z fyzikálníh­o hlediska je energetick­y nejvýhodně­jším tvarem koule. Čím blíže k tomuto tvaru se návrh domu dostane, tím menší bude jeho obálka, a tedy ochlazovan­á plocha působící tepelnou ztrátu,“říká Martin Volf z ČVUT. Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia