Dnes Prague Edition

Tour: Slovinsko poráží Kolumbii

Pyreneje prověřily favority Tour. Žlutý je Roglič, zářil Pogačar.

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Pyreneje jsou překonány, silná sestava týmu Jumbo-Visma diriguje tempo etap v duchu někdejší vlády týmu Sky/Ineos a největší favorit Primož Roglič je od včerejšího večera ve žlutém trikotu. Potud podle očekávání.

Ale po devíti etapách je prvních sedm namačkáno ve 47 sekundách.

Jde až na jednu výjimku o úplně jinou sestavu, než jaká jela o titul před rokem. Figuruje v ní kolumbijsk­ý obhájce titulu Egan Bernal, ale jinak? Loni druhý Thomas nebyl nominován, třetí Kruijswijk je zraněný, čtvrtý Buchmann ztrácí pět minut a pátý Alaphilipp­e 41 minut. Mimo hru je i další z loňských hrdinů Pinot, v sobotu chytil zásek 25 minut.

Kdo tedy pojede o titul letos? Nejpůsobiv­ější

je zatím výkon dvou Slovinců, 30letého Rogliče a o devět let mladšího Tadeje Pogačara.

V tomto pořadí už ovládli loni Vueltu. Teď ohromují na Tour.

Pogačar byl v obou pyrenejský­ch etapách z favoritů nejlepší. V sobotu jim nadělil v interním souboji 38 sekund. A včera po strhující koncovce vyhrál spurt pětičlenné skupiny. Před Rogličem.

„To je bláznivé,“žasl. Přesto je zatím až sedmý. Na vině je zbytečná ztráta, kterou chytil při pátečním dělení pelotonu na bočním větru.

„Kvůli tomu pátku musel být vzteky bez sebe, protože ztratit 1:21 minuty na větru ho možná bude na konci hodně mrzet,“říkal ve studiu ČT exmistr republiky Petr Benčík.

„Proto teď musím jet pořád na plný plyn a najet co nejvíc času,“tvrdí Pogačar. Ještě před Tour říkal: „Když při svém debutu skončím v Top 10, budu šťastný.“Nyní pochopil, že má na mnohem víc.

V sobotu dosáhl na stoupání Peyresourd­e

nejlepšího času v historii. Včera se stal nejmladším vítězem etapy na Tour od roku 1993, kdy 8. etapu vyhrál 21letý Armstrong.

Uvidíme tedy souboj o titul Roglič – Bernal – Pogačar? Jistě, ale ani překvapení nejsou vyloučena.

Roglič určitě Pogačara nepodceňuj­e. Při spurtu o bonifikačn­í sekundy na vrchařské prémii vystartova­l včera po útočícím krajanovi tak tvrdě, že málem oba skončili na zemi.

Co do kvality týmu, je ten Rogličův výrazně silnější, zvlášť když v neděli vzdal Fabio Aru, který měl být Pogačarovi k ruce v horách.

Rogličovi navíc může prospět, že původní strategie dvou lídrů v Jumbu vzala v Pyrenejích za své. Tom Dumoulin se v průběhu 8. etapy zřekl pozice spolulídra stáje.

„Už na Port de Bales (druhé ze tří stoupání dne) jsem prožíval těžké chvíle,“líčil vítěz Gira 2017. „Věděl jsem, že bych nevydržel s nejlepšími až do cíle. Proto jsem se sám rozhodl, že pojedu pro Primože. Má v rukách výborné karty.“

Jumbo zatím vyznává taktiku svojí kolektivní silou co nejvíce vyčerpat v průběhu etap soupeře a koncovku pak nechat jen na Rogličovi. Ten ještě v sobotu tvrdil: „Nebylo mojí prioritou vzít si žlutý dres.“Včera po něm sáhl. Jeho dosavadní majitel Adam Yates naopak ztratil téměř minutu.

A Egan Bernal? Zatím závodil defenzivně, na Peyresourd­u mu soupeři i poodskočil­i, usilovně se k nim vracel zpět. Ve druhé pyrenejské etapě už působil aktivněji a projel cílem s Pogačarem, Rogličem a Landou. „V této fázi závodu nejde jen o sekundy, ale také o pocit na kole. Ten se zlepšuje,“podotkl.

Jeho trumfem má být 21 kilometrů dlouhé stoupání na Col de La Loze (2 304 metrů nad mořem), cíl 17. etapy. To se může stát jeho loňským Iseranem. Tedy místem, kde se jediným úderem pokusí změnit vše.

Tour de France

8. etapa (Cazéres - Loudenviel­le, 141 km): 1. Peters (Fr., AG2R La Mondiale) 4:02:12, 2. Skujinš (Lot., Trek-Segafredo), 3. Verona (Šp., Movistar) oba -47, 4. Zakarin (Rus., CCC) -1:09, 5. Powless (USA, EF) -1:41... 98. HIRT (CCC) -25:23, 121. KREUZIGER (NTT) -32:39.

9. etapa (Pau - Laruns, 153 km): 1. Pogačar (Slovin., SAE Team Emirates) 3:55:17, 2. Roglič (Slovin., Jumbo-Visma), 3. Hirschi (Švýc., Sunweb),

4. Bernal (Kol., Ineos Grenadiers), 5. Landa (Šp., Bahrajn-McLaren) všichni stejný čas... 61. HIRT -16:22, 136. KREUZIGER -29:27. Celkově: 1. Roglič 38:40:01, 2. Bernal -21, 3. Martin (Fr., Cofidis) -28, 4. Bardet (Fr., AG2R La Mondiale) -30, 5. Quintana (Kol., Arkéa-Samsic), 6. Urán (Kol., EF) oba -32, 7. Pogačar -44,

8. A. Yates (Brit., Mitchelton-Scott) -1:02, 9. López (Kol., Astana) -1:15, 10. Landa -1:42... 90. HIRT -1:40:53, 113. KREUZIGER -2:05:16.

Několikrát se tenistka Karolína Muchová pouze zklamaně ohlédla za báječným prohozem Rumunky Sorany Cirsteaové. V klíčových chvílích utkání, které se nevyvíjelo podle jejích představ, nicméně stejně znovu vyrazila vpřed.

Například třetí soupeřčin mečbol ve třetím kole US Open vymazala znamenitým bekhendový­m volejem.

Žádné vyčkávání a pinkání na jistotu.

„Bylo to přirozené, nechtěla jsem pořád hrát odzadu, protože už mi ruka nešvihala a uletě- ly mi skoro kilometro- vé auty,“líčila Mucho- vá. „Na síti se cítím silná, mám na ní dobrou bilanci. Tak jsem si řekla, že do toho půjdu.“

Kuráž se nasazené dvacítce vyplatila. Otočila zapeklitou partii ze stavu 3:5 ve třetím setu a skóre 3:6 v rozhodujíc­ím tie breaku. Poprvé v kariéře postoupila do osmifinále newyorskéh­o grandslamu.

Už předloni, když na sebe Muchová upozornila právě na Flushing Meadows, o ní trenér Jiří Fencl prohlásil: „Karolína je úplný úkaz. Má výjimečný talent. Umí všechno, což se u holek málokdy vidí. Lift po lajně, kraťas... Čop a náběh vpřed, těžký volej, smeč. Chytře volí taktiku. Ví, jak se vykrývá prostor na síti.“

Ona přiznává, že si útokem ráda zkrátí výměnu. Že k němu využívá každou vhodnou příležitos­t.

„I po nekvalitní­m náběhu dokážu na síti bodovat. Z těžkého balonu vyškrábnu třeba kraťas nebo jinak zakončím. Mám docela velké rozpětí paží.“

Není typem sportovkyn­ě, která odmalička k někomu vzhlížela. Při pochůzkách v zákulisí velkých turnajů se neohlíží za celebritam­i, nežádá o selfíčka.

Ani své voleje od nikoho neokopírov­ala. Snad pouze Roger Federer pro ni představuj­e jakousi kapacitu.

„Třeba zrovna on má přechod na síť výborný,“přikyvuje. Odborníci často mluví o účinnosti útočné taktiky. Trenéři k ní nabádají své svěřenkyně. Barbora Strýcová se s ní loni na Wimbledonu probojoval­a až do semifinále. V současnost­i, kdy mnoho tenistek tluče do míčů velkou silou krátce po odskoku, zbývá na přesun k síti málo času.

Ty, jež se nebojí a ovládají voleje, ovšem baví obecenstvo a proti ranařkám od základní čáry získávají zásadní výhodu.

Vždyť si i Petra Kvitová při svém pátečním mači s Američanko­u Jessikou Pegulaovou v napínavé druhé sadě pomohla úspěšnými zásahy na „saku“.

V prvních třech partiích na letošním US Open se na něm ocitla šedesátkrá­t, přičemž posbírala 43 bodů (71,7 procenta).

Výrazně kladnými čísly se smí pochlubit rovněž Muchová – 30 bodů ze 43 náběhů (69,8 procenta). Obě Češky se drží hesla „s odvahou nejdál dojdeš“. Zatím jim na newyorském betonu prospívá. Kvitová v neděli večer po uzávěrce vydání zápolila o postup do čtvrtfinál­e s další Američanko­u Shelby Rogersovou.

Muchová se v pondělí střetne s Běloruskou Viktorií Azarenkovo­u.

Není samozřejmě rozumné vrhat se na síť bezhlavě. Opravdové šampionky však musí velkému triumfu vyjít vstříc. procenta je úspěšnost Muchové na síti na US Open.

US Open

3. kolo: KVITOVÁ (6) – Pegulaová (USA) 6:4, 6:3, MUCHOVÁ (20) – Cirsteaová (Rum.) 6:3, 2:6, 7:6 (9:7). Osmifinále, po uzávěrce: KVITOVÁ (6) – Rogersová (USA). Dnes: MUCHOVÁ (20) – Azarenková (Běl.).

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Hýřil aktivitou V sobotu útočil Tadej Pogačar na stoupání do průsmyku Peyresourd­e, včera už druhou pyrenejsko­u etapu vyhrál.
Foto: Getty Images Hýřil aktivitou V sobotu útočil Tadej Pogačar na stoupání do průsmyku Peyresourd­e, včera už druhou pyrenejsko­u etapu vyhrál.
 ?? Foto: ČTK ?? Jde dál! Karolína Muchová je v osmifinále.
Foto: ČTK Jde dál! Karolína Muchová je v osmifinále.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia