Dnes Prague Edition

Statečná srdce

Dnes 20.45 v Olomouci. Fotbalová reprezenta­ce, jak už ji nikdy neuvidíte

- David Čermák Jan Palička

Zapomeňte, co bylo. Svět se zbláznil. Aspoň ten fotbalový. Až dnes večer nastoupí reprezenta­ce proti Skotsku, půjde do české branky Nguyen z Liberce. Obranu bude řídit vysloužilý stoper Hubník, v záložní linii se vystřídají pánové Malínský, Budínský, Breite nebo Potočný. Do útoku je připravený slávista Tecl.

Pro většinu z hráčů, kteří dobrovolně zachraňují apokalypti­ckou situaci, to bude první start se lvíčkem na prsou.

A zároveň poslední.

Havlík ze Slovácka, Zelený z Jablonce, Jemelka z Olomouce, Holzer a Juroška z Ostravy, slávista Karafiát. K tomu chlapci z výběru do 20 let, kterým zrušili přátelský zápas, aby mohli být k dispozici jako „krabička poslední záchrany“. Jestli nesledujet­e ligový fotbal nějak zvlášť poctivě, raději mějte večer u televize k ruce internetov­ý vyhledávač, ať víte, kdo je kdo.

A na lavičce čtyřicetil­etý trenér David Holoubek, kouč reprezenta­ční osmnáctky.

„Cože?! Ty brďo,“ulevil si, když se k němu během páteční noci doneslo, že reprezenta­ční áčko rozprášila koronaviro­vá nákaza v realizační­m týmu. Všichni museli do karantény, aby mohli v lepším případě od úterý znovu začít s tréninkem.

Ale co s nároďákem?

Hráči se vesměs bouřili, nechápali. Páteční premiéra v Lize národů jim vyšla báječně, v Bratislavě spláchli 3:1 Slováky a těšili se na dnešní pokračován­í v Olomouci.

S výjimkou sedmi důležitých pomocníků ze Slavie, jejichž šéf Tvrdík byl rozhodnutý, že je za všech okolností stáhne domů. Kvůli nesmírně důležité kvalifikac­i o Ligu mistrů, ve které jde slávistům o půl miliardy, potřebuje mít mužstvo zdravé. A ve špičkové formě, kterou proti Slovákům předvedl třeba obránce Coufal.

Když se ke Slavii – ještě před pátečním

Hrát se musí výkopem – přidaly také Sparta s Plzní, bylo zřejmé, že se blíží malér. Covidové nebezpečí rozmetalo všechny béčkové, chytré, vyčurané i naprosto provizorní plány.

Nemusí se vám to líbit, ale v době koronaviru mají hlavní slovo hygienici, přes jejich rozhodnutí nejede vlak. A tentokrát byli neúprosní: Hrozba šíření viru je příliš velká, musíte tým rozpustit!

Hráči se domů z Bratislavy vraceli po skupinkách taxíky, asociace nejdřív oznámila, že sraz končí, dlouho hrozilo, že zápas se Skotskem zmizí z kalendáře a Čechům zůstane v tabulce kontumační skóre 0:3.

Nakonec všechno dobře dopadlo, jestli se to vůbec v téhle bizarní situaci, o které referuje i britská stanice BBC, dá konstatova­t. Trenér Šilhavý bude jen od televize sledovat, jak jeho mise pokračuje.

V dějinách českého fotbalu nastala

větší absurdita snad jen v roce 1952, kdy k zápasům v Albánii odjel kompletní tým Bohemians, který pod koučem Lanhausem kopal jen krajský přebor.

Proti Skotsku nastoupí skvadra, která už se nikdy znovu nesejde pohromadě. Leda by si po dvaceti letech chlapci řekli, že se potkají na pivu a pobaví se vzpomínkam­i na podivuhodn­ý příběh s názvem Covidolomo­uc 2020.

Na druhou stranu se musí ocenit jejich postoj. Statečná srdce! Pomáhají v mimořádně složité době. Sportovní i společensk­é.

Můžou se Skotskem vybouchnou­t, vždyť spolu trénovali jedinkrát, s tempem reprezenta­čních zápasů nemají zkušenost, může je přidusit nervozita, tíha okamžiku.

„Doba je divná, špatná. Dělá nám takové neplechy,“povzdechl si s rouškou přes ústa kouč Holoubek. „Přesto se pokusíme zápas zvládnout tak, abychom byli úspěšní.“

Zrovna na jeho příkladu lze doložit, že nic není nemožné. Před čtyřmi lety ve Spartě v nouzi coby trenér dorostenců povýšil k áčku a líčil: „Není to sranda, ale chci pomoct. Prostě přepnu z mládeže na áčko a jedu dál.“

Přepnul znamenitě: dva dny poté dovedl Spartu k senzačnímu vítězství 3:1 nad Interem Milán v Evropské lize.

Kdo ví, co ho čeká dnes večer. S Jaroslavem Šilhavým přes video dlouze rozebírali, jak hrát a s kým. Jednoduchá práce to nebude: zatímco za Skotsko nastoupí krajní obránce Robertson z Liverpoolu a Tierney z Arsenalu, Češi budou mít na lavičce třeba olomouckéh­o Šípa, teenagery bez jediné ligové minuty.

Abychom nezapomněl­i, Slavia, která během průšvihu nejvíc křičela, udělala i jedno velmi milé gesto. Vyslala na Hanou čtyři hráče s negativním testem, aby zalepili díry.

V něčem tedy snad i nepříjemné časy mohou prospět. V největší krizi i nesmlouvav­é fotbalové prostředí, plné ostrých loktů, zkouší ctít heslo: Musíme si pomáhat!

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Proti Skotům dnes večer vyběhne hodně improvizov­aný národní tým, který povede kouč Holoubek.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Proti Skotům dnes večer vyběhne hodně improvizov­aný národní tým, který povede kouč Holoubek.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia