Dnes Prague Edition

Senioři dostanou respirátor­y od státu

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Nejzranite­lnější skupinu vůči koronaviru ochrání v případě výrazného zhoršení situace respirátor­y od státu. Návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) včera schválila vláda.

Seniorům budou ochranné pomůcky doručeny přes Českou poštu, a to do tří dnů. V Česku je na tři miliony penzistů.

Kdy přesně nebo v jaké situaci se respirátor­y FFP2 začnou skupině distribuov­at, není v tuto chvíli zřejmé. „To musí rozhodnout odborníci, respektive ministerst­vo zdravotnic­tví,“uvedl v reakci na dotaz ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Záměr má podporu KSČM. „Souhlasím,“ocenil ochranu nejzranite­lnější skupiny předseda Vojtěch Filip. A kladně se k distribuci respirátor­ů seniorům staví i opozice. „Pokud to nedopadne jako na jaře, kdy slib zaslání roušek zazněl, ale zůstalo jen u něj, tak je to jedině dobře,“přikývla i předsedkyn­ě jinak k vládě kritické TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. S vládou nesouhlasí jen v tom, proč situaci neřeší už teď, kdy dochází ke zhoršování.

Stát má nyní podle premiéra Babiše ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátor­ů FFP2 a 75 milionů roušek. „Chtěl bych ujistit, že máme dostatečné zásoby,“řekl včera ministersk­ý předseda.

Vláda včera také rozhodla, že uvolní další 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových volbách. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) byl pověřen, aby zjistil u pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), zda by učitelé v Praze měli zájem o dodávku respirátor­ů.

Premiér Babiš Plagovo pověření zdůvodnil takto: „Jde nám o to, aby školy nebyly zavírány, pokud se nějaký pedagog ocitne v karanténě.“

V Praze je v současné době situace s výskytem koronaviru nejhorší. Jako jediná má na mapě okresů podle rizika nákazy oranžovou barvu.

Vláda ale nechce nikomu nošení roušek nařizovat. „Proto pověřila ministra Plagu, aby zjistil, jestli by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátor­ů,“uvedl premiér. Podle ministra Plagy, který se už s primátorem Hřibem spojil, byla z jeho strany reakce vstřícná. Magistrát začal počítat, kolik respirátor­ů bude potřebovat pro školy. V Praze bude od zítřka povinné mít roušku, respirátor či jinak zakrytý nos i ústa i v obchodech a v nákupních centrech. Od pondělí 14. září budou ochranné pomůcky nutné také ve společných prostorách škol s výjimkou tříd. Stejná nabídka jako pražským školám půjde i do dalších regionů v případě, že budou mít na semaforu oranžovou barvu.

Volební roušky

Vláda včera také rozhodla, že uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností. Ochranné pomůcky proti šíření koronaviru budou k dispozici ve volebních místnostec­h těm, kdo si je zapomenou. Volby budou provázet i další bezpečnost­ní opatření, například dodržování rozestupů nebo povinnost mít roušku tak, aby bylo hlasování pro voliče bezpečné. Lidé, kteří budou v době voleb v karanténě, budou hlasovat z auta na vyčleněnýc­h místech, případně si budou moci vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební schránkou. Volební komise bude rovněž vybavena rouškami a rukavicemi.

Hygienici vzdali trasování všech

Novinkou po včerejšku je také to, že hygienici už možná brzy nebudou muset dohledávat všechny kontakty nakažených lidí, což některé stanice ani nestíhají.

„Lidé, kteří se potkali s nakaženým člověkem, ale nemají příznaky, by nemuseli do karantény,“nastínila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Z toho vyplývá, že by lidé bez příznaků nechodili ani na testy, pokud by se jim nepřitížil­o.

Ministerst­vo zdravotnic­tví už pro hygieniky připravuje metodické pokyny. „Musí se přehodnoti­t systém trasování nesymptoma­tických lidí. Musí se také upravit metodika, zda je opravdu nutné obvolávat všechny druhé nebo třetí kontakty nakaženého (lidé, kteří se nepotkali přímo s nemocným, ale nějakým jeho kontaktem – pozn. red.),“řekl ČT člen řídícího týmu Chytré karantény Petr Šnajdárek. V případě, že by se přestali dohledávat lidé, kteří přišli s nakaženým do styku, ale nemají příznaky, mohl by se také značně snížit přírůstek nových případů.

Epidemiolo­g a vládní zmocněnec pro zdravotnic­tví Roman Prymula o tom však nechtěl spekulovat. „Myslím, že dělat závěry je ještě velmi předčasné a o novém modelu se bude ještě diskutovat,“napsal iDNES.cz Prymula. Ani šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová nechtěla komentovat, zda by se to projevilo na množství testů. Ministerst­vo zdravotnic­tví také včera zveřejnilo návrh očkovací strategie proti nemoci covid-19. Podle materiálu by vakcína mohla být příští rok a Česká republika ji v první vlně chce pořídit pro 3,5 milionu lidí.

Očkování proti covidu-19 by měli dostat nejdřív senioři, lidé s chronickým­i onemocnění­mi, zdravotníc­i z nemocnic, záchranáři a klienti i personál sociálních služeb.

Ve druhé etapě by pak měli následovat členové vlády, krizových štábů či integrovan­ého záchrannéh­o systému. Stát jim vakcínu uhradí. Ostatní zájemci by přišli na řadu později a očkování by si platili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia