Dnes Prague Edition

Vzpomínky na Jiřího Menzela

Výtečný filmař, dojemný herec, humanista. Přesto se najdou lidé, kteří Jiřímu Menzelovi zazlívají dobu, jíž se přizpůsobi­l.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Stalo už se národním zvykem, že kdykoli se některý z nezpochybn­itelných velikánů odebere na věčnost, okamžitě se vynoří pár spravedliv­ých bojovníků za morální očistu, kteří počnou vyhrabávat nebožtíkov­y poklesky.

Ani Jiří Menzel, oscarový filmař, jakého nám svět záviděl, nebyl posmrtného kádrování ušetřen.

V režisérově případě se provětrává jeho příslovečn­é dno, nikoli snad povídkový debut na hrabalovsk­é téma Perličky na dně, nýbrž snímek Kdo hledá zlaté dno, jímž si za normalizac­e, kdy nesměl točit, vykoupil řekněme odpustek, aby se mohl vrátit ke své profesi.

Mluví se o budovatels­kém plakátu, ve kterém tápající mladík najde svůj pevný bod mezi pravými chlapy na stavbě elektrárny. Nu a co má být?

Jistě, v Menzelově filmografi­i se najdou daleko lepší kousky, ale kupodivu také slabší, třeba jeho poslední titul Donšajni. Ostatně na scénáři díla Kdo hledá zlaté dno se podíleli i lidé jako Zdeněk Svěrák, kteří dobře věděli, kam až mohou zajít, aby se totalitní vlk nažral a koza autorské sebeúcty zůstala celá.

Navíc sám Menzel se sporného projektu alibistick­y nezříkal. Mluvil o něm – sice nerad, nicméně otevřeně, beze stopy sebemrskač­ství, vysvětlová­ní, obhajování vlastní osoby a obviňování jiných.

Ale hlavně je naprosto nesmyslné zúžit jakýkoli lidský život na jeden jediný přešlap, neřkuli osobovat si právo trestat ještě posmrtně za to, do jaké doby se dotyčný narodil a jak se v ní snažil manévrovat. Zkusme si to představit. Benjamínek slavné nové vlny českoslove­nského filmu, zprvu zastiňovan­ý staršími kolegy, natočí první samostatný celovečern­í příběh Ostře sledované vlaky – a rovnou za něj vyhraje Oscara.

Budoucnost se mu otevírá, nic se nezdá nemožné, zvou ho na západní mezinárodn­í festivaly, jenže pak přijedou okupační tanky, jeho Skřivánci na niti skončí v trezoru, následuje zákaz činnosti. V Kristových letech, ve věku vrcholných sil, snů a plánů, má být konec?

Ovšemže Menzelův osud sdílela celá generace jeho vrstevníků, kteří volili mezi emigrací a kompromise­m, jenom s tím rozdílem, že většinu nikdo nezná, tudíž ani veřejně nesoudí. Kdežto v případě režiséra se provozuje nechutný poslední soud v pozemském balení, kde prokurátor plamenně hřímá na adresu filmu Kdo hledá zlaté dno, zatímco advokát tasí polehčujíc­í okolnosti normalizač­ní éry jako Postřižiny nebo Slavnosti sněženek.

Sám Menzel by se nejspíše jen trpce pousmál, vzdal by se práva na vlastní výpověď, a kdyby si mohl vybrat porotu, povolal by do ní diváky. Protože právě publikum pro něj znamenalo vždycky nejvyšší instanci.

A pokud existuje soud nebeský, poskytuje naději, že se rozhodně bude zabývat podstatněj­šími skutky člověka Jiřího Menzela než jeho pozapomenu­tým příběhem stavitelů vodního díla Dalešice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia