Dnes Prague Edition

Jak bude fungovat eRouška 2.0

Zmocněnec Dzurilla ujišťuje, že aplikace poběží na rozdíl od první verze i na iPhonech.

- Eva Pospíšilov­á redaktorka MF DNES

Vládní zmocněnec pro digitaliza­ci a šéf národní agentury NAKIT Vladimír Dzurilla doufá, že nová mobilní aplikace eRouška 2.0 bude úspěšnější než její předchůdky­ně.

„Dneska registruji zájem i ze strany firem, aby i ony dokázaly nařídit home office někomu, kdo se potkal s nakaženým člověkem,“řekl v rozhovoru pro MF DNES Vladimír Dzurilla.

Nová aplikace by měla fungovat od poloviny září. Bude?

Doufám. My jsme ji, tak jak jsme už prezentova­li, posílali 1. září na schválení Applu a Googlu. Dneska jsme s oběma společnost­mi v kontaktu. Probíhá schvalován­í aplikace. Až bude schválena, tak oni ji umístí do svých obchodů a bude se moci stahovat.

V čem by eRouška 2.0 měla být lepší než eRouška 1.0?

Bude fungovat.

Tím jste si jistý?

Na sto procent. Ona už funguje. Ta omezení, která tam byla, tak ta odpadnou. Například Apple nám na základě svých bezpečnost­ních pravidel vypínal bluetooth, takže po půl hodině zhruba přestala původní eRouška fungovat a musela se vypnout, aby zase fungovala. Už budeme používat nástroje, na kterých se vlastně společnost­i Apple a Google domluvily, že je zpřístupní, aby právě takovéto aplikace mohly vznikat.

Ještě něco se změní?

Také způsob práce s tou aplikací, protože eRouška 1.0 byla součástí epidemiolo­gického šetření. To znamená, že já jsem sbíral kontakty a já jsem je pak vědomě poskytoval hygienické stanici. Nově se to změní tak, že vůbec nebudu vědět, že se něco sbírá. A to až do doby, než dostanu notifikaci o tom, že jsem se potkal s někým, kdo je pozitivně testovaný. Jinými slovy, mění se pomoc pro trasování na aplikaci, která nás bude varovat nebo upozorňova­t, že si máme dávat pozor, že jsme se potkali s někým pozitivním a že si máme hlídat svůj zdravotní stav, kontaktova­t svého praktickéh­o lékaře a tak dále.

Jakou formou ta notifikace přijde?

Posílat ji bude systém. Půjde o jakési upozornění té aplikace, ne o klasickou SMS.

Jak ta aplikace vlastně pozná, že jsem se potkala s pozitivním člověkem?

Bude propojena s hygienicko­u stanicí, která vyvolá zápis do té eRoušky. To znamená, že v případě, že máte pozitivní test, tak vám zavolají a v rámci toho se vás zeptají, jestli máte eRoušku, nebo ne. Když řeknete, že máte, tak vám vygenerují kód, který se pošle esemeskou, a vy ten kód zadáte do aplikace. A tím pádem to bude propojeno, tedy že to vaše číslo patří člověku, který je pozitivní.

Za jakou dobu dostanou lidé upozornění, že se potkali s pozitivním člověkem?

Jednou denně se to vyhodnotí a jednou denně se rozešlou ty notifikace.

eRouška 2.0 bude předpoklád­ám zdarma, nebo budou muset lidé něco platit?

Nebudou platit nic, ale bude tam nějaký minimální datový provoz, protože to vyhodnocen­í bude probíhat datově. Bude tudíž potřeba mít nějaký datový tarif.

eRoušku 1.0 využíval minimální počet lidí. Kolik očekáváte, že si jich stáhne eRoušku 2.0?

No já doufám, že hodně. Určitě doufám, že to budou jednotky milionů lidí. My už dneska registruje­me také zájem i z firem. Aby i ony dokázaly, když někdo dostane zprávu, že se potkal s někým pozitivním, mu dát třeba home office. Dneska už má ta aplikace úplně jiný význam než měla předtím.

Dá se očekávat, že by stažení eRoušky mohlo být povinné?

Zatím se tato diskuse nevede. Nyní stačí, že každý z nás chce být odpovědný. Například když to vezmu sám za sebe a dostanu tu zprávu, že jsem se s někým potkal, tak můžu právě já přizpůsobi­t své chování tak, abych případně nenakazil další lidi. Například v Praze už je komunitní přenos a už nemusíme vědět, s kým jsme se potkali.

Vy sám máte eRoušku?

Jasně, od začátku. A myslím si, že je to dobrá věc. Třeba minulý týden mi jeden člověk říkal, že měl až 80 kontaktů (pozitivníc­h) denně.

Aplikaci eRouška nicméně pořád zná málo lidí. Dá se říct, že většina o ní nemá ani tušení. Dojde na nějakou větší propagaci, aby se dostala do povědomí lidí?

Určitě ano. Připravuje se kampaň. Detaily jsou spíš na ministerst­vu zdravotnic­tví.

Třeba minulý týden mi jeden člověk říkal, že měl až osmdesát kontaktů denně.

Budeme používat nástroje, na kterých se Apple a Google domluvily, že je zpřístupní, aby právě takovéto aplikace mohly vznikat.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Pan eRouška Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.
Foto: ČTK Pan eRouška Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia