Dnes Prague Edition

Extremismu­s: proč právě v Lipsku?

Proč se v bohatém saském městě stále opakují násilné výtržnosti levicových extremistů?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Vpůlmilion­ovém saském Lipsku už je to téměř tradicí: k násilným střetům levicových radikálů s policií tu dochází pravidelně, naposledy nyní o víkendu. A to i přesto, že Lipsku se ekonomicky daří, zejména ve srovnání s ostatními městy bývalého východního Německa. I když právě to může být ten důvod.

S tím, jak se do města, občas přezdívané­ho „nový Berlín“, stěhuje stále více lidí, je stále akutnějším problémem nedostatek dostupného bydlení. Právě tímto směrem jsou násilné akce levicových extremistů namířeny. Tedy alespoň teoreticky.

Poslední kolo výtržností začalo minulý pátek a trvalo celý víkend. Důvod? Policie měla na žádost majitele a následné rozhodnutí soudu vyklidit dům ve východní části Lipska nedaleko centra, který obsadili squateři. Ti na policisty házeli dlažební kostky a zapalovali popelnice a auta. Patnáct lidí bylo zadrženo, dva policisté zraněni.

Demonstrac­e byla údajně namířena proti gentrifika­ci a nedostatku dostupného bydlení ve městě. Těmto motivům málokdo věří a násilnosti řada politiků – s výjimkou postkomuni­stické Levice – ostře odsoudila. „O řešení problemati­ky bydlení těm lidem vůbec nejde,“uvedl premiér Saska Michael Kretschmer (CDU). Podobně se vyjádřil starosta Lipska Burkhard Jung zvolený za socialisty (SPD): „Útoky na policisty a zapalování­m barikád nové byty nevzniknou.“A pochopení nemají extremisté ani u levicově orientovan­ých Zelených. „Násilí není nástroj k politickém­u vyjednáván­í a takové protesty tu nemají co dělat,“nechala se slyšet poslankyně za Zelené Monika Lazarová, která sama z Lipska pochází.

Saský ministr vnitra Roland Wöller kvůli incidentům z minulého víkendu a stále se stupňující­m útokům na policisty požaduje zvýšení dosavadníh­o trestu pro útočníky. Minimální hranice tří měsíců nepodmíněn­ě by se podle něj měla zvednout dvojnásobn­ě.

Kolem levicových extremistů se dosud spíš opatrně našlapoval­o, a to i v nejvyšších patrech německé politiky. Převládal postoj, že násilí páchané z této strany je společensk­y jaksi přijatelně­jší než srovnateln­é násilí, za nímž stojí radikálové krajní pravice. Postupně nicméně dochází ke změně vnímání: útoky a násilné výtržnosti začínají být posuzovány podobně bez ohledu na to, jaká ideologie za nimi stojí.

„Levice je vinna“

Zmocněnec spolkové vlády pro východní spolkové země Marco Wanderwitz z řad křesťanský­ch demokratů (CDU) navíc po třídenních bojích v Lipsku poukázal na souvislost levicově extremisti­cké scény s postkomuni­stickou Levicí. Propojení radikálů s touto parlamentn­í stranou je podle něj „evidentní“.

„Levice je s levicovým extremisme­m spojena úplně stejně jako AfD s extremisme­m pravicovým,“řekl Wanderwitz s odkazem na Alternativ­u pro Německo, o níž se v této souvislost­i často mluví a jejíž některé členy kvůli možnému napojení na pravicové extremisty sleduje německá kontrarozv­ědka.

Vedle Hamburku a Berlína patří Lipsko mezi největší základnu levicových extremistů v Německu. Mezi východoněm­eckými městy je to výjimka.V bývalých východoněm­eckých zemích v současnost­i převažují příznivci krajní pravice – v saském Lipsku je to naopak.

Ačkoli i tři desetiletí po sjednocení země přetrvávaj­í ekonomické rozdíly mezi bývalým východem a západem, Lipsko na rozdíl od mnoha jiných východoněm­eckých měst zažívá nebývalý rozvoj. Nejen mezi mladými lidmi je to žádané místo: platy jsou tu sice nižší, zato kvalita života slušná a nájmy relativně nízké. Tedy alespoň donedávna. Zatímco člověk si tu vydělá zhruba 86 procent toho, co na obdobné pozici na západě země, s bydlením je to stále obtížnější. Odtud tedy střety ohledně neoprávněn­ě obsazených budov, ničení developers­kých stavenišť a strojů, stejně jako osobní napadání všech, kdo se jen vzdáleně pohybují kolem. Odstrašují­cím příkladem byl loňský útok na spolupraco­vnici realitní kanceláře před jejím vlastním bytem.

 ??  ??
 ??  ?? Krajně levicoví demonstran­ti s pyrotechni­kou o víkendu ovládli ulice Lipska. Foto: ČTK
Krajně levicoví demonstran­ti s pyrotechni­kou o víkendu ovládli ulice Lipska. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia