Dnes Prague Edition

Djokovičův kolosální průšvih

Tak dlouho si tenista Novak Djokovič koledoval, až si způsobil kolosální průšvih.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Tvářil se podrážděně, když na tiskovce na Roland Garros 2016 přiletěla otázka na scénku, jež ho málem vyřadila z turnaje. „Je snad jasné, co jsem udělal. Praštil jsem raketou, která sklouzla a málem trefila čárového rozhodčího. Měl jsem štěstí. To je vše,“řekl po čtvrtfinál­e s českým rivalem Berdychem.

Před čtyřmi lety konečně dobyl trofej z pařížské antuky, po níž dlouho marně dychtil. Jenže kdyby chlapík v tmavé šusťákové soupravě hbitě neuhnul, srbský fakír by byl ve třetím setu zápasu s Berdychem téměř jistě vyloučen. Tehdy ještě trestu unikl. Vlastně se mu to povedlo víckrát. O pár týdnů dříve v Římě mrštil svým pracovním nástrojem tak, že se odrazil a doletěl na tribunu.

V Londýně pak při Finále ATP Tour do publika poslal míček a při setkání s reportéry se zase čepýřil, když slyšel: „Nebojíte se, že se vám tohle chování vymstí? Kdybyste zasáhl diváka, mohlo to být vážné.“

„Jo, mohlo,“odvětil. „Taky mohlo dneska v O2 areně sněžit. Ale nesněžilo. Vy jste fakt neuvěřitel­ní, pánové. Pořád na mě vytahujete tyhle věci. Když si podle vás koleduju, tak proč mě nikdy nevyloučil­i?“

Jako by světovou jedničku nedůtklivé výstupy dostihly v neděli na US Open. Letos neporažený jasný favorit newyorskéh­o grandslamu dostal v partii se Španělem Carrenem ještě jedno varování.

Nedoběhl protivníků­v kraťas, čímž nevyužil třetí setbol v řadě, načež vztekle napálil balon do mantinelu na delší straně dvorce.

Rána v Ashe Stadium mocně zaduněla. Djokovič ztrácel kontrolu nad svými rozbouřený­mi vášněmi. Stále ještě mohl odvrátit katastrofu.

Jenže zlost už s ním cloumala a po několika dalších nepříjemno­stech mu nadobro zastřela rozum.

Zase nakvašeně odpinkl míček, aniž se podíval, kam míří. Tentokrát

už mu vzteklost neprošla. Čárová rozhodčí ucítila prudkou bolest, zasažena do krku padá, v šoku lapá po dechu.

Djokovič ji hned utěšuje. Omlouvá se. Tuší, že je zle. Opravdu zle. Zkouší se šéfy turnaje u sítě vyjednat mírnější sankci. Marně.

Grandslamo­vé řády jsou na podobné případy přísné. Becker, Wilander, Navrátilov­á, McEnroe i další legendy se shodli, že v úvahu přicházel jediný verdikt. Vyloučení.

Tolik se chtěl přiblížit nepřítomný­m úhlavním sokům Federerovi a Nadalovi v počtu nejvzácněj­ších titulů na 20–19–18. Jeho přetížená mysl ale neunesla nápor událostí.

Už po kritice exhibiční Adria Tour, na níž se i kvůli neukázněno­sti Djokoviče a spol. rozšířil koronaviru­s, mluvil dotčený srbský hrdina o honu na čarodějnic­e. Původně na US Open odmítal přiletět, poněvadž mu pandemický režim v newyorské bublině připadal nepřijatel­ný.

Než na Flushing Meadows začal svou misi, způsobil v branži povyk vystoupení­m z ATP a založením nové hráčské asociace, v čemž ho Federer s Nadalem nepodpořil­i.

Dlouhodobě cítí jako křivdu, že Švýcara se Španělem provází lepší pověst. Vadí mu, že jsou jim nakloněna média.

Krajané jej milují. Jeho příznivci ho hájí, že často zůstává nepochopen­ý. Snaží se nechat zapomenout na časy, kdy platil za simulanta, jenž zneužívá pauzy na ošetření, aby vyvedl soupeře z rytmu. Poctivě rozdává fanouškům podpisy, štědře přispívá na dobročinné účely. Nic naplat.

Nedělní nepříjemno­st patrně nadobro poničí jeho sportovní odkaz, který nezahrnuje pouze umění na kurtu a počet pohárů.

Tím spíš, že z areálu prchl v černém bouráku, aniž své konání vysvětlil veřejnosti. Kál se a omlouval jen ve vzkazu na sociálních sítích. Někdo věří v jeho upřímnost, někdo ho považuje za PR dokument.

Boris Becker, Djokovičův bývalý kouč a nyní komentátor Eurosportu, věří, že se třiatřicet­iletý muž z nejtěžší situace v kariéře vyhrabe: „Je to pro něj temná chvilka, ale on je nesmírně silná povaha.“

Další šampion John McEnroe, jenž pracuje pro ESPN, s Němcem souhlasí – s jednou podmínkou.

„Na Novakovi se podepsal obrovský tlak, který si do značné míry vytvořil sám. Poslední skvrnu ze svého jména už nikdy nesmyje. Ať se mu to líbí, nebo ne, navždy mu zůstane role darebáka. Pokud se s ní dokáže smířit, mohl by se ze skandálu oklepat.“

Americký rebel radí, aby se Srb přestal soustředit na žehlení nenávratně poškozené reputace a věnoval se výhradně sběru trofejí.

Pravda, rekordmane­m se Djokovič stát může. Nejoblíben­ějším tenistou všech dob už nikoliv.

US Open

4. kolo: Rogersová (USA) - KVITOVÁ (6) 7:6 (7:5), 3:6, 7:6 (8:6).

Po uzávěrce: MUCHOVÁ (20) – Azarenková (Běl.).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia