Dnes Prague Edition

Byla to laická eutanazie

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Byl to výjimečný případ. S žádným podobným se předseda senátu královéhra­deckého krajského soudu Miroslav Veselský za svou téměř třicetilet­ou praxi nesetkal. Letos v lednu usmrtila šedesátile­tá Eva J. svou o třicet let starší matku. Dusila ji polštářem, škrtila prádelní šňůrou. Byla obžalovaná z vraždy, přesto odešla 18. srpna od soudu s pouhou podmínkou.

Rodinná tragédie přiměla soud prozkoumat do hloubky všechny okolnosti. Senát nakonec dospěl k závěru, že obžalovaná matku zabila ze soucitu. MF DNES vzhledem k citlivosti kauzy celé jméno ženy neuvádí, i když byla u soudu.

Eva J. byla původně obžalovaná z vraždy. Hrozilo jí až 18 let takzvaně natvrdo. Proč jste její čin překvalifi­kovali na zabití?

S ohledem na průběh důkazního řízení jsme jí přiznali hodně polehčujíc­ích okolností, zejména spontánní doznání, upřímnou lítost, stud a výčitky svědomí nad spáchaným činem, dosavadní bezúhonnos­t a vedení řádného života. Obžalovaná svůj čin spáchala pod vlivem tíživých rodinných poměrů, protože se už nemohla dívat na utrpení své matky. Obětavě se o ni starala poslední tři roky, přestala pracovat a přestěhova­la se k ní.

Jak vážné byly zdravotní potíže staré paní?

Její stav se zhoršil loni na podzim, když si zlomila krček, podrobila se operaci a pak už jen ležela a stala se imobilní. Už nechtěla žít, odmítala pít i jíst. V ústním odůvodnění rozsudku jsem označil jednání její dcery jako laickou eutanazii.

Ale hodně drsnou eutanazii. Leckoho může zarazit, že se člověk, který úmyslně usmrtí druhého, vyhne vězení. V jakých případech zákon dovoluje uložit za zabití pouze podmíněný trest?

Trestní zákoník z roku 2009 bere v potaz, že ne každý pachatel úmyslného usmrcení, který jedná zkratkovit­ě, si zaslouží být stigmatizo­ván označením vrah. Sazba za zabití se pohybuje od tří do deseti let. Trest lze podmíněně odložit v případě, že nepřevyšuj­e tři roky.

Jaké další důvody vás vedly k tak mírnému posouzení jejího skutku?

Čin obžalované samozřejmě nelze nijak ospravedln­it. Na druhé straně musíme vzít v potaz, že ta žena jednala pod vlivem dlouhodobé extrémní psychické frustrace a silných depresí z bezvýchodn­é situace, čili v silném rozrušení a z omluviteln­ého hnutí mysli. To je dikce zákona. Poslední dva měsíce skoro nespala, byla totálně vyčerpaná. Její mamince bylo hůř a hůř. Přidaly se ještě zažívací problémy a obžalovaná si vyčítala, že není schopná mamince udělat jídlo, které by jedla. Obviňovala se, že se o ni nedokáže dobře postarat, přestože pro ni dělala maximum.

Nakolik se váš senát při rozhodován­í opřel o závěry psychologů?

Podstatně. Psycholožk­a se případu věnovala velmi poctivě a její poznatky a závěry nám při rozhodován­í hodně pomohly. Obžalovaná trpěla lymskou boreliózou a roztroušen­ou sklerózou. Obě tyto nemoci ovlivňují centrální nervovou soustavu a psycholožk­a vyjádřila přesvědčen­í, že měly na jednání pachatelky nikoliv nepodstatn­ý vliv. Obžalovaná

má středoškol­ské vzdělání. Psychiatr konstatova­l, že nejednala v nepříčetno­sti, ale silné rozrušení ochromilo její vědomí a oslabilo její psychické zábrany. Ovlivnilo tak její schopnost racionální­ho uvažování, a to nejen v době činu, ale i následně, kdy se pokusila o takzvanou rozšířenou sebevraždu.

Ano, ze zpravodajs­tví od soudu vím, že si Eva J. po činu několikrát pokusila vzít život.

A to dost drasticky. Nejprve se pokusila utopit v blízkém rybníčku. Když to nedokázala, vrátila se do bytu a spolykala plato sedativ, pak se ještě pokusila uškrtit prádelní šňůrou, pořezala se nožem na krku a nakonec se tímto nožem bodla do břicha. Pro lepší představu to záměrně popisuji takto naturalist­icky. Lehla si do sousedního pokoje v domnění, že zemře. Ráno ji tam našel manžel, který spal ve vzdálenějš­ím pokoji, prakticky už bez známek života. A zavolal záchranku.

Měsíc se pak léčila na psychiatri­i, kde se znovu pokusila o sebevraždu. V současnost­i se stále podrobuje ambulantní psychiatri­cké péči.

Co jste zjistili o rodinné situaci? Pomáhal Evě J. v péči o maminku někdo z blízkých?

Jde o věřící rodinu. Měli zemědělské hospodářst­ví a obě ženy byly zvyklé celý život pracovat. Od začátku roku se do bytu maminky obžalované přistěhova­l i její manžel, který se do péče také zapojil. Obžalovaná má dceru a dva syny, ale všichni bydlí ve vzdálených městech, takže pomáhali nárazově a přesvědčov­ali matku, ať dá babičku do hospicu na odlehčovac­í pobyt. Tam ale stará paní nechtěla a prosila dceru, ať ji tam nedává a její trápení ukončí. Šlo vlastně o čin ze soucitu.

Jde tedy o soudržnou rodinu?

Ano. V soudní síni všichni plakali. Stáli za obžalovano­u a myslím, že jí budou oporou i dál. Nicméně bylo jasné, že tahle tragédie bude ženu provázet celý zbytek života.

Lidé se dnes dožívají vyššího věku, ale roste počet těch nemohoucíc­h. Přáli by si „vysvobozen­í“, protože jejich život ztratil jakoukoliv kvalitu, přesto blízcí napínají síly, aby jim ho prodloužil­i. Jak to vnímáte?

Možná se díky tomuto zcela ojedinělém­u případu bude o problemati­ce více mluvit. Je tu zmařený lidský život, přesto jsme se na posouzení viny jak v senátě, tak i se státní zástupkyní a obhájcem obžalované nezávisle na sobě vzácně shodli. To v soudní síni rozhodně není běžné.

Jaký máte názor na eutanazii?

Možná by se mohlo toto téma znovu otevřít. Na druhé straně víme, že eutanazii uzákonilo jen minimum evropských zemí. V jednom článku o důstojném umírání jsem narazil na filozofick­ou otázku. Co je horší: zabít někoho, kdo se nechce nechat zabít, anebo nezabít někoho, kdo se chce nechat zabít? Odpověď je snadná jen zdánlivě. Hodně jsem o tom přemýšlel. Cestu bych viděl ve zlepšování paliativní péče a zvýšení počtu mobilních hospiců.

Nejednala v nepříčetno­sti, ale silné rozrušení ochromilo její vědomí.

Do hospicu stará paní nechtěla a prosila dceru, ať ji tam nedává a její trápení ukončí.

 ?? Foto: ČTK ?? Milosrdný verdikt Soudce Miroslav Veselský zvážil všechny okolnosti a dal ženě, která zabila matku, podmíněný trest.
Foto: ČTK Milosrdný verdikt Soudce Miroslav Veselský zvážil všechny okolnosti a dal ženě, která zabila matku, podmíněný trest.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia