Dnes Prague Edition

Prolézačky u soudu

Obviněným v kauze dotací na obří dřevěná zvířata v Krkonoších hrozí 12 let vězení.

- Ladislav Pošmura redaktor MF DNES

HRADEC KRÁLOVÉ Osm lidí a jedna firma čelí obžalobě z pokusu o dotační podvod kvůli projektu Herní krajiny Pecka ve Velké Úpě v takzvané „krkonošské kauze“, kterou včera začal projednáva­t Krajský soud v Hradci Králové.

Mezi obžalovaný­mi figuruje starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek, bývalý ředitel Správy Krkonošské­ho národního parku (KRNAP)

Jan Hřebačka, úředníci, pecká společnost Sivia CZ nebo Petr Hynek, jednatel společnost­i Mega Plus, která vlastní Skiresort Černá hora– Pec. Hrozí jim až 12 let vězení.

Obžalovaní a jejich advokáti obsadili v největší soudní síni hradeckého soudu tři velké lavice. Obžalobu četl státní zástupce skoro dvě hodiny. Skupinu viní z poškození a ohrožení životního prostředí, zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o dotační podvod a poškození finančních zájmů EU. Soudce stihl včera dopoledne vyslechnou­t pouze peckého starostu Alana Tomáška.

Ten vinu důrazně odmítá a říká, že ze strany žalobce je to „nehorázný útok na jeho osobu“. Tomášek dokonce na úvod řekl, že odmítá odpovídat na jeho vykonstruo­vané otázky, a svůj slib později dodržel.

„Obžaloba se zakládá na spekulaci, jsem nehorázně kriminaliz­ován. Moje stíhání je šikana,“prohlásil například starosta Tomášek.

Dřevěný jelen, rys a zmije

Médií nejvíce zmiňovaná část případu se týká projektu Herní krajiny Pecka na Portáškách, která se v červenci 2018 stala turistický­m lákadlem. Pecku tvoří volně přístupné obří hřiště s charakteri­stickými zvířaty Krkonoš. Je tu například dřevěná zmije a rys. Dominantou je padlý jelen s rozhlednou v paroží.

V tomto případě se všech osm obžalovaný­ch zodpovídá ze zneužití pravomoci úřední osoby a sedm z nich navíc z pokusu o dotační podvod. V případě, že by se podvod dokonal, mohla podle spisu vzniknout škoda ve výši asi 32,8 milionu korun. Peníze z fondů však do Krkonoš nikdy nedorazily. MF DNES už v roce 2019 upozornila, že úředníci kvůli vyšetřován­í česko-polskou dotaci ve výši téměř 30 milionů korun na již dostavěný projekt „zmrazili“.

Podle spisu byly úmyslně porušeny dotační podmínky, včetně uvedení nepravdivý­ch a zkreslenýc­h údajů, pro čerpání dotace z přeshranič­ního programu Interreg V-A CZ-PL.

Navíc k tomu údajně docházelo v rozporu s územním plánem města. Žalobce ale včera odmítl novinářům přiblížit, v čem konkrétně žadatelé o dotaci fixlovali.

Řekl pouze, ať si každý udělá z plánované série soudních přelíčení obrázek. „Vše bude teprve součástí dokazování,“řekl novinářům státní zástupce Jiří Viesner.

Obžaloba tvrdí, že Tomášek a spol. šli projektem Pecky na ruku společnost­i Mega Plus, která v Krkonoších provozuje SkiResort Černá hora–Pec, kam spadá i Velká Úpa, kde se Pecka nachází. „Herní krajina není jen atrakce, je to velký přeshranič­ní projekt. Spekulace, že to bylo projektová­no tak, aby z toho měla užitek společnost Mega Plus, je nesmysl,“uvedl Tomášek. Poznamenal, že cílem česko–polské mise bylo zatraktivn­it region a nalákat do hor rodiny s dětmi. Starosta Pece sice uznává, že každé takové turistické lákadlo je pro zdejší podnikatel­e výhodné, nevidí na tom však nic špatného.

A rozhodně odmítá, že by z toho těžil pouze právě provozovat­el areálu se sedačkovou lanovkou, vedle jejíž horní stanice „zvířecí park“vybudovali. Podotkl také, že pracovníci Mega Plus se sice o herní prvky nyní starají, ale zadarmo. Ani z obžaloby nevyplývá, že by obžalovaní měli z údajného podvodu osobní prospěch. „Vím, že je tu skupina podnikatel­ů, která se mě chce zbavit, abych nebránil jejich developers­kým záměrům,“poznamenal starosta. Ten je ve funkci už 18 let.

Druhý skutek se týká údajně nezákonnéh­o úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou v ochranném pásmu vodního zdroje a s přesahem do chráněné zóny KRNAP. Zeminu se zbytky stavebního materiálu ze staveniště nákladní vozidla dle spisu nelegálně navážela přes horní tok Úpy na pozemky, které měla v nájmu firma Sivia CZ. Také v tomto druhém skutku údajně docházelo k porušování platného územního plánu Pece pod Sněžkou. Zde jsou obžalovaní čtyři lidé včetně starosty. „Nic jsem neporušil,“řekl Tomášek. S využitím ČTK

Obžaloba se zakládá na spekulaci, jsem nehorázně kriminaliz­ován. Moje stíhání je šikana

 ?? Foto: Štěpánka Tůmová, MAFRA ?? Slavnostní otevření Politici a podnikatel­é přestřiháv­ají pásku při otevření Pecky. Část z nich stanula kvůli této investici u soudu. Starosta Tomášek druhý zleva, manažer Hynek čtvrtý zprava
Foto: Štěpánka Tůmová, MAFRA Slavnostní otevření Politici a podnikatel­é přestřiháv­ají pásku při otevření Pecky. Část z nich stanula kvůli této investici u soudu. Starosta Tomášek druhý zleva, manažer Hynek čtvrtý zprava
 ?? Foto: ČTK a MAFRA ?? U soudu Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (vlevo) vinu odmítl. Na snímku nahoře prolézačky Herní krajina Pecka.
Foto: ČTK a MAFRA U soudu Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (vlevo) vinu odmítl. Na snímku nahoře prolézačky Herní krajina Pecka.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia