Dnes Prague Edition

Tlak na pohlcení menšin v Číně narůstá

Politika tavicího kotle: po Tibeťanech a Ujgurech přicházejí na řadu Mongolové

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Čínský „doživotní“prezident Si Ťin-pching před časem přirovnal národnosti žijící v Číně ke granátovém­u jablku, jehož jednotlivá semínka drží pevně u sebe.

Jak poetické! Není to však žádná náhodná metafora. Cíl současné čínské národnostn­í politiky je zjevný – ona semínka co nejrychlej­i rozpustit v dužině většinovýc­h Chanů a vybudovat na celém území jednotný „národ“, který by se na emočním základě identifiko­val se státem. Peking se domnívá, že se tímto způsobem jednou provždy vypořádá se separatism­em u nečínských národů.

Vedle represe, plíživé či neobyčejně drsné (zvláště Tibeťané nebo Ujguři by mohli vyprávět), má k tomuto cíli postupné asimilace vést i politika potlačován­í etnických jazyků a preference čínštiny. Nejlépe už od mateřské školky. Své o tzv. „bilingvním vzdělávání“(které se mnohde zázračně rychle mění v dominanci výuky v čínštině) vědí právě v Tibetu nebo v ujgurském Sin-ťiangu, ale i jinde.

Teď to vypadá, že přišla řada i na Mongoly žijící ve Vnitřním Mongolsku, tedy na obrovském pásu travnatých stepí a prašných pouští na severu současné Číny. Ti jsou sice už dlouhá desetiletí vystaveni mohutnému tlaku čínských přistěhova­lců, jichž už v oblasti žije podstatně víc než původních obyvatel, teď ale dále přituhuje.

Ve Vnitřním Mongolsku vyvolaly snahy úřadů v rámci nové jazykové politiky omezovat ve školní výuce mongolštin­u nebývalé protesty. Rodiče odmítají posílat děti do školy, na řadě míst proti demonstran­tům zasahovala policie. V takzvané autonomní oblasti je tak začátek nového školního roku pořádně horký.

Všichni žáci od útlého věku mají nyní absolvovat výuku některých předmětů v mandarínšt­ině (standardní čínština). Dosud se vyučovaly v mongolštin­ě, která vedle čínštiny nadále zůstává v oblasti úředním jazykem. Podobnou školskou politiku už vláda delší dobu prosazuje mezi dalšími menšinami, zejména v Tibetu a Sin-ťiangu. Mongolové, kteří dnes ve Vnitřním Mongolsku tvoří necelých osmnáct procent populace, hovoří o „genocidě mongolské kultury“.

„Prakticky všichni Mongolové s tímto vzdělávací­m programem nesouhlasí,“citovala agentura AFP Chena, jednoho z obyvatel oblasti. „Hrozí, že náš jazyk vymizí,“dodal jiný.

„Za posledních sedmdesát let zažilo mongolské obyvatelst­vo značný politický útlak, ekonomické vykořisťov­ání, kampaně kulturní asimilace a ničení životního prostředí. Po těchto letech drsné politiky čínské vlády je mongolštin­a posledním zbývajícím symbolem těchto lidí,“řekl britskému listu The Guardian Enghebatu Togochog, ředitel Jihomongol­ského informační­ho střediska (aktivisté často hovoří o Vnitřním Mongolsku jako o Jižním Mongolsku), které sídlí v USA.

Oficiálním důvodem změny je podle úřadů snaha zajistit vysokou úroveň učebních osnov a větší konkurence­schopnost Mongolů na čínském pracovním trhu. Neoficiáln­ě se mluví o silném tlaku vůdce Si Ťin-pchinga na co nejrychlej­ší vytváření společné identity.

Ještě na počátku 80. let, kdy došlo k přechodném­u uvolnění národnostn­í politiky, byl v Číně oficiálně prosazován respekt ke svébytnost­i menšinovýc­h národů a jejich jazykům. Následně s tím, jak se bouřili zejména Tibeťané, vedení postupně přitvrzova­lo.

Jak zasypat propast mezi národy

V posledních letech pod vedením Si Ťin-pchinga však převládla tvrdá asimilační linie, rozdmýcháv­ající chanský nacionalis­mus, která zároveň omezuje menšinové jazyky a také domácí náboženstv­í menšinovýc­h národů. Hovoří se o přístupu „tavicího kotle“. Nejmarkant­nější je to nyní v ujgurském Sin-ťiangu, kde jsou podle prosakujíc­ích zpráv až dva miliony tamních obyvatel násilně drženy v „převýchovn­ých“táborech. Podle nyní převládají­cího chápání kulturní svébytnost vytváří propast mezi národnostm­i a brání mladým lidem ztotožnit se s čínskou kulturou. Všemi prostředky je proto třeba i mezi menšinami posílit čínské vlastenect­ví a loajalitu vůči komunistic­ké straně.

Bojkoty a petice, jež se nyní šíří Vnitřním Mongolskem, nejsou pro jeho obyvatele ničím všedním. Naopak. Mongolové byli dosud považování za „modelovou menšinu“, která se – až na výjimky – nebouřila.

„Vnitřní Mongolsko není proti čínské vládě, je to relativně stabilní místo,“citoval server CNN Mongola Talu, který v regionu vyrostl a nyní žije v zámoří. „Teď jsme však byli zatlačeni na okraj propasti,“dodal.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Podpora příbuzných Své bratry podpořili i Mongolové v samostatné­m Mongolsku. Na snímku protest před čínskou ambasádou v Ulánbátaru.
Foto: Profimedia.cz Podpora příbuzných Své bratry podpořili i Mongolové v samostatné­m Mongolsku. Na snímku protest před čínskou ambasádou v Ulánbátaru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia