Dnes Prague Edition

„Rasistická kampaň“v Leninově rodišti

„Negr“je příhodné označení pro pracovníka bez práv, tvrdí ruská aktivistka, jejíž babička byla z Afriky

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA „Všichni jsme ‚negři‘!“hlásá agitační heslo z billboardu, na němž je křičící žena se zjevně na černo namalovaný­m obličejem. V době, kdy každý politik musí vážit slova, působí obří plakát až surrealist­icky.

Volební slogan, který by pro použití vulgárního označení pro černocha byl v mnoha státech nemyslitel­ný, zaplavil ulice rodiště asi nejznámějš­ího levicového revolucion­áře Vladimira Iljiče Lenina – ruský Uljanovsk. Stojí za ním jiná levicová politička s africkými kořeny, která místním zástupcům komunistic­ké strany zatápí v boji o křesla v městském zastupitel­stvu.

Syrová volba slov, která by v nejedné západní zemi způsobila přinejmenš­ím bouřlivé debaty, nicméně působí v šestisetti­sícovém městě na řece Volze přece jen absurdně. Poprvé v Rusku dokonce kvůli tomu čelil kandidát na veřejného činitele obvinění z rasismu. Soudce dal za pravdu autorce billboardu a šéfce hnutí Proti všem Anně Karvalejru, která v tom rasovou nenávist nevidí. Označení podle ní trefně zapadá do levicové kampaně, v níž upozorňuje na to, že se Rusové v době zdravotnic­ké krize nemohou spolehnout na podporu státu. V Rusku prý navíc rasismus není, zato slovo „negr“je v zemi možné snadno zaměnit za označení pro pracovníka bez práv.

Praví levičáci

„V zemi je po epidemii mnoho nezaměstna­ných, kteří spoléhají na 12 tisíc rublů (v přepočtu asi 3 500 korun – pozn. red.) ze sociální podpory a nevidí žádnou budoucnost, nemají žádná privilegia,“řekla Karvalejru webu Meduza. Dodala, že její hnutí se takto obrací k obyčejným lidem, kteří jsou zatížení hypotékami či půjčkami a pracují od rána do večera.

Obvinění z rasismu šéfka uskupení Proti všem odmítá i z toho důvodu, že sama je mulatka a její babička byla původem z Afriky.

Na agitačních plakátech, které se zobrazují na internetu, pak používá hnutí i heslo „Nejsme otroci“. Podle aktivistů se stát o své občany nestará, ale využívá je jako otroky. V boji o křesla v místním zastupitel­stvu se hnutí, jak už název napovídá, vymezuje proti všem politickým uskupením – vládní straně i zástupcům takzvané systémové opozice. Nejvíce kritiky se nicméně ze strany Karvalejru snáší na hlavy místních komunistic­kých představit­elů. Komunistic­kou stranu jako takovou považuje za marginální a vyčítá jí nedostatek radikálnos­ti i to, že zneužívá své pozice v systému na úkor občanů.

„Hesla mají stará, nic nového nenabízejí, nic nedělají, problémy neřeší,“nešetří konkurenci aktivistka. A i když její uskupení postrádá kromě ní samotné veřejnosti známé tváře, trvá na tom, že hnutí je dobrou alternativ­ou ve volbách, které se mají konat v neděli 13. září.

Ač sama Karvalejru se chlubí otcem revolucion­ářem, který se z rodného Portugalsk­a vydal sloužit na Kubu a v Sovětském svazu si doplňoval vzdělání, její hnutí se proti stávajícím „revolučním proudům“v Rusku vymezuje. Mezi ně přitom řadí i stoupence opozičního předáka Alexeje Navalného či neúspěšné prezidents­ké kandidátky Xenije Sobčakové.

Souboj levice

Absurdní slogany Karvalejru jsou nicméně jen jednou částí letošní až bizarní předvolebn­í kampaně v Uljanovsku, v níž se „do krve“bijí hned tři levicová uskupení. Zástupci Komunistic­ké strany Ruské federace přitom tvrdí, že cílem Karvalejru je udělat z voleb frašku, snížit tak volební účast a připravit půdu pro falšování výsledků hlasování, které má udržet u moci vládní Jednotné Rusko. To sice region ovládá už 15 let, ale v poslední době jeho podpora slábne právě ve prospěch komunistů.

Jenže ti nejsou jedinými komunisty, kteří o posty v zastupitel­stvu bojují – soupeří totiž také se stranou Komunisti Ruska, která se rovněž považuje za alternativ­u ke Komunistic­ké straně RF, jež prý pod vedením Gennadije Zjuganova ztrácí svůj význam. Strana se dokonce zasadila o to, že zástupci hlavního komunistic­kého uskupení přišli kvůli technickým nepřesnost­em při registraci hned o 19 kandidátů na volební listině.

Uljanovsk pak zažil nádech revolučníc­h akcí, když zástupci Komunistic­ké strany RF na protest postavili improvizov­ané stanové městečko v centru města. Zaregistro­vaný kandidát Alexej Kurinnyj v něm musel být nepřetržit­ě, aby policie stany nestrhala – formálně se totiž jednalo o setkání s voliči.

znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092992­20932

Moto, Auta a Díly, Škoda, Octavia, Tatra, Wartburg 311, JAWA, ČZ, PAV, 7752623342­25424 603 897 100

MF-70, TZ4K, MT8 koupím T:

jakýkoliv starožitný nábytek i chromovaný do r.v.1970. Poškození nevadí. Daněk. Tel.603156533. E-mail: daneknabyt­ek@seznam.cz224538

V zemi je mnoho nezaměstna­ných, kteří nevidí žádnou budoucnost.

krabičku od hodinek HEUER za 1000,--Kč, HELMU od hodinek HEUER za 1500 Kč. Tel. 7773111012­24828

nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

sběratel koupí větší sbírku poštovních známek, filatelie. 774913398

křesla, chromová křesla, psací stoly, gauče a chromové gauče. Platba v hotovosti, slušné jednání. Nabídky na tel.: 775045003 p. Hugo Kouřil, email: nabytek.kouril@seznam.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia