Dnes Prague Edition

Vystrčil je doma, balón zpátky na zem!

-

Delegace vedená předsedou Senátu Milošem Vystrčilem je už zpátky doma – a jaké bude mít její týdenní cesta na Tchaj-wan dozvuky a následky? Ekonomické si dnes asi netroufne odhadovat nikdo, zato politické už se rýsují.

Zatímco premiér Babiš by ji rád co nejrychlej­i zametl pod koberec, prezident Zeman to chce dát Vystrčilov­i řádně „sežrat“. Už avizoval, že ho nebude zvát na koordinačn­í porady nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. A dál? Nedostane šéf senátorů pozvánku na udílení metálů o státním svátku i na další ceremoniál­ní akce? Bude prezident vetovat všechno, co vzešlo ze Senátu?

Zemanův hněv úplně nepostrádá logiku: k čemu dělat porady a pilovat jednu zahraniční politiku, když si senátní solitér a nejméně vlivný hráč i přes odpor prezidenta, premiéra, šéfa Sněmovny i ministra zahraničí beztak nakonec udělá, co chce?

Kdo ale v nové politické vřavě ještě úplně nepozbyl rozumu a myslí to s touto zemí dobře, musí zavelet: „Míč na zem!“Tedy zklidnit hru, jako když se hráči na hřišti moc rozdivočí a hra úplně ztratí řád.

Jinak totiž budeme pro zahraničí za ještě větší pitomce než v posledních dnech. V nich svět českou misi samozřejmě se zájmem sledoval. Ne snad kvůli Vystrčilov­i, o jehož existenci podle průzkumu CVVM ještě v létě ani doma nikdy neslyšelo 43 procent Čechů. Spíš ze zvědavosti, jak dopadne odvážné české dráždění čínského tygra. A do toho vláda a prezident halasili, že toto není česká zahraniční politika, tu že dělají oni. A nedělejme si iluze o tom, že si hned celá cizina listovala v naší ústavě, jak chabé pravomoce má u nás Senát.

Je snad řešením odstartova­t válku ústavních institucí? Povýšit roztržku na dlouhodobo­u dvojkolejn­ost zahraniční politiky?

Lobbista, nebo aktivista?

Všechno to přitom vzniklo úplně nešťastně – Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera byl na Tchaj-wan pozván ještě jako místopředs­eda Senátu, což by nevadilo. Jenže pak se stal šéfem komory a protokolár­ně druhým mužem země. A pak ho nahradil Vystrčil.

To už ale v době, kdy téma cesty na Tchaj-wan leželo uprostřed domácího ringu, ba dokonce jako málokteré téma v posledních letech dělilo rodiny i kolegy v kanceláříc­h. Navíc v atmosféře, kdy se opozičně zbarvený Senát dlouhodobě cítí opomíjený a nedoceněný. Kdy se Vystrčilov­ě ODS nedaří něčím zaujmout a prosadit se proti dominantní­mu hnutí ANO. A kdy čínská diplomacie pomáhala najít řešení metodou slona v porcelánu. V takové konstelaci už asi opravdu nešlo couvnout.

Přitom se tu jen setkala dvě odlišná pojetí zahraniční politiky. První ji chápe pragmatick­y, jako řemeslo, kde diplomat je hlavně ekonomický lobbista. Toto pojetí vyznává vláda a do krajnosti je posouvá prezident. V druhém pojetí je diplomat spíše lidskopráv­ní aktivista. Svoboda a demokracie jsou neděliteln­é a povinností diplomacie je za ně bojovat na celé planetě. Dovedeno do krajnosti: i kdybychom kvůli tomu byli o chlebu a vodě nebo stáli na prahu války.

Není náhodou, že první pojetí dnes vyznávají ti, kdo aktuálně nesou odpovědnos­t za zemi, zatímco druhé pojetí tlačí opozice. Ostatně do Číny vyvážíme zboží za 2,2 miliardy eur a na Tchaj-wan za 300 milionů.

Až se jednou ODS vrátí do vlády, možná si ještě ráda vzpomene na kritiku dalajlamis­mu z úst svého premiéra Nečase. A ANO, Piráti nebo někdo úplně nový ji za to bude tepat, jak je cynická. Ale třeba si při tom vzpomenou, jak destruktiv­ní je dělat si ze zahraniční politiky domácí kolbiště.

Takže v každém případě: balón na zem!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia