Dnes Prague Edition

Rádce není vládce: kabinet odborníků? Děkuji, nechci.

- David Rožánek mediální analytik

Neustále změny v povinnosti, kdy a kde nosit roušku, jsou terčem mnoha vtipů na adresu ministra zdravotnic­tví, který odvolávání­m toho, co nařídil, připomíná krále z Pyšné princezny. Není divu, že epidemiolo­g Rastislav Maďar odmítl hrát roli proradného rádce a raději rezignoval na vedení skupiny pro řízené uvolňování karantény. Ministr Adam Vojtěch pak rázně, jak sám řekl bouchnutím do stolu, převedl odpovědnos­t na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou.

Kdo tehdy bizarní pravidla pro nošení roušek ve školách a restaurací­ch vymyslel, už se asi nedozvíme. Hledání jmen je ovšem pouze zástupný problém. Daleko horší je zjištění, že se vláda schovává za záda odborníků. Při postupu metodou pokus-omyl, aneb náhodného testování potenciáln­ích východisek, to má své výhody. Když se šlápne vedle, mohou za to odborníci, kteří to vymysleli, anebo mezi sebou alespoň špatně komunikova­li.

Šíření nového typu nákazy je samozřejmě oříškem i pro odborníky, a tak není divu, že se často neshodnou dva epidemiolo­gové, natožpak odborníci různých profesí. Věda není kalkulačka, do které stačí zadat vstupní data – a pokaždé vypadne stejný výsledek. Patálie s rouškami ukazuje, že odborníci mohou být dobrými rádci, nikoli však vládci. Rozhodovat o tom, co z jejich doporučení přijmout, musí na vlastní odpovědnos­t politici.

Výroky dvou nejznámějš­ích epidemiolo­gů naší doby napoví, jak by vláda odborníků vypadala. V březnu navrhoval Roman Prymula omezit cestování do zahraničí na dva roky, jindy prohodil, že by se lidé měli vzdát větších sociálních interakcí a žít v malých komunitách o velikosti několika rodin. Pozadu nezůstal ani jeho nástupce Maďar, proslulý výroky o nezodpověd­ných turistech v Chorvatsku či hornících, co chodí v šest ráno na pivo a šíří nákazu.

Zákaz cestování by šíření nákazy omezil, stejně jako zákaz popíjení piva s přáteli či horníky. Chcete-li se opravdu chránit, nesundávej­te si roušku pro jistotu ani v posteli, chráníte tím sebe i svého partnera. Z odborného hlediska všechno správně, ale žít se podle toho nedá.

Musíme se zkrátka smířit s faktem, že život je riziko a riziko je život. Je načase, aby ministr Vojtěch ještě jednou bouchl do stolu a za návrhy na další opatření převzal odpovědnos­t sám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia