Dnes Prague Edition

Věřil v chytré herce i diváky

Jiří Menzel, nejmladší a nejlidověj­ší z filmařské generace české nové vlny, zemřel v 82 letech.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Sečtělý vlastenec

Točil slunečné filmy, sám však dovedl být i nesnesitel­ný. Pedantický, přísný, sršatý, jízlivý. Také klukovsky tvrdohlavý, neústupný a bez servítků, kdykoli byl přesvědčen o své pravdě, ať už bojoval za kvalitní digitaliza­ci starších filmů, nebo veřejně vytrestal proutkem producenta za domnělé příkoří v památné aféře karlovarsk­ého festivalu.

Ale Jiří Menzel byl rovněž odzbrojují­cí, zábavný, příjemný a vzdělaný společník, s nímž se báječně povídalo – pokud mu člověk nesáhl na dvě jeho velké celoživotn­í lásky. Na herce a diváky.

V obou případech věřil v jejich inteligenc­i a na oplátku získal jejich bezmeznou oddanost. Pravda je, že Menzel pracoval vesměs s hereckou elitou, s mnohými opakovaně.

A pokud jde o diváky, vyznával krédo, že záleží pouze na režisérovi, jak jim dokáže v kině zpřístupni­t literaturu, jíž se jinak v obavách z „vyššího umění“vyhýbají. Jmenovitě českou literaturu, na niž nedal sečtělý vlastenec dopustit.

Miloval Karla Čapka, jehož pozitivist­ický humanismus byl Menzelovu vlastnímu vnímání světa asi nejbližší. Nicméně k masovému zlidovění v nejlepším slova smyslu přivedl zejména Vladislava Vančuru, podle kterého natočil Rozmarné léto či Konec starých časů, a v prvé řadě Bohumila Hrabala. Povídková prvotina Perličky na dně, samostatný debut oceněný Oscarem Ostře sledované vlaky, hravé Postřižiny, trezoroví Skřivánci na niti, nostalgick­é Slavnosti sněženek, sága Obsluhoval jsem anglického krále; do všech dovedl promítnout autorovu poetiku.

Odpůrce pivnic

Přitom ohledně životního stylu měl Menzel s Hrabalem pramálo společného. Když před lety natáčel literátův portrét pro dokumentár­ní cyklus GEN: Galerie elity národa, režisér viditelně trpěl. Přiznal, že nesnáší typicky hrabalovsk­é prostřední, tedy družné hospody, pivo, cigaretový kouř. Menzel vůbec nepatřil k „pařmenům“své umělecké generace, synovi spisovatel­e Josefa Menzela a žákovi režiséra Otakara Vávry byla bližší prvorepubl­iková noblesa u sklenky vína.

Před kamerou i za ní

Přesně takovou míru vkusu, který sdílel se svým častým scenáristo­u Zdeňkem Svěrákem, nesly jeho komedie: nepodbízel­y se ani nepovyšova­ly, šetřily vulgaritam­i, nebály se poezie a oslavovaly krásu žen i země včetně slavného „kochání se“krajinou ve Vesničce mé střediskov­é. Mimochodem se Svěrákem po jistý čas Menzel působil i v Divadle Járy Cimrmana, na které však měl málo času: raději stál za kamerou.

Menzel se nikterak netajil tím, že inteligent­ní publikum je mu hlavním měřítkem úspěchu. Pocty sice přijímal, bral je však jako povinnou součást svého řemesla, ostatně třeba oscarovou ceremonii označoval doslova za cirkus.

Točil i po roce 1989, přestože mu někteří vytýkali podpis takzvané anticharty, namířené proti disidentsk­é Chartě 77. Prohlásil, že se za to nehodlá stydět, protože stydět by se měli naopak ti, kteří jej tehdy k podpisu donutili.

Nicméně polistopad­ovou tvorbou už svá předešlá díla nepřekonal, chyběli mu totiž spříznění scenáristé, s nimiž byl zvyklý spolupraco­vat na stejné vlně. O to více se věnoval divadlu včetně zahraniční­ch zakázek a také herectví.

Bez pohřbu

„Za svou hereckou kariéru nenesu odpovědnos­t. Když jsem špatný, je to vina režiséra. A když jsem dobrý, mám štěstí,“řekl v jednom z rozhovorů ke své titulní roli Tlumočníka, jíž svou cestu před kamerou před dvěma lety ukončil.

K osobnosti Jiřího Menzela svým způsobem patří též jeho poslední přání: veřejné rozloučení s ním se konat nebude.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Tvrdohlavý Když Jiří Menzel věřil, že má pravdu, šel si tvrdě za svým názorem.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Tvrdohlavý Když Jiří Menzel věřil, že má pravdu, šel si tvrdě za svým názorem.
 ?? Foto: Česká televize ?? Vesničko má střediskov­á Jiří Menzel rád natáčel příběhy obyčejných lidí a nikdy se jim nevysmíval.
Foto: Česká televize Vesničko má střediskov­á Jiří Menzel rád natáčel příběhy obyčejných lidí a nikdy se jim nevysmíval.
 ?? Foto: KVIFF ?? Ostře sledované vlaky S celovečern­í prvotinou, ve které hrál hlavní roli Václav Neckář, získal Menzel Oscara.
Foto: KVIFF Ostře sledované vlaky S celovečern­í prvotinou, ve které hrál hlavní roli Václav Neckář, získal Menzel Oscara.
 ?? Foto: Česká televize ?? Slavnosti sněženek Hrabalovsk­ý snímek o svérázných obyvatelíc­h vesnice natočil Menzel v roce 1983.
Foto: Česká televize Slavnosti sněženek Hrabalovsk­ý snímek o svérázných obyvatelíc­h vesnice natočil Menzel v roce 1983.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia