Dnes Prague Edition

Od kouzelníka po mstitele, dojemný Menzel

- — Mirka Spáčilová

Třebaže se proslavil zejména jako režisér, měl za sebou Jiří Menzel i desítky filmových rolí v čele s Arnoštkem z Rozmarného léta. Před kamerou se objevoval od studentský­ch let až po záskok za Juraje Herze v Tlumočníko­vi.

Už v roce 1962 účinkoval v krátkém filmu své spolužačky z FAMU Věry Chytilové nazvaném Strop, o dva roky později už si zahrál třikrát, vedle snímku Každý den odvahu ztvárnil obhájce v Obžalované­m a svazáka ve filmu Místo v houfu.

Typickou, tedy křehkou až úsměvně dojemnou postavu ztělesnil v roce 1965 v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Jeho vojenský zběh Schulze byl nositelem humanismu, který sám Menzel vyznával.

V témže roce stál před kamerou titulu Nikdo se nebude smát, dále v povídce Smrt pana Baltazara z hrabalovsk­ých Perliček na dně, kterou sám režíroval, a v televizní verzi Penzionu pro svobodné pány.

Následoval­y menší role ve filmech Bloudění, Soukromá vichřice, Hotel pro cizince, Flám či Návrat ztraceného syna, v dětské detektivce Volejte Martina představov­al příslušník­a Veřejné bezpečnost­i a ve Zločinu v šantánu klauna.

V roce 1968 přišel nezapomenu­telný Arnoštek v Rozmarném létě, které sám režíroval stejně jako Báječné muže s klikou, kde ztělesnil fotografa. Od Chytilové dostal úlohu lékaře ve Hře o jablko a gynekologa posléze od Jana Svěráka v Obecné škole. Herecky se však Menzel uplatnil i v řadě zahraniční­ch produkcí, zejména německých, maďarských a slovenskýc­h, nevyhýbal se ani televizním seriálům od Pražského studenta po Hospodu, v níž byl pro změnu psychiatre­m.

Na obrazovce se v podstatné roli předvedl ještě v thrilleru Setkání v Praze, na velkém plátně ve slovenském Tlumočníko­vi, kde nahradil svého druha z generace české nové vlny Juraje Herze. A znovu jeho dojemný mstitel usilující o pozdní spravedlno­st budil úsměv, soucit i pochopení.

 ?? Foto: archiv ?? Menzel se obsadil do role kouzelníka v Rozmarném létě.
Foto: archiv Menzel se obsadil do role kouzelníka v Rozmarném létě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia