Dnes Prague Edition

Vzpomínky na Jiřího Menzela

-

Jitka Němcová režisérka

Poprvé jsme se potkali, když mi bylo asi tak devatenáct let. Měli jsme mít rande, ale připadal mi trochu starý a ani jsem pořádně nevěděla, kdo to je, tak jsem na to rande nešla. Ironie osudu. Za tři roky jsem se na FAMU seznámila s režisérem Otakarem Vávrou a pak jsem moc dobře věděla, kdo je Jiří Menzel. Ti dva se měli velmi rádi. S Vávrou jsem prožila čtyřicet let a viděla jsem, když se ti dva potkali, jakou lásku měli v očích. Když se při předávání Oscara za film Ostře sledované vlaky tak divili, že je to jeho první film a tak profesioná­lně odvedený, vysvětlil jim, že je to zásluhou profesora Otakara Vávry. Řekl: Byl to můj učitel a myslím, že to bylo pro mě velké štěstí. A nejen pro mě, ale pro český film. Já jsem s Jiřím Menzelem natočila Setkání v Praze s vraždou. S jeho odchodem český film zase ztratil jednoho umělce, který měl úctu k řemeslu, mravnost, věcnost a vědomí souvislost­í. Filmaře, který přinesl českému filmu světovou slávu.

Karel Heřmánek ředitel Divadla Bez zábradlí

Na Jirku máme v divadle všichni krásné vzpomínky, protože u nás režíroval čtyři velice úspěšné komedie. Hrají se dodnes a myslím, že ještě dlouho budou. Je to smutné, ale na druhé straně si myslím, že to pro něj bylo i určité osvobození, asi si vytrpěl své. Vzpomínám na něj opravdu s láskou, moc pro nás znamenal.

Aleš Březina

hudební skladatel

Jiří Menzel byl báječný a inspirativ­ní člověk. Dokázal ze svých spolupraco­vníků dostat úplné maximum bez toho, že by jim přesně říkal, co mají dělat a jak to mají dělat. Když si někoho vybral, dal mu naprostou důvěru a k případným připomínká­m přistupova­l s velikou laskavostí. Myslím, že právě proto s ním všichni tak rádi spolupraco­vali. Bude nám chybět.

Ondřej Kepka režisér

Když jsem před časem chtěl vyjmenovat jednomu cizinci nejlepší české filmy, bylo mezi nimi hned několik od pana Menzela. Byl naše brána do světové kinematogr­afie, tvůrce, který krásně spojil hereckou a režisérsko­u práci. Jsem hrdý na to, že nás učil na pražské FAMU, že jsem od něj dostat 6 bodů z 10 za filmovou povídku – a to bylo od něj hodně! Ve výsledcích práce poetický, při práci někdy velmi pragmatick­ý. Nikdy nezapomenu na jeho první větu na úvodním soustředěn­í studentů v Poněšicích: „Na jedné straně je velké filmové umění, kterému často divák nerozumí, na druhé straně je divácká komerce, která často uráží skutečné umění. Já chtěl být vždycky někde mezi.“(volně parafrázov­áno...) Odešel velký kus české filmové poezie.

Zdeněk Svěrák scenárista

Pro nás s Láďou Smoljakem to byla veliká čest pracovat s oscarovým režisérem. Na prvním filmu, co jsme pro něj napsali, to bylo Na samotě u lesa, jsme si dávali hodně záležet. Při té spolupráci jsme si uvědomili, jak mu záleží na obsazení. Tenkrát byl v nemilosti Jan Tříska a Jirka byl paličák, zdržoval to natáčení, dokud mu Třísku nedovolili. Řekl, že jiného představit­ele nevidí, a tím vymohl, že se Jan Tříska mohl vrátit na plátno.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia