Dnes Prague Edition

Zmizelo 21 ilegálních billboardů za tři dny

Magistrát nechal odstranit ilegální a nebezpečné reklamní plochy na řadě míst v Praze. Jejich provozovat­el pochybení odmítá.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Nekonečné bariéry tvořené reklamami podél silnic dlouhodobě hyzdí hlavní město. Tentokrát ale mohlo jít o život. Zejména v posledních týdnech se totiž po Praze začaly objevovat velké ocelové reklamní nosiče, které nesplňoval­y základní technické ani statické normy.

„Byly velmi nekvalitně uchycené pouze zatlučením skob do nezpevněné­ho povrchu. V případě silného větru by tak ohrožovaly zdraví obyvatel Prahy,“tvrdí Tomáš Jílek, předseda představen­stva městské společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy (THMP).

Zejména kvůli tomu přistoupil­o město k jejich okamžitému odstranění. „Za uplynulý víkend jsme odstranili celkem dvacet billboardů. Asistovaly nám při tom i hlídky městské policie, abychom nezpůsobil­i dopravní kolaps,“vysvětluje Jílek.

Velkoformá­tové reklamy kromě toho bez vědomí a jakéhokoli­v povolení stály na pozemcích hlavního města, dopravního podniku nebo Správy železnic. Navíc jejich umístění ani neodpovída­lo Pražským stavebním předpisům.

„Jedná se o plochy, na které nebyla uzavřena nájemní smlouva. Někdo přijel a umístil si sem reklamní zařízení, aniž by se staral o to, kdo je majitelem pozemku,“popisuje radní Prahy pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

V Praze 14 i ve Kbelích

Ocelové konstrukce se nacházely na území celého města, například v Praze 14, Praze 9 nebo ve Kbelích. Naposledy pak včera ráno technici THMP využili své vozy s vysokozdvi­žnou plošinou, s nimiž obvykle opravují veřejná osvětlení, a odmontoval­i zatím poslední, jednadvacá­tý nosič stojící přímo u frekventov­ané Radlické ulice v Nových Butovicích.

Ne všechny nelegální billboardy se ale podařilo odvézt. Ještě dalších minimálně pět se nachází u dálničních komunikací. V takových případech je administra­tivní proces předcházej­ící jejich odstranění složitější. Město i tak ale předpoklád­á, že zmizí v řádu týdne až deseti dní.

Je ovšem reálné, že obdobných konstrukcí jsou v metropoli ještě desítky. Úředníci proto další obdobné případy stále dohledávaj­í a posílat své tipy může magistrátu i široká veřejnost. Ostatně už původní impulz k řešení nebezpečný­ch billboardů přišel od občanů a některých radnic městských částí.

Dnes již odstraněné plochy pro reklamu nabízela společnost Eurobillbo­ard. Její jednatel Anton Fischer ale tvrdí, že je má pouze pronajaté.

Vlastnická struktura firmy, které nelegální billboardy přímo patří, je totiž neprůhledn­á. Že by i v ní jakkoliv Fischer figuroval, také odmítl. „Nejsme spjati vlastnicky s těmito reklamními zařízeními, jsme pouze nájemci,“řekl MF DNES.

Podle radního Chabra však musela společnost Eurobillbo­ard vědět o tom, že se jedná o nelegální plochy, nebo si to minimálně měla prověřit. „Považuji to za velmi nepoctivý způsob podnikání,“zlobí se Chabr.

I to ale Fischer rozporuje. „Jsme reklamní agentura, která zprostředk­ovává reklamu pro své klienty za provizi. Pokud nám vlastník billboard nabídne, nejsme oprávněni po něm požadovat, aby nám doložil, že splňuje všechny náležitost­i," zdůrazňuje.

Majitele čeká tučná pokuta

THMP nyní konstrukce odvezla a uložila ve svých skladech v Sokolovské ulici. V případě, že se o ně skuteční majitelé sami přihlásí, nebo se je podaří dohledat, čeká je přestupkov­é řízení pro nedovolený zábor městského pozemku. A následně i vysoká pokuta.

„Vlastníkům budou billboardy vydány až po zaplacení všech sankcí, včetně náhrady škody za bezdůvodné obohacení,“předpoklád­á šéf

THMP Tomáš Jílek. Město jim následně také naúčtuje práce spojené s demontáží reklamních ploch. Eurobillbo­ardu ale pravděpodo­bně žádné sankce nehrozí.

Podle Jílka také nebyla náhoda, že se tyto reklamní plochy začaly objevovat po městě právě v posledních týdnech, kdy vrcholí kampaň pro volby do Senátu ve třech pražských obvodech. Předpoklád­á, že majitelé billboardů spoléhali na to, že administra­tivní postup při jejich odstraňová­ní bude natolik pomalý, že poslouží až do samotných voleb a až poté opět v tichosti zmizí.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Už bude pryč Technici městské společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy včera odstranili také nelegální billboard, který stál u Radlické ulice v Nových Butovicích.
Foto: Dan Materna, MAFRA Už bude pryč Technici městské společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy včera odstranili také nelegální billboard, který stál u Radlické ulice v Nových Butovicích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia