Dnes Prague Edition

Projekt ochrání děti u škol

-

PRAHA Projekt magistrátu s názvem Školní ulice má zajistit vyšší bezpečnost dětí při příchodu do školy a upozornit rodiče na jiné možnosti dopravy svých potomků na vyučování. Zákaz vjezdu motorových vozidel do prostoru před školou před ranním začátkem vyučování se od včerejška do 30. září s podporou radnice městské části a občanského sdružení Pražské matky testuje u základních škol Stoliňská a Chodovická v Praze 20. Zákaz platí od 7.30 do 8.00 ve dny, kdy se koná vyučování. Výjezd z ulice omezený není a zákaz neplatí pro osoby se zdravotním omezením.

„Chceme ukázat, že docházka do školy pěšky nebo jízda na kole je dobrá pro zdraví dětí. Učíme je také pohybovat se samostatně ve městě,“řekla hlavní koordináto­rka projektu Karolína Klímová.

Upozornila, že samy děti mnohdy označují prostranst­ví před školou za nebezpečné kvůli dopravě. Projekt cílí zvláště na rodiče dětí. „Věříme, že se mnozí časem naučí si nacházet jiné způsoby dopravy dětí do školy než autem až před hlavní vchod,“doplnila. Školy tak budou děti motivovat k cestě do školy pěšky, na kole nebo na koloběžce.

150 aut před vyučováním

Podle ředitele školy Stoliňská Martina Březiny se před budovou školy před vyučováním pohybuje asi 150 aut. Školu navštěvuje přibližně 500 dětí. Úpravu vjezdu podle něj mnozí rodiče uvítali a opatření respektují. Pozitivně kvitují, že se dopravní situace u školy zklidní.

Zákaz vjezdu před školu však vzbuzuje i negativní emoce. „Namísto pozitivní motivace se jen něco zakáže. Navíc očekávám, že po ukončení projektu se auta před školu zase vrátí,“uvedl jeden z oslovených rodičů.

Po 30. září budou pracovníci magistrátu a městské části vyhodnocov­at získaná data. Potvrdí-li se, že prostranst­ví před školou je díky zákazu vjezdu automobilů bezpečnějš­í, mohl by být podle Klímové projekt rozšířený na další školy. Jak postupovat, by radnicím měl napovědět manuál vytvořený na základě získaných dat. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia