Dnes Prague Edition

Rada je proti herním automatům

Pražští radní včera schválili návrh nové vyhlášky o hazardu. Při jeho přijetí začne platit plošný zákaz herních automatů.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Zda z metropole zmizí definitivn­ě herní automaty, se rozhodne až na čtvrtečním zasedání zastupitel­stva hlavního města. Pražští radní však návrhu nové vyhlášky, která by znamenala plošný zákaz takzvaných technickýc­h her – herních automatů a videoloter­ijních terminálů – dali včera jednomysln­ě zelenou.

„My chceme, a máme to i v programové­m prohlášení, regulovat hazard. Protože hazard spojený zejména s provozem automatů s sebou nese negativní dopady, jako je zadluženos­t, exekuce a neštěstí mnoha rodin,“přibližuje radní pro oblast legislativ­y Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN), jež vyhlášku připravila.

Podle radní je totiž problém, že většina z více než stovky kasin, která v Praze jsou, jsou ve skutečnost­i herny pouze s automaty a podmínku živé hry obcházejí umístěním kola štěstí nebo stolků na kostky, které však nikdo nehraje, a jejich obsluha zároveň pracuje například za barem. „Jsou to kasina jenom podle názvu, kde se živá hra fakticky neprovozuj­e. Touto novou vyhláškou tedy vyřešíme problém těchto kvazikasin,“vysvětluje Marvanová.

Kasina obcházejí pravidla

Obcházení pravidel ukázalo šetření provedené magistráte­m. Jeho pracovníci navštívili čtyřicet procent provozoven v metropoli a obcházení pravidel nalezli ve většině podniků v Praze 1, 3, 9, 11, 13 a 14. K podobným závěrům došla i Celní správa, která má kontrolu kasin na starosti.

Od začátku roku 2019 do konce července letošního roku provedli celníci 80 kontrol kasin, z toho v 60 případech zjistili porušení zákona. Přestoupen­í se dopustilo 58 podniků ze 101, které jsou nyní v metropoli povoleny.

Základním principem nové vyhlášky by bylo povolení živé hry v městských částech, které si nezvolí nulovou toleranci hazardu, a zároveň zákaz všech technickýc­h her, které jsou nejrizikov­ější. Mezi živé hry patří například ruleta nebo karetní hry. Pro nulovou toleranci se podle Marvanové vyslovila většina městských částí, konkrétně 41 radnic z celkových 57.

Zbylých šestnáct městských částí si kasina chce ponechat. „V rámci připomínko­vého řízení jsme vyšli vstříc těm, které si chtějí kasina ponechat. Je třeba ale naplnit požadavky Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, takže kasina budou tyto městské části moci mít kdekoli bez omezení, ovšem bez technické hry,“dodává radní.

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) upozornil, že stávající systém adresních míst je v konfliktu se soutěžním právem, a je třeba od tohoto systému ustoupit.

V případě schválení vyhlášky během čtvrtečníh­o zastupitel­stva budou muset podniky rušit automaty až po vypršení vydaných povolení, což v praxi znamená přibližně rok 2024. Po tomto datu lze očekávat propad příjmů ve výši kolem 400 milionů korun ročně.

Způsob, jak se bude kvůli omezením hazardu kompenzova­t tento výpadek příjmů, které si město rozděloval­o s městskými částmi, dostal na starost náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Podle něj by město mělo být schopno se bez peněz z automatů obejít. „Příjmy z heren jsou dlouhodobě klesající,“řekl s tím, že částky nejsou nijak dramatické a neřešiteln­é.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia