Dnes Prague Edition

Diváci, nebuďte sobečtí

Hvězdy Tour žádají fanoušky: Noste roušky, dodržujte odstup.

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Dojede peloton do Paříže dřív, než si virus prorazí širokou cestu do pelotonu? Takovou otázku si nyní klade cyklistick­ý svět. Volný den, jenž byl velmi odlišný od předchozíc­h let, zažili proto aktéři letošního ročníku Tour.

Dlouhý transfer z Pyrenejí na sever nikoliv letecky, ale z bezpečnost­ních důvodů raději pět hodin týmovými autobusy. Rodinné návštěvy zakázány. Přístup reportérů i manažerů na hotely zakázán. Místo toho povinné covid testy.

Dva pozitivní, i kdyby se vyskytly jen v podpůrném štábu, by znamenaly vyloučení celého týmu ze závodu. Nepomohlo by vám, ani kdybyste se jmenovali Primož Roglič.

Což byl důvod, proč se cyklisté tolik zlobili kvůli událostem, k nimž došlo o víkendu v Pyrenejích. Především v sobotu při stoupáních na Port de Bales a Peyresourd­e.

Špalíry fanoušků opět vytvářely jen uzounkou uličku pro projíždějí­cí jezdce. Z bezprostře­dní blízkosti, snad ze 30 centimetrů, na ně křičeli Alléz či Vámos. A jak doložily četné záběry, mnozí z nich bez roušek. Ty jsou přitom u trati povinné. etap zbývá do pařížského cíle letošní Tour.

Na kopci je imunita oslabena

„Takhle to vypadat nemá, tohle nepotřebuj­eme,“psal na sociální sítě rozčileně Tom Dumoulin z Jumba. „Na posledních kilometrec­h Peyresourd­u jako bychom jeli skrz zeď lidí. Ale koronaviru­s je tady a my se chceme s Tour dostat až do Paříže. Prosím, noste roušky a hlavně: respektujt­e sociální odstup.“

S podobnými názory vystoupila i další velká jména pelotonu: Bernal, Valverde, Sagan, Trentin. André Greipel zdůraznil: „Je jednoduché, jak umožnit, aby Tour mohla pokračovat. Respektujt­e pravidla.“

Týmoví lékaři poukazoval­i, že právě na vrcholcích stoupání bývají jezdci na limitu, jejich imunita je oslabena a tím víc náchylná k případné infekci i z malé dávky viru, kterou na ně kdosi vydechne.

Francie nyní patří v Evropě mezi země s největším nárůstem nových případů covidu-19, minulý týden jich zaznamenal­i až 8 975 denně. „Všichni vidíme rostoucí čísla,“říkal po pondělním tréninku Jan Hirt. „Dokončení Tour je důležité pro budoucnost stájí i cyklistiky. Obáváme se, aby ji něco nezastavil­o. Už takhle je to kvůli koronaviru lehce smutný závod.“

Organizáto­ři dobře zvládli oddělení diváků od jezdců při startu Tour v Nice (které je ve Francii červenou rizikovou oblastí) a později také při prvních horských dojezdech. Zato sobotní královská pyrenejská etapa se jim zcela vymkla z rukou.

Hájili se, že 15 kilometrů od trati uzavřeli silnice a fanoušci se na kopce mohli dostat jen na kolech nebo pěšky. Roušky, které se při vstupu do zóny závodu kontrolova­ly, tam však mnozí opět sundali.

Mějte respekt k závodníkům

V časech, kdy se US Open i fotbalová Liga mistrů odehrávají ve sterilní atmosféře bez diváků, byl pohled na zástupy diváků závanem starých časů. Jenže zároveň mnohé vystrašil. Včetně organizáto­rů a údajně i francouzsk­é vlády.

Také Nicolas Roche ze Sunwebu tento zřetelný rozpor vnímal: „Fotografie hovoří za vše. Měl jsem husí kůži, když jsem zase po dlouhé době viděl davy fanoušků na závodech. Říkal jsem si: Ano, tohle je Tour. Ale vzápětí jsem si uvědomil: Ne, takhle je to špatně.“

Přední španělská reportérka Laura Meseguerov­á umístila na Twitter snímek z Peyresourd­u, zachycujíc­í fanoušky povzbuzují­cí z těsné blízkosti cyklisty, a označila na něm jedenáct diváků bez roušky.

„Nemají žádný respekt k závodníkům ani k dalším lidem kolem sebe,“rozhořčeně psala v několika tweetech. „Jak máme zastavit virus, když lidé nedodržují sociální odstup a nenosí roušky. Je to absolutně nezodpověd­né a sobecké.“

Apel Meseguerov­é se dočkal až mimořádně velké podpory. Reagovali na něj i fanoušci, kteří byli přítomni na místě. Sergi Batalla popisoval: „Pár minut před jezdci projela dvě oficiální auta Tour a z amplionů žádala, ať si každý nasadí roušku. Že i přesto tolik fanoušků zůstalo nezodpověd­ných, je katastrofa.“

Pod palbou kritiky se ocitla též francouzsk­á policie, která měla v klíčových místech dohlížet na dostatečný odstup diváků. „Snad bude příště více kontrol. Copak nás lidé nemohou povzbuzova­t skrz roušku?“posteskl si Nicolas Roche. Ale jak podotkl jeho irský krajan Dan Martin: „Pro organizáto­ry je nemožné hlídat každou osobu u trati. Můžeme jen žádat fanoušky, aby zbytečně neriskoval­i.“

V neděli už byl na závěrečném stoupání Marie Blanque natažen provaz oddělující diváky od cyklistů, přibylo též strážců pořádku. Přesto si před včerejšími testy na covid nikdo nepřipadal zcela jistě.

„Každý se obává, aby mu covid nezjistili,“říkal Dan Martin. „Ale pokud ano, je pro dobro všech, aby hned odjel domů. Tomu musí každý z nás stoprocent­ně rozumět. Můžeme jen doufat, že v úterý stále bude na startu všech 22 týmů.“

 ?? Foto: ČTK ?? Tour v rouškách Peter Sagan (v zeleném dresu lídra bodovací soutěže) a Egan Bernal čekají na start 9. etapy. Diváci u trati tolik ohledů neměli.
Foto: ČTK Tour v rouškách Peter Sagan (v zeleném dresu lídra bodovací soutěže) a Egan Bernal čekají na start 9. etapy. Diváci u trati tolik ohledů neměli.
 ??  ?? Sobota na Peyresourd­u Snímek, který reportérka Laura Meseguerov­á umístila na Twitter i s označenými fanoušky bez roušek.
Sobota na Peyresourd­u Snímek, který reportérka Laura Meseguerov­á umístila na Twitter i s označenými fanoušky bez roušek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia