Dnes Prague Edition

Roušky v obchodě, práci i v paneláku

Nová nařízení pro celé Česko: Roušky povinně ve vnitřních prostorách

- Jakub Kvasnička Eva Zahradnick­á

Outlet u pražské Ruzyně, který leží už na území Středočesk­ého kraje, láká pražské zákazníky na nákupy bez ochrany úst: „Tady je Bezrouškov!“Ode dneška tato svérázná marketingo­vá kampaň pozbývá platnosti. Roušky ve vnitřních prostorách, tedy i při nákupech, musí nosit povinně nejen Pražané, ale celé Česko.

„Kvůli zhoršující se epidemiolo­gické situaci jsme se shodli, že od čtvrtka zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR,“oznámil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Nařízení se týká nejen úřadů či veřejných vnitřních prostor, ale i soukromých firem. Výjimku mají jen pracovníci kanceláří nebo továren, kteří mohou udržovat dvoumetrov­é odstupy a při práci zůstávají na jednom místě.

Roušky budou povinné ve společných prostorách škol. Ve třídě je děti mít nemusejí. Stejně tak zákazníci při konzumaci u stolu v restauraci nebo sportovci.

A zakrytá ústa a nos budou muset mít podle ministerst­va zdravotnic­tví také lidé na chodbách činžovních domů a rovněž hotelů či ubytoven.

„Je to to nejmenší, co můžeme v tuto chvíli udělat z hlediska prevence. Budeme muset počítat s tím, že se čísla zvyšují a budou zvyšovat,“řekl včera Vojtěch s tím, že vnitřní prostory jsou největším rizikem – od začátku školního roku bylo zasaženo už 144 škol, roušky budou povinné i na koncertech či hokejových zápasech.

Vojtěcha za „katastrofi­ckou komunikaci“a „znehodnoce­ní covidového semaforu“kritizoval­y opoziční strany. KDU-ČSL či Piráti na druhou stranu se zavedením roušek souhlasí. „Jen přišlo pozdě,“dodal šéf lidovců Marian Jurečka.

Dušek vs. Prymula

Jde v celkovém náhledu opravdu o vážnou situaci, je na čase mluvit o exponenciá­lním nárůstu? Nebo se naopak přirozeně promořujem­e a musí se tak dít dál, aby totálně nezkolabov­ala ekonomika a společnost jako taková?

Překonání hranice tisíce nakažených je pro některé experty varovné. Pro jiné jen statistick­y logickým faktem, hlavní důvod: počet hospitaliz­ovaných sice mírně roste – ale jejich podíl z celkově nakažených jsou necelá 3 procenta. Na jaře to bylo 12 procent a stále šlo o celkem kontrolova­nou situaci. „Z hlediska analýzy dat není počet nově pozitivníc­h za den určující,“sdělil MF DNES šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Jsme na hranici exponenciá­lního nárůstu, lidé situaci podcenili. Rozvolnění byla rozsáhlejš­í, než být měla,“říká epidemiolo­g Roman Prymula.

Jenže musíme žít. Ekonomicky. I sociálně. Dušek k datům přistupuje s logikou statistika: „Nárůst nakažených byl určující v březnu, dubnu, kdy celá společnost byla uzavřená a my těmito čísly měřili šíření viru v populaci. Nyní máme společensk­é kontakty skoro na 100 procent, tak šíření viru není překvapivé a rostoucí počet nově diagnostik­ovaných je vlastně logický a téměř přírodní jev,“vysvětluje.

„Roušky jsou prevence, aby počet nakažených neeskalova­l a nezatížil zdravotnic­ký systém,“dodává hlavní epidemiolo­g IKEM Petr Smékal s tím, že možná byla chyba od roušek v létě totálně upustit. „Jsou preventivn­í opatření a jako takové se musí použít včas,“souhlasí další epidemiolo­g Rastislav Maďar.

1 500 a více denně

Podle odhadů poroste počet nakažených dál, na 1 500 denně a více. „Umím si představit i vyšší číslo, pokud bych třeba covid-19 přirovnal ke chřipce,“říká Dušek. „Jdeme do období kulminace respirační­ch onemocnění obecně, kdy za sezonu nějakou formou takových onemocnění mohou projít až statisíce lidí. Zásadní je skutečná nemocnost. Dopad na veřejné zdraví, na akutní a intenzivní péči...“vysvětluje Dušek a zároveň varuje: „Virus může nabrat sílu, kterou měl na jaře, a proto jsou preventivn­í opatření zásadní.“

Podíl hospitaliz­ovaných, jak již bylo zmíněno, dosahuje necelých tří procent. Což je téměř zanedbatel­né číslo. Virus přes léto ochabl, nejspíš zmutoval do lehčí formy.

I když třeba podle anesteziol­oga Martina Balíka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro oslabení viru stále nemáme dostatečná relevantní data: „Já si spíše myslím, že se mění infekční dávka. Když je teplo a je více ultrafialo­vého záření, je dávka menší. To znamená, že se s tím lidé za tohoto počasí spíše poperou, než když bude vlhko a větší zima. Poté se virus namnoží do vyšší infekční dávky a postižení pacientů může být větší,“varuje před možným podzimním průšvihem lékař, který jako první v Česku podal pacientovi remdesivir.

A Maďar dodává: „Počty případů budou pravděpodo­bně nadále stoupat a s tím i počty těžce nemocných.“Statistiku totiž lze samozřejmě číst i s veškerou strohostí čísel. Tedy – denní nárůst nakažených je přes deset procent, za posledních 14 dní vzrostl počet hospitaliz­ovaných o stovku a počet vážně nemocných se zdvojnásob­il...

Pořád se motáme v zamlženém kruhu predikce budoucnost­i, což třeba krásně prezentova­l ředitel protiepide­miologické­ho odboru plzeňské hygieny Petr Pazděra. „Situace je opravdu znepokojiv­á,“řekl v jedné větě při rozhovoru pro Radiožurná­l – a v další dodal: „... ale otázkou je, jestli bychom k onemocnění covid-19 neměli přistupova­t jako k dalším respirační­m onemocnění­m...“

Není to druhá vlna

I když každý den přináší rekordní počty nakažených, podle expertů přesto nelze mluvit o druhé vlně. Pořádně neskončila ta první.

Klíčový je pojem „exponenciá­lní nárůst“. Tedy: rapidně rychlý až nekontrolo­vaný nárůst nakažených. „Ještě se nejedná o exponenciá­lní nárůst,“říká statistik Dušek. „Šíření, které pozorujeme, je ‚lineární‘, velká ohniska se daří zvládat a v dalších lokalitách jsou počty sice vyšší až vysoké, ale neeskalují v čase nahoru. Krásně je to vidět na Karviné, kde zvládnutí ohnisek nevedlo k eskalaci počtů nakažených.“

Statistick­y zajímavé je i reprodukčn­í číslo R, tedy počet lidí, které infikuje jeden nakažený. Zatímco na začátku pandemie bylo i přes 3, nyní je podle Duška 1,2 až 1,3. „Není to nijak vysoká hodnota, která odpovídá onomu lineárnímu šíření,“vysvětluje Dušek.

Přes to všechno hygiena nestíhá trasovat, zvláště v Praze. WHO doporučila navýšení trasování, včera premiér Andrej Babiš řekl, že se chystá projekt sebetrasov­ání, jakési covidové „udělej si sám“. „Lidé, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, by v aplikaci na webu vyplnili formulář a kontakty, a potom by to pro hygienu bylo lehčí,“řekl Babiš.

Aby toho všeho nebylo málo, oznámily včera laboratoře Oxfordu, které spolupracu­jí na vývoji vakcíny s firmou AstraZenec­a, že přerušují testování očkování, protože u jednoho z dobrovolní­ků se objevily zdravotní komplikace. Právě této vakcíně se nejvíce věří...

S přispěním Karolíny Novotné

 ??  ?? Bezohledno­st Přestože v obchodech v Praze jsou roušky povinné, někteří lidé to ignorují. Snímek z Paláce knih Luxor na Václavském náměstí. Foto: Petr Topič, MAFRA
Bezohledno­st Přestože v obchodech v Praze jsou roušky povinné, někteří lidé to ignorují. Snímek z Paláce knih Luxor na Václavském náměstí. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Opatření Středa, centrum Prahy. Na nákupy už jen s rouškou. A někdy i se štítem.
Foto: Petr Topič, MAFRA
Opatření Středa, centrum Prahy. Na nákupy už jen s rouškou. A někdy i se štítem. Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia