Dnes Prague Edition

Řecko se opevňuje proti migrantům od Erdogana

Spor graduje. Ankara vyhlašuje nárok na oblasti, které náležejí Řecku

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ATÉNY, ANKARA Ten manévr se už jednou osvědčil. Zkraje letošního roku navezl turecký autoritářs­ký prezident Recep Tayyip Erdogan k řeckým hranicím autobusy s početnými skupinami imigrantů, když považoval za vhodné pohrozit Evropě.

V březnu si chtěl vynutit evropskou podporu pro svou asertivní politiku v sousední Sýrii. Teď jde však o víc.

A scénář se může opakovat. Ve východním Středomoří doutná sud prachu. Erdogan vyhlašuje turecké nároky na oblasti, které mezinárodn­í společenst­ví odjakživa považuje za řecké. Turecký prezident mluví o pokračován­í tureckého pobřežního šelfu a právu své země na mořské dno, kde se skrývají cenná naleziště zemního plynu.

V tamních vodách hrozí mezi Řeckem a Tureckem, formálně mezi dvěma spojenci v NATO, největší konflikt za celé dekády. Stačí malá jiskra.

Turci chřestí zbraněmi, uplynulé dny předváděli své loďstvo na námořním cvičení poblíž rozdělenéh­o Kypru. Manévry s příznačným názvem Středomořs­ká bouře měly naznačit, že Ankara nemíní ustupovat. A Řekové mají obavy, že imigrační karta se objeví znovu, jako doplněk k vojenské hrozbě.

Uprchlíci představuj­í pro Ankaru užitečný prostředek k nátlaku na celou Unii. Atény proto podle německého listu Die Welt posilují svou armádu, včetně tanků. Zejména na řece Evros na společné hranici. „Turecko téměř denně rozpoutává nový spor, hrozí válkou a vydává provokativ­ní prohlášení,“vysvětlil mluvčí řecké vlády Stelios Petsas plány na razantní posílení kapacity řeckých sil.

Zbytek Evropy zpozorněl. Konflikt s Tureckem je to poslední, co by evropská sedmadvací­tka, sužovaná návratem koronaviro­vé krize a následným propadem všech ekonomik, potřeboval­a.

Jenže agresivní turecké počínání není možné jen tak přehlížet. Ambiciózní prezident Erdogan podle všeho oživuje své dávné plány na vůdčí postavení své země v muslimském světě. Z kritických slov od evropských diplomatů si zatím zjevně mnoho nedělá. „Turecko má dost sil k tomu, aby roztrhalo nemorální mapy a dokumenty, které mu byly vnuceny,“prohlásil sebevědomě Erdogan.

Napětí na mezinárodn­ím poli je pro něj výhodné, odvádí pozornost od problémů s chřadnoucí domácí ekonomikou a vlastní klesající popularito­u.

Pro Řeky je komplikova­ný vztah s Tureckem dědictvím dávné historie po první světové válce, která je vyhnala z Malé Asie, ale přiřkla jim ostrovy, které se těsně přimykají k tureckým břehům.

Geografick­á dosažiteln­ost hranic Řecka – vnější hranice EU – je přitažlivá i pro běžence, kteří proto volili před pěti lety tzv. balkánskou trasu k dosažení vysněného Německa. Následná dohoda kancléřky Angely Merkelové s Turky sice ztlumila migrační proud, současně ale dodala Turecku velkou váhu. Pohrůžku opětovného uvolnění migrační vlny Ankara neváhá využívat.

Osud uprchlíků se tento týden připomněl i rozsáhlým požárem v táboře Moria na ostrově Lesbos, který podle všeho zažehli samotní imigranti. Přeplněný tábor Řekům připomněl, že není v možnostech země se o tisíce uprchlíků důstojně postarat. A také fakt, že ze vzdáleného Bruselu pomoc nepřichází a Turecko může kdykoli uvolnit stavidla nové migrační vlně.

Nebezpečné vody

Výbušnost řecko-tureckého sporu je patrná už z letmého pohledu na mapu. Turecký zájem se soustředí na rozsáhlou středomořs­kou oblast, která leží jižně od jeho pobřeží. Ale pouhé dva kilometry od tureckých břehů už leží řecký ostrov Kastellori­zo. Viděno tureckou logikou leží řecký ostrov uprostřed „tureckého moře“. Proto Řekové teď vyzbrojují svou armádu, která už je ve stavu pohotovost­i. Navýšit svou bojovou sílu chtějí nákupem francouzsk­ých stíhaček Rafale a nejméně jedné francouzsk­é válečné lodě.

A Turci nezůstávaj­í pozadu. Podle webu Foreign Policy se chystá Ankara objednat z Ruska další protiraket­ové systémy S-400.

V minulosti stály obě země na okraji konfliktu už několikrát. Tentokrát to ale vypadá vážně. Vzhledem k členství Řecka a Kypru v EU rezonuje celá věc výrazně v evropské politice. Bruselští politici jsou nervózní z toho, že středomořs­ká krize může blokovat celý rozhodovac­í proces unijní sedmadvací­tky. V posledních dnech se to týká třeba evropských sankcí pro čtyři desítky lidí, kteří jsou spojeni s režimem prezidenta Lukašenka. Jenže Kypr podporovan­ý Řeckem chce plán schválit až poté, kdy budou na stole také sankce proti Turecku. A ty nejde podle Bruselu očekávat dříve než na summitu Evropské rady 21. září.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Po požáru Migranti sedí uvnitř uprchlické­ho tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos. Tábor včera kompletně zničil rozsáhlý požár.
Foto: Profimedia.cz Po požáru Migranti sedí uvnitř uprchlické­ho tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos. Tábor včera kompletně zničil rozsáhlý požár.
 ?? Foto: ČTK ?? Hoří Oheň v Morii vypukl v noci, příčinou mohlo být žhářství.
Foto: ČTK Hoří Oheň v Morii vypukl v noci, příčinou mohlo být žhářství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia