Dnes Prague Edition

Ředitel ČT Dvořák napadl prodej Novy

- — Eva Pospíšilov­á

Česká televize se snaží zvrátit prodej televize Nova nejbohatší­mu Čechovi Petru Kellnerovi. Z obavy o rovný a transparen­tní přístup k právům na zejména sportovní události se obrátila na Evropskou komisi (EK). Ta musí největší mediální obchod posledních let v Česku odsouhlasi­t.

O tom, že se Česká televize obrátila na Brusel, informoval včera Radu ČT na jejím jednání televizní ředitel Petr Dvořák. „Česká televize od Evropské komise obdržela dotazník, který má popsat, jaká tržní a konkurenčn­í rizika může přinést majetkové propojení skupiny TV Nova a společnost­i O2. Aktuálně zpracovává­me odpověď,“sdělil radním Dvořák s tím, že záměrem ČT je Komisi sdělit obavy ohledně dalšího vývoje zejména na trhu vysílacích práv ke sportovním událostem. Aktivita ČT podle ředitele navazuje na námitky proti spojení Novy a O2, které televize Evropské komisi odeslala minulý týden.

„Apelujeme na EK, aby spojení povolila pouze za podmínky, že bude pro ČT zajištěn rovný a transparen­tní přístup ke sportovním právům, která se na českém trhu obchodují,“uvedl Dvořák. Svým jednáním se ČT snaží zabránit situaci před dvěma lety, kdy při prodeji práv na nejvyšší české fotbalové soutěže nebyla veřejnoprá­vní televize vůbec oslovena. Následně byla nucena vyjednávat a uzavřít sublicenčn­í smlouvu s O2. „V případě realizace spojení bez těchto podmínek lze pokračujíc­í agresivní chování O2 v oblasti prodeje sportovníc­h práv očekávat,“uzavřel Dvořák.

Kellnerova skupina PPF, do které spadá mimo jiné O2, počínání veřejnoprá­vního média komentoval­a stroze. „Jsme krokem České televize překvapeni. Další komentář však vzhledem k probíhajíc­ímu řízení u Evropské komise bohužel poskytnout nemůžeme,“napsala MF DNES mluvčí Jitka Tkadlecová. PPF se na Evropskou komisi obrátila v září. Společnost O2 TV nyní drží práva na první fotbalovou ligu. Podle pravidel musí jeden zápas z kola poskytnout i pro volně šiřitelný televizní kanál, což by v budoucnu už nemusela být ČT.

 ??  ?? Petr Dvořák
Petr Dvořák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia