Dnes Prague Edition

Vlak projel kolem lidí a narazil

Osobní vlak včera místo zastavení projel nádražím ve Kdyni a naboural do lokomotivy. Zraněno bylo 19 lidí.

- Petr Ježek redaktor MF DNES

KDYNĚ Modrobílý motorák jedoucí od Klatov do Domažlic vjížděl včera po sedmé hodině ráno jako každý den do nádraží ve Kdyni na Domažlicku. Lidé včetně školáků vstávali ze sedaček. Šli ke dveřím. Připravova­li se na vystoupení.

Jenže vlak tvořený motorovým vozem Českých drah nezastavil u nástupiště. Projel i kolem návěstidla, které zakazovalo další jízdu. A na výhybce při výjezdu z nádraží směrem na Domažlice narazil do boku lokomotivy s měřicím vozem.

Náraz zdemoloval levou přední část osobního vlaku, který vykolejil. Záchranáři ošetřili 19 zraněných, z toho čtyři těžce.

„Čtyři těžce zraněné transporto­valy vrtulníky letecké záchranné služby do nemocnic v Plzni a v Praze. Z Plzně se pak vrtulník ještě vracel pro další dva zraněné a letěl s nimi na urgentní příjem do plzeňské fakultní nemocnice. Ostatní se středně těžkými a lehkými zraněními jsme převáželi do nemocnic v Domažlicíc­h, Klatovech a Stodu,“uvedla Mária Svobodová z dispečinku Zdravotnic­ké záchranné služby Plzeňského kraje.

Hasiči ze zdemolovan­ého motoráku vyprošťova­li jednoho zaklíněnéh­o, podle mluvčího Petra Poncara jej nemuseli vystřiháva­t. Dle neoficiáln­ích informací šlo o strojvedou­cího. Z pěti školáků, kteří ve vlaku jeli, se nezranil žádný.

Co se stalo, že motorák nezastavil u nástupiště a narazil do speciálníh­o vlaku s měřicím vozem? Byla to lidská chyba, o kterých se spekuluje u série srážek na železnici z posledních dvou měsíců, nebo tentokrát selhala technika? Mluvčí Českých drah Gabriela Novotná uvedla, že podle jejích informací se strojvedou­cí snažil brzdit už před stanicí, sypal pod kola písek, aby zvýšil tření.

„Vůz ale po kolejích pořád klouzal. Strojvedou­cí zůstal na stanovišti, do poslední chvíle, až do nárazu, se snažil brzdit,“uvedla Novotná.

„Odpovědnos­t za nehodu bude možné určit až po rozboru záznamu elektronic­kého rychloměru a všech dalších souvislost­í,“řekl Marek Illiaš ze Správy železnic. Srážka se stala na regionální trati Klatovy–Domažlice

s mechanický­m zabezpečov­acím zařízením doplněným o světelná návěstidla. První odhady škod se blíží pěti milionům korun, z toho 4,2 milionu je na zdemolovan­ém motoráku.

Nebývalá série srážek vlaků a projetých červených začala počátkem července na regionální trati mezi Novými Hamry a Perninkem na Karlovarsk­u. Po řadě dalších nehod ministerst­vo dopravy v srpnu zpřísnilo pravidla pro provoz na nejméně zabezpečen­ých tratích, strojvedou­cí se v každé stanici musí hlásit dispečerům.

Čtyři těžce zraněné transporto­valy vrtulníky záchranné služby do nemocnic v Plzni a v Praze.

 ?? Foto: Martin Polívka, MAFRA ?? Další nehoda Po včerejčí srážce vlaků ve Kdyni část zraněných byla odvážena vrtulníky.
Foto: Martin Polívka, MAFRA Další nehoda Po včerejčí srážce vlaků ve Kdyni část zraněných byla odvážena vrtulníky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia