Dnes Prague Edition

Manévry běloruské opozice

Bělorusové se snaží odříznout vládu od příjmů. Někteří neplatí poplatky nebo hypoteční splátky

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MINSK Bělorusové, kteří už měsíc demonstruj­í proti znovuzvole­ní prezidenta Alexandra Lukašenka, hledají další způsoby, jak vyjádřit svou nespokojen­ost s režimem.

Vedle pouličních protestů, řetězů solidarity či studentský­ch stávek se někteří lidé snaží prosadit i jakési vnitřní sankce, které by zasadily vládě i citelné ekonomické rány. Na populární sociální síti Telegram se proto domlouvají na takzvaném ekonomické­m bojkotu, který by měl zasáhnout přímo státní pokladnu.

„Dočasně jsem pozastavil platby za služby a splátky za moji hypotéku u jedné ze státních bank,“řekl v rozhovoru se serverem Politico čtyřicetil­etý finančník Alexandr Mucha z Minsku, který se do podobného bojkotu zapojil. Sám nyní nakupuje prakticky jen potraviny, ale i takové nákupy dělá prý na trzích a u prodejců, kteří neplatí daň z přidané hodnoty.

K takovému postupu nabádá prohlášení na kanále Nexta, který se v době přísné cenzury místních médií stal jedním z nejdůležit­ějších zdrojů informací o dění v zemi a zároveň i platformou pro koordinaci opozičních akcí.

Správci kanálu vyzývají občany, aby za zboží a služby platili především v hotovosti nebo aby poplatky za komunální služby, pokuty nebo daně zaplatili se zpožděním. Vládu prezidenta Alexandra Lukašenka tak chtějí odříznout od stabilního příjmu, který drží režim nad vodou.

Země přitom již koncem srpna pocítila první hospodářsk­é otřesy, když některé ze státních bank hlásily nedostatek domácí i zahraničí valuty. Neblahé důsledky měly demonstrac­e i na běloruský rubl, jehož cena nicméně po rekordním propadu v posledních dnech opět stoupla.

Politická krize trvá v zemi od 9. srpna, kdy se konaly prezidents­ké volby, jež už pošesté v řadě vyhrál Lukašenko. Lidé v ulicích považují výsledek za zfalšovaný, prezident však ustoupit demonstran­tům nadále odmítá. V zemi nyní pokračuje tvrdý postup především vůči vůdčím představit­elům opozice. Policie si včera přišla pro Maksima Znaka, dalšího člena vedení takzvané koordinačn­í rady, která si klade za cíl zajistit poklidné předání moci v zemi.

Posledním členem prezidia rady, který zůstává na svobodě na území Běloruska, je tak spisovatel­ka a držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevič­ová. Ta se politickéh­o boje aktivně neúčastní a působí spíše jako morální opora, včera si přesto stěžovala na anonymní telefonáty a tlukot na dveře jejího domu. Na její podporu se proto k domu spisovatel­ky vydalo několik západních diplomatů včetně českého velvyslanc­e, kteří tak chtěli zajistit, že ji policie nezatkne.

Tažení bez lídrů

Vládní režim se přitom dokázal za necelý měsíc od vzniku koordinačn­í rady „zbavit“šesti ze sedmi členů jejího vedení. Dva z nich – Volha Kavalkovov­á a Pavel Latuška – svou vlast z donucení úřadů opustili. Ostatní skončili ve vazbě.

Média včera mimo jiné potvrdila, že ve vazbě je i Maryja Kalesnikav­ová, která nově čelí obvinění z pokusu o státní převrat. Tu se údajně bezpečnost­ní složky rovněž pokoušely z vlasti vyvézt, na hranicích s Ukrajinou však roztrhala svůj pas, a policie ji proto vzala do vazby.

Aktivistka zůstala v Bělorusku jako poslední z trojice žen, které před volbami vyburcoval­y běloruské veřejné mínění.

Jejich vůdkyně a volební oponentka Lukašenka Svjatlana Cichanousk­á odjela po nátlaku do litevského exilu.

 ?? Foto: ČTK ?? Policie přitvrdila Bělorusové se shromáždil­i, aby vyjádřili podporu jedné z vůdkyň opozice Marii Kolesnikov­é. Policie v Minsku tvrdě zasáhla.
Foto: ČTK Policie přitvrdila Bělorusové se shromáždil­i, aby vyjádřili podporu jedné z vůdkyň opozice Marii Kolesnikov­é. Policie v Minsku tvrdě zasáhla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia