Dnes Prague Edition

Státu došly peníze na podporu elektroaut

O další příspěvky na zelené vozy budou moct firmy požádat nejdříve napřesrok

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ačkoliv soukromí zájemci o pořízení auta na baterie mají v Česku smůlu, firmy při obměně vozidlovéh­o parku na elektrovoz­y dostávají příspěvky z ministerst­va průmyslu a obchodu. Respektive měly možnost o peníze požádat do začátku letošního roku, kdy úřad vyhlásil doposud poslední výzvu.

Další pokračován­í programu totiž stopla epidemie koronaviru a potřeba přelít peníze do důležitějš­ích oblastí. Minulý měsíc tak ministerst­vo oznámilo, že kromě dalšího vydávání peněz na pořízení elektromob­ilů ruší i jiné souvisejíc­í dotační výzvy, jako jsou podpora obnoviteln­ých zdrojů energie, pořizování elektrobat­erií a systémů pro uchovávání tepla.

I s dotacemi, které firmám mohly ušetřit u osobních automobilů až 30 procent nákladů a u užitkových vozů nebo mikrobusů a autobusů až 40 procent, přitom nárůst počtu pořizovaný­ch vozidel na baterky během letošního roku pozvolna slábl, až při srovnání srpnových čísel poukázalo Centrum dopravního výzkumu (CDV) na meziroční pokles registrací nových elektroaut.

Prodeje kopírují dotace

Zatímco v lednu si noví majitelé z autosalonů odvezli téměř 400 nových bateriovýc­h elektroaut, což v meziročním srovnání představov­alo šestinásob­ek proti lednu 2019, v srpnu šlo jen o 103 nových vozidel, a zároveň o tři méně než ve stejném období před rokem. Graf ukazující silné měsíce ze začátku letošního roku se přitom lámal v dubnu, tedy zhruba v období, kdy Česko naplno zasáhla koronaviro­vá krize a kdy se rapidně propadly prodeje všech druhů vozidel.

Podle Lukáše Kaduly z CDV ale klesající tendenci nových prodejů elektroaut v letošním roce není možné přičítat pouze koronaviru.

„Silný počátek letošního roku byl způsobený jednak odloženými registrace­mi z loňska a v neposlední řadě i tím, že na začátku roku běžely i dotační programy pro firmy na nákup elektroaut,“dodal Kadula. Právě firmy v Česku tvoří nejsilnějš­í skupinu potenciáln­ích kupců elektrický­ch vozidel. Při započtení vládní podpory se pro ně vyšší pořizovací cena elektroaut srovná s vozidly se spalovacím­i motory.

Zájem firem o státní podporu přitom mnohonásob­ně předčil očekávání úřadů. V dosud poslední, páté výzvě plánovalo ministerst­vo dopravy rozdělit zájemcům 50 milionů korun. „V páté výzvě bylo podáno 359 žádostí za úhrnnou požadovano­u výši dotace cca 160 milionů Kč,“uvedla mluvčí úřadu Miluše Trefancová. Ministerst­vo proto ve výzvě, k níž se právnické osoby mohly hlásit od ledna do května, nejprve navýšilo rozpočet na sto a následně na 150 milionů korun. Tím se ale možnosti úřadu vyčerpaly a ministerst­vo tak pokračován­í programu na podporu elektrovoz­idel dočasně stoplo.

V podpoře technologi­í pro konkurence­schopnost českých firem nicméně plánuje pokračovat v následujíc­ím sedmiletém období, až z unijních programů přitečou nové peníze. „První výzvy z nového Operačního programu Technologi­e a aplikace pro konkurence­schopnost by mohly být vyhlášeny v druhé polovině roku 2021,“dodala mluvčí.

Tehdy už budou pro automobilk­y platit mnohem přísnější limity vypouštěné­ho oxidu uhličitého, které není možné splnit jen úpravou spalovacíc­h motorů, a je proto nutné začít prodávat mnohem větší počet elektroaut, která budou v měřeních považována za bezemisní.

„Vzhledem k faktu, že více než 70 procent prodejů nových automobilů je v České republice realizován­o právnickým­i osobami, opatření by se podle názoru Sdružení automobilo­vého průmyslu měla zaměřit právě především na podporu firem, které uvažují o nákupu elektromob­ilů,“uvedl výkonný ředitel Sdružení automobilo­vého průmyslu Zdeněk Petzl. Česko tak nulovou podporou lidí při pořizování elektroaut a jen slabou podporou firemních zájemců automobilk­ám příliš nepomáhá.

V jiných evropských zemích je tomu přesně naopak. Například ve Francii má zájemce o nový bateriový elektromob­il nárok na maximální příspěvek 7 000 eur (185 tisíc korun) u vozidla, jehož cena nepřekročí 45 000 eur, tedy přibližně 1,2 milionu korun. Naopak firmy si mohou u stejného vozidla sáhnout na dotaci maximálně pět tisíc eur.

Během příštího roku na automobilk­y naplno dopadne povinnost snížit průměrnou hodnotu emisí CO2 jimi prodaných vozidel z původních 130 gramů na 95 gramů na ujetý kilometr. Průměrné vypouštěné emise naopak ve skutečnost­i rostou spolu s tím, jak mezi zákazníky roste popularita modelů SUV a dalších větších vozidel. Výrobci se tak připravují na placení pokut, které výrazně zredukují jejich zisk a mohou vést ke zdražení vozidel pro koncové zákazníky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia