Dnes Prague Edition

Stavby dostanou přidáno

Na výstavbu silnic a železnic půjde přes 120 miliard korun. Proti letošku o téměř pět miliard více

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Resorty financí a dopravy navrhují příští rok nalít do Státního fondu dopravní infrastruk­tury 128,7 miliardy korun. Pokud návrh projde vládou a Poslanecko­u sněmovnou, bude možné za stavební práce na dálniční a silniční síti utratit přes 60 miliard korun a dalších více než 53 miliard bude směřovat na účty Správy železnic. Přestože jde o rekordní peníze, na všechny rozpracova­né stavby, které by se napřesrok mohly dostat z rýsovacích prken do výstavby, stejně stačit nebudou.

„Doposud jsme měli rozpočty rostoucí o náklady na přípravu staveb. Teď přichází období mnohem rozsáhlejš­ích rozpočtů, ve kterých bude muset být zohledněný dramatický nárůst nákladů na výstavbu,“uvedl mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Rýdl.

Postupný nárůst peněz odráží i takzvané střednědob­é výhledy, které ukazují, kolik peněz Česko plánuje vydat na dopravní infrastruk­turu ve dvou následujíc­ích letech. V roce 2022 tak má jít podle nynějších odhadů zhruba o 147 miliard korun, v roce 2023 se počítá s částkou 168 miliard korun. To prakticky odpovídá průběžným finančním požadavkům obsaženým v národním investiční­m plánu.

Ten obsahuje investice za celkem osm bilionů korun, které chce vláda do roku 2050 vynaložit.

Jen během příštího roku plánuje Ředitelstv­í silnic zahájit stavbu více než 170 nových dálničních a silničních kilometrů. Mezi nimi jde zejména o dokončení posledního chybějícíh­o úseku dálnice D1 mezi Prahou a Ostravou za odhadovaný­ch šest miliard korun. Pro celkem desetikilo­metrový úsek z Říkovic do Přerova požádalo ŘSD na sklonku minulého měsíce o vydání stavebního povolení a ještě do konce roku chystá vypsat výběrové řízení na zhotovitel­e.

Křeččí dálnice

Mezi projekty, které by ředitelstv­í rádo zahájilo napřesrok, patří ale i sedmnáctik­ilometrový úsek mezi Hulínem a Fryštákem na Zlínsku. O povolení stavět se už více než deset let soudí s ekologický­mi spolky, a není tak vůbec jisté, zda má stavba reálnou šanci se během příštího roku do stavební fáze posunout. Dálniční úsek, který má ulevit dopravě v krajském městě, už před dvanácti lety rozestavěl­o sdružení firem vedené společnost­í Skanska, po necelých dvou letech ale muselo být zastaveno a rozjel se kolotoč soudních sporů o výjimky umožňující vést dálnici přes oblasti obývané chráněnými živočichy včetně křečka polního.

Pokud by se však napřesrok stavět nezačalo, znamená to pro ŘSD významnou komplikaci. Propadla by mu totiž platnost posouzení vlivu stavby na životní prostředí a celý proces by se musel od začátku zopakovat.

Zahájena by měla být také první část dálnice D4 , kterou stát dlouhodobě plánuje nechat postavit soukromou společnost­í a následně jí platit za správu a údržbu komunikace. Proto jedenáctik­ilometrový úsek mezi středočesk­ým Milínem a Lety sice figuruje v seznamu staveb, ale rozpočet ŘSD na výstavbu nezatíží.

Kromě peněz pro státem spravované dálnice a silnice první třídy, počítá rozpočet rovnou s financemi i pro krajské komunikace. Na silnice druhých a třetích tříd jsou v návrhu fondu vyčleněny čtyři miliardy korun.

Mezi nejvýznamn­ější stavby nově zahajované napřesrok na železnici bude patřit modernizac­e trati mezi Adamovem a Blanskem na hlavní trase spojující Prahu a Brno. Z třímiliard­ové zakázky, která má být podle aktuálního harmonogra­mu hotová do konce roku 2023, by se mělo během příštího roku prostavět zhruba sto milionů korun. Na podobné peníze vyjde modernizac­e trati mezi Týništěm nad Orlicí a Solnicí na Rychnovsku.

Zhruba třetina peněz je z EU

Nezanedbat­elná část peněz půjde i na opravy stávajícíc­h dopravních sítí. Například Ředitelstv­í silnic a dálnic má v rozpočtu navrženo za rekonstruk­ce utratit šestnáct miliard korun. Z toho se pět miliard vztahuje na opravy a údržbu dálniční sítě a zbylých jedenáct na mnohem delší síť silnic prvních tříd.

Dalších 18,6 miliardy korun bude mít na opravy a údržbu železniční­ch tratí Správa železnic.

Z celkových více než 128 miliard připadá na finance z českého rozpočtu a výběru motoristic­kých daní a dalších poplatků zhruba 91 miliard korun a zbytek představuj­í evropské dotace. K dosavadním programům určeným na výstavbu dopravní infrastruk­tury napřesrok poprvé přibude platba z fondu na obnovu hospodářst­ví po koronaviro­vé krizi, takzvaný Recovery and Resiliance Facility. Jeho prostředni­ctvím si česká doprava přilepší o 15 miliard korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia