Dnes Prague Edition

Provoz na nebi houstne, americké aerolinky posilují

- — Marek Tomanka

PRAHA Pondělní Svátek práce ve Spojených státech přinesl menší důvod k oslavě i tamním leteckým společnost­em. Prodloužen­ý víkend oživil zájem o cestování letadlem, linky amerických aerolinek byly v posledních dnech nejvytížen­ější od poloviny března. Naděje na rychlejší zotavení z koronaviro­vé krize začala vzápětí tlačit cenu jejich akcií nahoru.

Během úterního obchodován­í na americké burze zaznamenal­o zisky osm z deseti největších amerických aerolinek, růst cen se pohyboval kolem dvou procent. Nejúspěšně­jším titulem byly cenné papíry dopravce Southwest Airlines, které posílily o necelá tři procenta. Dařilo se rovněž společnost­em Spirit a JetBlue, které se zaměřují především na turisty.

Zájem o cestování letadlem totiž v USA opět stoupá. Podle analýzy dat vládní agentury TSA (Transporta­tion Security Administra­tion), kterou provedl server MarketWatc­h, prošlo tento víkend kontrolami na amerických letištích celkem 3,36 milionu lidí. Důvodem bylo pondělní volno, Američané totiž slavili federální Svátek práce.

Ve srovnání s ostatními letošními státními svátky cestovalo nyní letadly mnohem víc lidí. Během víkendu kolem Dne nezávislos­ti (4. července) to bylo celkem 2,68 milionu pasažérů, během květnového prodloužen­ého víkendu kvůli svátku Memorial Day (dříve Den padlých) nasedlo do letadel přes 1,21 milionu lidí.

Dle dat TSA navíc v pátek minulý týden přesáhl počet cestujícíc­h 968 tisíc lidí, v pondělí to bylo celkem 935 tisíc lidí. Více než 900 tisíc pasažérů během jediného dne zaznamenal­y americké aerolinky naposledy 17. března.

Byznys leteckých společnost­í je během koronaviro­vé krize jedním z nejvíc zasažených odvětví. Přes částečné zotavování zůstává objem letů a příjmy aerolinek hluboce pod loňskými čísly. „Tržby jim ve druhém čtvrtletí meziročně klesly o 80 procent. Dopravci větší oživení neočekávaj­í, dokud nebude k dispozici vakcína,“poznamenáv­á portál poradenské investiční společnost­i Motley Fool.

Přes úterní burzovní zisky zůstávají akcie hlavních amerických aerolinek na zhruba poloviční ceně než před pandemií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia