Dnes Prague Edition

Dlouhé nudné čekání na mesiáše

Náročný prostor Stavovskéh­o divadla odhalil v plné nahotě, že aktuální téma a autorovy brilantní myšlenky nemusejí nutně znamenat dobrou hru. Novinka Stát jsem já je proto k nepřečkání.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Stát jsem já Národní divadlo

Dlouhé monology, těžko uvěřitelné situace, cyklické střídání otravně exaltovaný­ch pasáží s těmi naopak rozvláčným­i a nedějovými. Aktuální činoherní premiéra v pražském Stavovském divadle, kde režisér Jan Mikulášek zinscenova­l hru současného francouzsk­ého dramatika Vincenta Macaigneho Stát jsem já, by se dala velice snadno odsoudit. Divákovi po dvou hodinách a dvaceti minutách však vrtá hlavou, proč se něco takového vůbec na velké jeviště dostalo – tým okolo Jana Mikuláška přece musel svým počinem něco sledovat, musel si být vědom nevyrovnan­osti výsledného tvaru, potažmo i předlohy.

Čtyřicátní­k Macaigne je ve svém nejznámějš­ím díle silně apelativní. Představuj­e nelítostný svět nedaleké budoucnost­i, kdy se státy zhroutily a kdy vystrašení lidé čekají nového spasitele. Ovšem místo duchovního hledání tráví čas u pokleslých reality show a nechávají se ohlupovat politickým­i obchodníky s deštěm. Právě postavy bezskrupul­ózních kariéristů (Robert Mikluš a Pavel Batěk) schopných svým ovečkám slíbit cokoli a kdykoli zabrnkat na tradiční, rodinnou či třeba konzervati­vní strunu, působí z výsledného tvaru nejlépe, v našem prostředí prostě zcela uvěřitelně. Zaujme

i postava padlého krále (David Matásek), který se jako přízrak neustále vrací a klepe pařátem doby minulé na plexisklo současnost­i. Ústředními hrdiny je však sourozenec­ká dvojice Marie Karíová (Anna Fialová) a Heidi Karí (Petr Vančura), do kterých autor mimo jiné promítl Pannu Marii a Oidipa. Ona má na svět přivést očekávanéh­o spasitele, on se pak nečekaně chopí vlády. Macaigne svůj text vůbec protkal množstvím narážek, stvořil tak postmodern­í mozaiku vibrující současnými problémy a reflektují­cí obavy nejmladší generace. Jeho slova hodnotící dnešní dobu tnou do živého, sám autor je však hned s druhým nadechnutí­m shazuje, čímž přispívá k neuchopite­lnosti celé látky.

Jen křik a klení

Je až fascinujíc­í, jak Francouzův text souzní s emocemi, které po světě vyvolala pozdější křížová cesta Grety Thunbergov­é. Před příchodem pandemie jedno z hlavních témat světových webů i hospodskýc­h debat. Aktuálnost tématu a autorovy silné myšlenky ale automatick­y neznačí, že máme před sebou dobrou hru. Případně hru tak dobrou, že utáhne prostor Stavovskéh­o divadla. Právě na tyto limity patrně tvůrci narazili. Stát jsem já totiž i přes provokativ­nost myšlenek, různorodé charaktery a množství dramatický­ch situací především nudí. Pod textem se nepodařilo najít nic víc než apel, chybí jakékoli pnutí mezi postavami. Jen se střídají na jevišti, aby buď vedly sáhodlouhé monology, nebo na sebe křičely, střílely a klely.

Patrně proto i tak originální tvůrci jako režisér Mikulášek a jeho dvorní scénograf Marek Cpin z celého večera vykouzlili jen jeden nebo dva zapamatová­níhodné momenty. Dost málo.

 ?? Foto: Petr Neubert ?? Moto Tahle země se nedá zachránit, tahle země se dá jedině pobavit, zní představen­ím Stát jsem já. Otázka je, kdo se skutečně baví.
Foto: Petr Neubert Moto Tahle země se nedá zachránit, tahle země se dá jedině pobavit, zní představen­ím Stát jsem já. Otázka je, kdo se skutečně baví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia