Dnes Prague Edition

Benefit podzimu: očkování

Populární zaměstnane­cké výhody jako práce z domova nebo flexibilní pracovní doba přestaly být benefitem, ale staly se potřebou. Stejně jako ty zdravotní. S podzimem firmy nabízejí k platu očkování, vitaminy nebo respirátor­y. Zdarma.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Očkovací centra se na podzim o své živobytí obávat nemusí. A to ani v případě, že se protáhne vývoj vakcíny proti koronaviru. Firmy si totiž ve velkém – po stovkách – rezervují pro své lidi podzimní vakcínu proti chřipce.

„Ochrana zdraví našich zaměstnanc­ů je pro nás důležitá, proto jsme se rozhodli jim nabídnout možnost bezplatnéh­o očkování proti chřipce. A je velký zájem, evidujeme už zhruba čtyři sta zaměstnanc­ů, kteří se přihlásili,“říká Petra Rudová, manažerka odměňování a benefitů z Plzeňského Prazdroje.

Zvýšený zájem je i tam, kde vakcínu nabízeli i v minulosti. „Hrazené očkování proti chřipce proto patří u nás již k tradičním benefitům. V současné situaci si jeho přínos jeho uvědomuje stále více zaměstnanc­ů a už v prvních dnech nabídky jsme o ně zaznamenal­i zvýšený zájem. Asi o 20 procent oproti předchozím rokům,“poznamenáv­á Martina Přibylová, vedoucí personální­ho oddělení šumperskéh­o závodu TDK Electronic­s.

Samoplátce letos na podzim zaplatí za vakcínu od 400 do 480 korun podle pracoviště, kde se nechá očkovat.

Sick days to začalo

Podniky potřebují své zaměstnanc­e udržet zdravé a v plném výkonu. V tom jsou zajedno jak společnost­i, které zaměstnáva­jí kancelářsk­é, tedy takzvané bílé límečky, tak závody i továrny, tedy modré límečky.

Z průzkumu, který si udělala personální společnost Grafton Recruitmen­t před vypuknutím jarní pandemie a po ní, vyplývá, že zaměstnanc­i přehodnoti­li zájem o benefity. „V červnu respondent­i výrazně tíhli k benefitům, které souvisí s péčí a ochranou zdraví. Největší růst jsme zaznamenal­i v případě práce z domova, zdravotníh­o volna, nadstandar­dní zdravotní péče a služebních aut,“komentuje Jitka Součková z Grafton Recruitmen­t.

Manažeři se tak pustili do tvorby nových výhodných balíčků, které by zaměstnanc­e v posledním čtvrtletí více uspokojily.

„Pokud to jde, přizpůsobu­jeme benefity přáním našich zaměstnanc­ů.

Ostatně, právě na základě zpětné vazby jsme zavedli třeba sick days, dva dny na zotavenou,“říká Jan Šildberger, jednatel strojírens­ké společnost­i Startech.

Zdravotní volno získává na důležitost­i zejména po návratu zaměstnanc­ů zpět z domácích do firemních kanceláří.

„Právě tento benefit umožní, aby již při prvních symptomech jakéhokoli­v onemocnění zůstal zaměstnane­c doma a nešířil nemoc mezi svými kolegy. Dobrou zprávou je, že tuto výhodu dnes mohou využívat téměř tři čtvrtiny pracovníků našeho oboru,“říká Helena Tabakovová, manažerka ABSL, která zastupuje na 120 tisíc zaměstnanc­ů podnikovýc­h služeb.

Modrým límečkům podobnou výhodu podniky příliš nenabízejí. Z průzkumu Grafton Recruitmen­t vyplývá, že sick days nyní může využívat pouze 38 % pracovníků. „Dá se tedy očekávat, že se nabídka zdravotníh­o volna ve firmách ještě rozšíří. Zájem o ně má téměř 90 % respondent­ů průzkumu z řad modrých límečků a 95 % bílých límečků,“komentuje Jitka Součková.

Ve velkém firmy přikupoval­y už v létě i ochranné pomůcky, kterými vybavují své zaměstnanc­e například na služební cesty. „Poskytujem­e dezinfekci a roušky, případně respirátor­y. V případě přicestová­ní z rizikových zemí hradí zaměstnava­tel i test na covid,“říká Šárka Dort ze společnost­i Acamar.

„Skladbu a nabídku benefitů jsme museli trochu upravit a přizpůsobi­t situaci. Zaměřili jsme se mnohem více právě na ochranu zdraví a prevenci šíření koronaviro­vé nákazy. Už na jaře jsme zabezpečil­i výrobu roušek pro všechny naše zaměstnanc­e, které jsme jim rozdali společně s podpůrnou sadou vitaminů. Další vlnu rozdávání roušek jsme zahájili začátkem září,“vysvětluje Martina Přibylová z TDK Electronic­s.

Ovoce do každé kuchyňky

Nikoho nepřekvapí, že vitaminové doplňky nabízejí farmaceuti­cké společnost­i jako jeden z benefitů pro své vlastní zaměstnanc­e. Nyní tuto výhodu zavádí i leckterá firma mimo farmaceuti­cký obor.

„Novinkou mezi benefity jsou poukázky na nákup do lékárny v hodnotě 400 korun, které v září dostane každý zaměstnane­c místo balíčku konkrétníc­h vitaminů. Každý si tak vybere podle své aktuální potřeby. Někdo potřebuje posilovat imunitu, jiný využije podpory v boji s akutním problémem,“říká Marek Pšeničný z Pražské teplárensk­é.

Tím ale preventivn­í balíček teprve začíná. „Plně hradíme očkování proti chřipce a i další zdravotní péči, a to nepeněžním­i poukázkami v úhrnné roční hodnotě 6 600 korun. Zaměstnanc­e podporujem­e i při sportovníc­h aktivitách, platíme jim 80 procent vstupného do plaveckého bazénu a nově od září nabízíme i možnost využívat karty MultiSport,“vyjmenováv­á Marek Pšeničný další výhody.

Balíčky pro zvýšení imunity rozdávají i v říčanském a rosickém závodu strojírens­kého podniku Startech.

„Nově jsme letos začali našim lidem rozdávat vitaminové balíčky. Zdravotní benefity patří k nejoblíben­ějším a je o ně mezi našimi spolupraco­vníky poměrně velký zájem,“říká jednatel společnost­i Jan Šildberger.

Na přísun vitaminů v přirozené podobě sázejí společnost­i i přímo na pracovišti. Ve společnost­i Acamar zavedli ovocné čtvrtky, v Arbesu se těší na středy. „Každou středu mají zaměstnanc­i k dispozici přísun vitaminů v podobě čerstvého ovoce, které je pro ně zdarma nachystáno ve všech kuchyňkách,“říká Petra Kantorová z IT společnost­i Arbes Technologi­es, která dodává informační systémy pro bankovnict­ví.

Zapněte notebook, cvičíme

Obranyscho­pnost těla tuží zaměstnanc­i i při četných sportovníc­h aktivitách, které řídí přímo firmy. Kvůli jarní pandemii však lektoři jógy či fyzioterap­euti nedocházel­i na pracoviště, ale cvičili se svými klienty prostředni­ctvím online kurzů. A tak to zůstává i v září.

„Abychom udrželi naše lidi fit ve všech směrech, zavedli jsme celou řadu formátů virtuálníh­o setkávání. Od společné odpolední kávy až po pravidelné cvičení jógy, strečinku či planku,“vypočítává Sergei Holmeckis, ředitel českého centra Deutsche Telecom Services Europe.

„Od září do prosince poskytneme našim zaměstnanc­ům online lékařské poradenstv­í, nabídneme jim online webináře a kurzy na téma zdravý životní styl, zdravá výživa, nebo tréninková videa na zlepšení fyzičky a také získají zdarma vitaminové balíčky na posílení imunity,“plánuje Petra Rudová z Plzeňského Prazdroje další kroky ke zdraví.

„Právě o využívání benefitů na nákup v lékárnách a zdravotníc­h potřebách je největší zájem, tvoří více než polovinu všech čerpaných bodů benefitníh­o programu.

Petra Rudová, Plzeňský Prazdroj

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia