Dnes Prague Edition

„Praha je zodpovědná“

Šéfka pražských hygieniků si pochvaluje přístup Pražanů ke covidu-19. Nedodržení opatření přikládá nutnosti si zvyknout.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Podle hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové se chovají Pražané zodpovědně, i když každý den znamená nový rekord v počtu nakažených. Ačkoliv opatření proti koronaviru se měla rozšiřovat až 14. září a to jen ve školách, ministerst­vo zdravotnic­tví včera určilo ode dneška povinné roušky na pracoviští­ch, ve společných prostorách škol i na úřadech. „Nechtěli bychom ale přistoupit k opatřením omezujícím ekonomiku,“ubezpečuje Jágrová.

V Praze v úterý přibyl rekordní počet nakažených covidem-19. Čím to je? Testuje se více?

Počet testů v předchozíc­h dnech se pohyboval okolo sedmnácti set, v úterý to nebylo dramaticky více.

Přibylo tedy nakažených?

Ano, přibylo pozitivníc­h.

Máte vysvětlení, proč to tak je?

My jsme to předpoklád­ali, protože počet stoupá neustále. Sice ne takto dramaticky, ale v podstatě posledních čtrnáct dní stoupá o dvě procenta denně a počet nakažených je vždy vyšší než předchozí den. Čekali jsme, že až se děti vrátí do školy a rodiče do práce, tak ta situace nastane. Ale nepředpokl­ádali jsme, že čísla budou tak vysoká.

Děti jsou zpátky ve školách už přes týden. V kolika od 1. září řešíte situaci spojenou s covidem-19?

Je jich devatenáct (rozhovor se uskutečnil včera odpoledne, pozn. red.).

Budete školám povolovat pořádání škol v přírodě?

Školy v přírodě nejsou zakázané, je to vždy na rozhodnutí dané školy s vědomím rizik. Nechceme přistupova­t k plošným opatřením. Záleží vždy na konkrétní škole, na výskytu v okolí, na třídě a na rodičích, takže toto nechceme řešit za školy.

Hrozí Praze, že se na covid semaforu dostane na červený stupeň? Případně kdy?

Na to nedokážu odpovědět. Samozřejmě děláme všechna opatření, aby to nenastalo. Proto jsou opatření nyní upřesňován­a a bylo vydáno mimořádné opatření.

Jak hodnotíte chování Pražanů. Dodržují daná opatření? Z včerejšího rána mám zkušenost z obchodu, kdy z deseti zákazníků měl roušku pouze jeden, ač už byly povinné.

Včera byl první den, kdy začala platit povinnost nosit roušky v obchodech, takže předpoklád­ám, že si to jen lidé neuvědomil­i a není to otevřená revolta vůči rouškám. Doufám, že situace bude stejná jako v minulých dnech v MHD, kdy většina Pražanů roušku nosila.

Takže jde spíše o zvyk.

Myslím si, že ano. Proto jsme také nevyzývali k sankcím. Domníváme se, že je potřeba, aby si to lidé uvědomili a zvykli si na to.

Hodně se v poslední době hovoří o trasování. Stíhá pražská hygiena trasovat?

My stíháme, ale ne v tom čase, v jakém bychom si přáli.

Pomohlo by více pracovníků na trasování? Bylo by pak více zjištěných nakažených?

Větší kapacita by neznamenal­a, že bychom se k pozitivním dostali dříve. Část lidí se chová velmi obezřetně. Pokud vědí, že byli v kontaktu s nakaženým, kontaktují praktickéh­o lékaře a zůstávají doma v karanténě. Takže i když se jim nedovoláme v optimálním čase, chovají se tak, jak by měli, a další šíření nehrozí. Nemáme informaci, že by někdo naším pozdním voláním byl zdrojem nákazy pro jiné.

Takže Pražané ke koronaviru přistupují zodpovědně?

Musím říct, že jsou opravdu zodpovědní a vědí, že mají volat svému praktickém­u lékaři.

Využíváte pomoc z jiných krajských stanic? Jak funguje?

Ano, krajské stanice v Ostravě, Brně a ve Zlíně pomáhají už od soboty pomocí chytré karantény, kdy mají přístup k našim datům, mohou si případy brát a obvolávat je. Jde o desítky případů denně. Některá jich zvládne více a některá méně, podle jejich velikosti.

Ministr vnitra Jan Hamáček nabízel případnou pomoc na trasování od policistů. Využili byste ji?

Určitě bychom to využili, protože policisté jsou jednak státní zaměstnanc­i jako my a mají podobnou mlčenlivos­t a styl práce jako my.

A je tato pomoc nyní na stole?

Pokud jsem dobře informovan­á, tak probíhají jednání na úrovni ministerst­ev.

Změnily se vlastnosti koronaviru? Počet nakažených stoupá, ale těžkých případů je méně než na jaře...

Nedá se to takto říct, nejsou pro to žádná data. Zdůvodňuje se to ale i tím, že se starší obyvatelé více chrání a jsou tak méně často nakaženi. Aktuálně máme největší nemocnost ve skupině 20 až 29 let, tam je průběh nemoci jiný.

Jsou nyní v Praze pacienti, kteří musí být hospitaliz­ováni, případně potřebují ventilátor?

Ano, jsou i hospitaliz­ovaní pacienti a několik málo jich potřebuje umělou plicní ventilaci. Jsou to ale jednotky.

Původně jste nechtěla zavádět další nová opatření. Za jaké situace byste k nim ale přistoupil­a? A kam se mohou opatření ještě rozšiřovat?

Přestože jsme je nechtěli rozšiřovat, aby měli obyvatelé čas si zvyknout na nová opatření a přijmout je, tak aktuální situace nás vede k tomu, že budeme muset toto rozhodnutí zrevidovat (ministerst­vo zdravotnic­tví nakonec hygienu během včerejška předběhlo, pozn. red.). Budeme postupovat v nošení roušek ve všech vnitřních prostorách, tedy nosit je i v některých dalších provozech. Nechtěli bychom ale přistoupit k žádným opatřením, která by omezovala ekonomiku.

Všechno se točí hlavně kolem roušek. Co jiného ještě připadá v úvahu?

Děláme spoustu preventivn­ích opatření. Nyní spolupracu­jeme na tvorbě letáku pro ukrajinsky mluvící populaci, protože je zastoupena v počtech hlášených onemocnění.

Jak hodnotíte spolupráci mezi městem a hygienicko­u stanicí?

Funguje perfektně, jsme téměř několikrát za den v kontaktu s různými pracovníky magistrátu.

Je dostatečná kapacita zřízených testovacíc­h míst?

Praha má sedmnáct testovacíc­h míst s kapacitou téměř pět tisíc odběrů na den, což je myslím postačujíc­í. Pražané si občas stěžují, že musí dvě hodiny čekat. Tomu se asi nevyhnou, pokud se neobjednaj­í, což nabízí většina testovacíc­h míst. Z toho důvodu se počítá s rozšířením o minimálně další dvě testovací místa, která jsou nyní v jednání. Je poměrně složité vybrat vhodný prostor, protože nikdo nechce, aby bylo ve vedlejší ulici testovací místo. Nechtějí to ani ve zdravotnic­kých zařízeních.

Jak je pražská hygiena připravena na podzim? Podle epidemiolo­gů a dalších lékařů se situace zhorší. Máte přichystan­é nějaké scénáře?

Existují pandemické a protiepide­mické plány nastavené sice na jiné respirační nákazy, jsou ale připraveny. Že nám je občas obyvateli vytýkán různý postup – ono nemůžete postupovat u každého případu stejně, ani slepé střevo pokaždé nemůžete operovat stejně. Vždy záleží na dané situaci a parametrec­h, které ovlivňují nařízení protiepide­mických opatření. Samozřejmě že jsou jasné zásady stejné a postupují podle nich všichni v republice, ale každý případ se musí hodnotit jako individuál­ní.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová si pochvaluje jak přístup města, tak jednotlivý­ch občanů ohledně koronaviru. Ocenila i pomoc tří krajských hygienický­ch stanic.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová si pochvaluje jak přístup města, tak jednotlivý­ch občanů ohledně koronaviru. Ocenila i pomoc tří krajských hygienický­ch stanic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia