Dnes Prague Edition

Slovinský gangster

V 21 letech Tadej Pogačar okrádá v etapách letošní Tour o vítězství i největší favority.

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Když chtěl devítiletý Tadej Pogačar následovat staršího bratra do cyklistick­ého klubu Radenska Rog, řekli mu trenéři: „Jsi moc malý, nemáme pro tebe vhodné kolo. Musíš rok počkat.“Poslechl je tedy, za rok se hlásil znovu. A za dva roky už porážel slovinské žáky.

Když pak na rok 2019 získal svoji první profesioná­lní smlouvu v týmu UAE Emirates, šéfové týmu plánovali, že si 20letý mladík odbude debut na závodech Grand Tour až v roce 2020. Po skvělých Pogačarový­ch výkonech změnili názor a už loni v září ho poslali na Vueltu. Dokončil ji v bílém dresu nejlepšího mladíka a třetí celkově!

Letos po příjezdu do Nice na startu Tour sdělil: „Z umístění v Top 10 tu budu šťastný.“Nyní je sedmý, ale jen proto, že minulý pátek ztratil na větru. O víkendu byl naopak v Pyrenejích ze všech nejsilnějš­í.

S Rogličem a Bernalem by se Tadej Pogačar mohl utkat o titul.

Možná už při vyhlášení svých cílů v Nice trochu blufoval. „Věděli jsme, že má skvělá tréninková čísla. Tak teď už to ví každý,“tvrdí sportovní ředitel Allan Peiper.

Původně si šéfové týmu usmysleli, že budou jeho skutečnou formu do určité míry skrývat, aby mohl v klíčových etapách v posledních osmi dnech zaskočit favority.

I po minutovém manku, které Pogačar v pátek nabral, jej Peiper nabádal: „Nesnaž se útočit jen proto, že máš kvůli té ztrátě vztek.“

Ale Pogačar si nemohl pomoci, a tak v sobotu ujel Rogličovi, Bernalovi a spol. o 38 sekund. O den později je porazil znovu. „Takže už si ho budou hlídat,“ví Peiper.

Mladý Slovinec se usmívá: „Když neútočíte, nenajedete čas.“

Také zdůrazňuje: „Panika je k ničemu, brzdí vás. A velké očekávání není tlak, je to motivace.“

Šéfové stáje o něm tvrdí, že má při závodech ocelové nervy. „Umí se koncentrov­at, ale umí i naslouchat. To je u někoho tak mladého neobvyklé,“říká Peiper.

Odmítl nabídku týmu Sky

Pokud se Pogačara zeptáte na sportovní vzor, nedostanet­e z něj žádné jméno. Odpoví jen: „Učím se od spousty skvělých jezdců, ale nebudu nikoho kopírovat. Chci být tím nejlepším z Tadeje Pogačara.“

Také jeho přítelkyně, studentka práv Urška Zigartová, je profesioná­lní cyklistkou. V přípravném období trénuje občas i s ní v Alpách, v pohoří Pohorje, u Jadranu.

Jindy si společně zajedou na kole aspoň na kávu, na které je stejně jako další cyklisté závislý.

Loni při Vueltě četl Kmotra, oblíbil si gangstersk­é filmy, rád leze po horách. Odmaturova­l na průmyslovc­e a zkusil studia na Fakultě sportovníh­o management­u v Kranji. „Jenže jsem zjistil, že není možné, abych se věnoval univerzitě i cyklistice na 100 procent. Dal jsem tedy škole prozatím sbohem.“

Ke svému instagramo­vému účtu si připsal: „Jsem cyklista, ne nejlepší, ale snažím se jím být. Možná toho nikdy nedosáhnu, ale nikdy se nepřestanu snažit.“

Za zlomový moment kariéry považuje předloňský triumf na Tour de l’Avenir, nejvýznamn­ějším etapovém klání kategorie do 23 let. Zapsal se do listiny vítězů, kde před ním figurují jména Quintana, Chaves, Barguil, López, Bernal.

Lákali ho do týmů Sky a Astana, přesto podepsal s Emirates. Nejen proto, že ve stáji je silná slovinská stopa. „Věděl jsem, že tam dostanu víc prostoru než třeba ve Sky.“

Vstup do profipelot­onu měl poté ohromující. Pro etapy Kolem Algarve byl jen náhradníke­m. Až na poslední chvíli jej povolali do sestavy a on závod vyhrál. V květnu 2019 v Kalifornii dosáhl i na první vítězství ve World Tour.

Při loňské premiéře na Vueltě měl původně

pomáhat Italu Aruovi – a učit se. Načež ve druhém týdnu vyhrál dvě etapy a vše bylo jinak. „Potěšilo mě, že i ve třetím týdnu mé tělo nečekaně dobře regeneruje.“Což potvrdil 40kilometr­ovým vítězným sólem v poslední horské etapě, kterým si řekl o konečné 3. místo.

Pak už nikdo nepochybov­al, že chlapec ze vsi Klanec, který kdysi hrál fotbal za NK Komenda, může mít před sebou zářnou cyklistick­ou budoucnost. Ve stáji UAE Emirates v něm rázem viděli budoucího šampiona Grand Tour. Smlouvu s ním vzápětí prodloužil­i až do roku 2024. Tak dlouhý kontrakt je v profipelot­onu velmi zřídkavý.

„Jednou chceme být nejlepším týmem světa. Máme na to zaděláno. Tadej a Evenepoel (z Quick-Stepu) jsou budoucnost­í Grand Tour,“soudí Joxean Matxín, další sportovní ředitel UAE Emirates.

Ale proč jen budoucnost­í? Už na této Tour může vystoupat do nejvyšších pater. Jen na to bude dost sám. Ze tří pomocníků do hor přišel o Formola (zlomená klíční kost) i Arua (kolaps). Přesto ujišťuje: „Jsem připraven otestovat sám sebe v tvrdých soubojích s nejlepšími.“

Nedělní výšlap na Grand Colombier, jedno z nejtěžších stoupání letošní Tour, takovým testem bude.

11. etapa (Chatelaill­on-Plage - Poitiers, 167,5 km): 1. Ewan (Austr., Lotto-Soudal) 4:00:01, 2. Bennett (Ir., Deceuninck-Quick Step),

3. Van Aert (Belg., Jumbo-Visma), 4. Coquard (Fr., B&B Hotels-Vital Concept), 5. Venturini (Fr., AG2R La Mondiale) všichni stejný čas... 106. KREUZIGER (NTT) -1:23, 135. HIRT (CCC) -4:25. Celkově: 1. Roglič (Slovin., Jumbo-Visma) 46:15:24, 2. Bernal (Kol., Ineos) -21, 3. Martin (Fr., Cofidis) -28, 4. Bardet (Fr., AG2R La Mondiale) -30, 5. Quintana (Kol., Arkea-Samsic), 6. Urán (Kol., EF Pro Cycling) oba -32, 7. Pogačar (Slovin., SAE Team Emirates) -44, 8. A. Yates (Brit., Mitchelton-Scott) -1:02, 9. López (Kol., Astana) -1:15, 10. Landa (Šp., Bahrajn) -1:42... 89. HIRT -1:50:43, 115. KREUZIGER -2:12:04.

 ?? Foto: ČTK ?? Porazil jsem všechny! Tak oslavoval Pogačar triumf v nedělní 9. etapě.
Tour de France
Foto: ČTK Porazil jsem všechny! Tak oslavoval Pogačar triumf v nedělní 9. etapě. Tour de France
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia