Dnes Prague Edition

Když se válčí uvnitř NATO

Najednou je všechno opačně, než tomu bývalo kdysi. Dva státy NATO, Řecko a Turecko, stojí dnes jeden incident od vzájemného válečného konfliktu. Věc nevídaná, jejíž důsledky bychom pocítili všichni.

- Hynka Kmoníčka

Základ sporu je až komicky jednoduchý – Kypr našel zásoby plynu, Izrael našel zásoby plynu, Řecko našlo zásoby plynu. Turecko nenašlo nic a tak začalo hledat. Podle Řeků a nejspíš i platného mezinárodn­ího práva ale v řeckém moři. Všechny státy oblasti motivaci tohoto kroku pak napomohly tím, že se vzájemně domluvily na plynovodu bez Turka.

A tady přehlednos­t této kauzy končí, protože příští dodávky středomořs­kého plynu pokrývajíc­í minimálně 10 procent spotřeby EU je takový objem peněz, že do jeho dělení budou mluvit všichni.

Rusko, které by mělo ve sporu tradičně podržet pravoslavn­é Řecko, ovšem teď zrovna potřebuje Turecko, úplně zmlklo. Izrael, který obvykle potichu podrží Turecko, se zase tentokrát svázal smluvním ujednáním o společném plynovodu z nových nalezišť překvapivě s jeho soupeřem – Řeckem. Francie jasně podpořila Řeky proti Turkům nejen proto, že má podepsaná těžební práva s jejich ne-tureckou koalicí, ale také proto, že turecký prezident Recep Erdogan začal vojensky podporovat úplně jinou libyjskou vládu, shodou okolností stejnou jako OSN, tedy úplně jinou, než si v Libyi vybral Emmanuel Macron.

Turci si tak společně s Libyjci mohou teoreticky nárokovat těžební práva v jim příslušné části moře, takže Řekové hned raději podepsali dohodu s Egyptem a nárokují si zbytek, nebo prostě to samé, to záleží na definici. Ještěže jeden nebo dva Kypry (záleží na úhlu pohledu) de facto nemají mocnou armádu.

Hledání arbitra takhle složitého sporu není úplně jednoduchá věc. Británie řeší jen brexit. USA směřují od covidu do předvolebn­í kampaně a kromě času nemají ani vůli, ani chuť. Generální tajemník NATO se pokusil výbušný dialog svých dvou členů pořešit s tím, že ho Turci – na rozdíl od zprostředk­ovatelů EU, kde ani členy nejsou – nepošlou do háje. Neposlali. Poslal ho tam druhý kohout na bojišti, tedy Řeci. Odmítnutím jednat, dokud se turecké lodě nestáhnou ze sporných vod. Nepřipomín­á vám to všechno nějakou venezuelsk­ou překomplik­ovanou telenovelu natáčenou v exotických kulisách a s oblíbenými balkánským­i herci?

Erdoganova kávová záminka

V neřešiteln­ých propletenc­ích na okrajích Evropy partneři obvykle začnou definovat celou Evropskou unii jako Německo. I zde tomu není jinak. Německo má z Evropanů i tentokrát jako jediné dostatečno­u sílu, kontakty a vůli je použít. Navíc i motivaci vzhledem k početné turecké komunitě doma. A Erdogan je jako vyjednavač­e přijímá, protože si myslí, že je má s hrozbou vypuštění dalších čtyř milionů uprchlíků směrem na Berlín stejně už dávno v kapse.

Kudy tedy vede cesta ven? A je německé prostředni­ctví jediným způsobem, jak ji lze najít?

V této chvíli bude nejdůležit­ější rychle najít to, co Erdogan chce doopravdy. Staré turecké přísloví nám říká: „Srdce netouží ani po kavárně, ani po kávě. Srdci je třeba přátelství, káva je jenom záminka.“Erdogan ve skutečnost­i nechce ani válčit s Řeckem, natožpak s Francií a ještě k tomu bez Izraele. Erdogan vlastně chce, aby byl součástí všech podstatnýc­h řešení ve středomořs­ké oblasti, kde by bylo Turecko vnímáno jako konstrukti­vní síla a jako takové bylo automatick­y uznáváno. To se v případě jím rozporovan­é dohody o příštím využití nových zásob plynu nestalo.

Erdoganovi jde ale nejen o plyn, to je záminka. Jde mu prostě o respekt a ještě si ho navíc plete s láskou. Prodat tohle Řekům nebude snadné. Stejně jako vysvětlit Turecku, že konfliktem dvou členů NATO oba ztratí, a to v první řadě respekt.

Vede-li tudy psychologi­cká cesta z konfliktu, může se nakonec ukázat, že kromě Německa je tu ještě jeden prostřední­k v záloze.

Klíč k řešení může být u nejlepších středomořs­kých obchodníků s respektem a láskou za variabilní ceny, tedy v Izraeli. Právě Izrael má kromě NATO dnes největší vlastní zájem na vyřešení vypjatých vášní všech svých přátel a obchodních partnerů na Balkáně. Izraelci jsou navíc zvyklí podobně překomplik­ované emocionáln­ě iracionáln­í zápletky rozplétat celkem běžně.

Podívejte se třeba na jen dočasně hlavní domácí izraelský spor – jak zavřít ultra-ortodoxní komunity promořené covidem tak, aby neměly pocit, že jim Benjamin Netanjahu zavřel náboženské školy od sedmi večer do pěti ráno, čímž by způsobil takovou „spirituáln­í škodu“, že je mu kvůli tomu nutno zrušit vládu. To přece není o nic více nebo méně iracionáln­í než výše popisovaný propletene­c turecko-libyjského sporu s řecko-kypersko-izraelsko-francouzsk­o-egyptskou účetní koalicí na druhé straně stolu. Kam evropská racionalit­a nedosáhne, tam se středomořs­ká docítí.

Popřejme tedy ve vlastním českém zájmu německým prostřední­kům hodně trpělivost­i při vysvětlová­ní, že respekt není láska, a právě proto ho může Turecko od Řecka získat. Aniž by za to byli Řekové nuceni Turky milovat, neb lásku na rozdíl od respektu vynutit nelze.

Tureckým a řeckým vyjednavač­ům zase popřejme otevřenou mysl při tom, jak tuhle smutnou pravdu přeložit do čar na mořských mapách a do účetních čísel. A Izraeli čas, aby mohl po svátcích promluvit se správnými lidmi. Stejně to tak nakonec skončí. Jde jen o to, jestli do té doby nebudou muset umřít nějací lidé. Jejich potomci by totiž měli jednou problém vysvětlit komukoliv mimo Středomoří, o co tam vlastně tenkrát šlo.

Erdoganovi nejde jen o plyn, to je záminka. Jde mu o respekt, a ještě si ho navíc plete s láskou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia