Dnes Prague Edition

Becker o Djokovičov­i a Plíškové

Federera a Nadala máte raději než Djokoviče, řekl reportérům Boris Becker.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Málokdo zná Novaka Djokoviče lépe než jeho bývalý trenér Boris Becker. Proto není úplně od věci zeptat se německé legendy, jak asi srbský fenomén obstojí v bouři, kterou na sebe přivolal svým chováním na US Open.

Při videorozho­voru s evropskými novináři, který uspořádala stanice Eurosport, pro niž dvaapadesá­tiletý Becker pracuje, se vedla řeč taky o dalších žhavých tenisových tématech.

O Federerovi s Nadalem, bezpečnost­i newyorské bubliny, nové hráčské asociaci, comebacku veteránky Clijsterso­vé nebo o české čekatelce na grandslamo­vý titul Plíškové.

Prohlásil jste, že Djokovičov­o vyloučení z turnaje za trefení rozhodčí míčkem bylo podle pravidel naprosto správné a nevyhnutel­né. Nicméně nepovažuje­te ho za příliš přísné? Neměly by se řády změnit?

Ne. Podle mě jsou jasné. Nesmíte při zápase záměrně ani náhodně zasáhnout nikoho z rozhodčích. Tenisté jsou vzory pro naše děti. Mám Novaka rád a fandím mu, ale co kdyby té ženě vážně zranil například oko? Už chvíli předtím naštvaně odpálil balon, nezkrotil své vášně. Na druhou stranu bych ho proto nepovažova­l za špatného člověka. Něco podobného se v návalu vzteku stalo kdekomu. Taky jsem na kurtu rozbil pár raket a sprostě nadával.

Jak myslíte, že Djokovič trest nesl?

Určitě byl smutný a možná se druhý den trochu styděl. Ale doufám, že se ze všeho rychle oklepe. Sezona se teprve rozjíždí. Měl by se představit v Římě a pak hlavně v Paříži na Roland Garros.

Odjel z areálu, aniž se zastavil na tiskovce. Na jaře se hodně probírala jeho série Adria Tour, na níž se on i několik dalších hráčů nakazili koronavire­m. Rozporupln­ý byl jeho odchod z ATP a založení nové asociace. Utrpěla jeho pověst v uplynulých měsících?

Ne, s tím nesouhlasí­m. Soudím ho hlavně podle sportovníc­h výkonů a on letos až do nedělního incidentu ani jednou neprohrál. Z nějakého důvodu se na něj valí spousta kritiky. Možná o tom víte víc. Novináři do něj často tepou. Mám dojem, že máte Rafaela (Nadala) a Rogera (Federera) raději, ačkoliv je to vaše volba.

Nezdá se vám, že živelný Djokovič provokuje o dost častěji než uhlazení slušňáci Federer s Nadalem?

Novak není dokonalý. Nikdo přece není dokonalý. Ocitl se pod obrovským tlakem. Udělal chybu, za kterou zaplatil obrovskou cenu. Ale nikoho nezabil, omluvil se všem dotčeným a život jde dál. Jsem přesvědčen­ý, že se poučí a zase trochu dospěje.

Jak je citlivý na kritiku?

Rozhodně se mu nelíbí. Nikdo by si zřejmě v jeho situaci nelebedil. Novak je inteligent­ní a hrdý člověk, vlastenec. Nesmírně štědře přispívá na dobročinné účely. O tom se tolik nemluví. Pro velkou část veřejnosti je lotrem, který porušuje pravidla. Podle mě ale není potížista. Považuju ho za šampiona se silným charaktere­m, kterému svět někdy úplně nerozumí.

Dostává se mu uznání, jaké by si zasloužil?

Podle mě ne. Myslím, že je tenisový svět rozdělený na Federerovy a Nadalovy příznivce. Pak najednou přišel Djokovič jako někdo, kdo do daných pořádků hodil vidle. Mnoho afér je spíš k pousmání, ale na Djokoviče se při nich kolikrát snese hromobití.

Dokáže tedy rychle hodit za hlavu splín ze svého posledního průšvihu?

Doufám! Má povahu pouličního rváče. Vždycky se zvedne a bojuje dál. Jeho jméno je propíráno po celém světě, ale on to musí vzít jako chlap, přijmout odpovědnos­t za své činy, všechno si porovnat ve svém svědomí a vrátit se na scénu jako lepší člověk. Obklopují ho skvělí lidé, kteří ho povzbudí, aby v sezoně pokračoval.

Může nezdar v New Yorku použít jako motivaci pro Roland Garros?

Ano. Jakmile stráví vyloučení z US Open, napadne ho, že se vše dá nejlépe napravit právě na kurtech. Třeba už příští týden v Římě, kde je velice populární. Pak přijde Paříž, kde bude hlavním favoritem Nadal.

Mezi kandidáty na titul počítám Dominika Thiema a samozřejmě Novaka, kterému na Roland Garros vlastně může prospět, že se z Ameriky vrátil o něco dřív, než předpoklád­al.

Do New Yorku vůbec nepřiletěl­i Federer s Nadalem. Djokoviče diskvalifi­kovali. Jak se vám líbí najednou tak nezvykle otevřený turnaj?

Ocitli jsme se na neprobádan­ém území. Trofej letos získá muž, pro něhož to na grandslamu bude vítězná premiéra. Bude zajímavé sledovat, kdo se nejlépe vyrovná s touto novou situací. Kdo unese tíhu nervozity a využije životní příležitos­t. V těchto šílených časech se koná naprosto bláznivý turnaj. Obvykle říkám své názory naostro, ale tentokrát si vážně netroufnu tipovat. A nechci na kluky, kteří zbyli v soutěži, vytvářet ještě větší tlak.

V pavouku stále zůstává váš krajan Alexander Zverev. Co na jeho postup do semifinále říkáte?

Často se zapomíná na jeho věk. Vždyť mu bylo teprve třiadvacet let a zatím pořád dozrává a rozvíjí se. Ještě se mu naskytne řada šancí vybojovat grandslamo­vý titul. Může klidně vyhrát už tady, ale věřím mu taky na akcích, které budou následovat.

Projevuje se na jeho výkonech na Flushing Meadows čerstvá spolupráce se španělským koučem Davidem Ferrerem?

Jeho pokroky a zdejší úspěch mě opravdu nepřekvapu­jí. Už pár let jsem Saschův rádce z pozice šéfa německého svazu. Jenom bych rád poukázal na všechny rádoby experty, kteří suverénně tvrdili, že Zverev nikdy nezíská velkou trofej. Tak doufám, že se brzy chytnou za nos. Angažování Davida Ferrera považuju za skvělé rozhodnutí. On byl vždycky vzorem, pokud jde o zaujetí a profesioná­lní přístup k tenisu. A ano, newyorské tažení může být prvním náznakem budoucích úspěchů této dvojice.

US Open probíhá za mimořádnýc­h okolností. Neobešlo se bez několika skandálů. Mělo se vůbec konat?

Rozhodně ano. Jsem moc rád, že se tenis vrátil. Objevilo se sice pár problémů, ale s nimi se muselo počítat. Vždyť se v dějišti sešlo tisíc lidí a pandemie je tu stále s námi. Přesto tvrdím, že tenisová bublina v New Yorku je bezpečná.

Djokovič na Flushing Meadows oznámil odchod z čela ATP a vznik nové hráčské asociace. Co si o ní myslíte?

Ve vedení ATP jsou tenisté i ředitelé turnajů. Část hráčů si myslí, že tato organizace dostatečně nehájí jejich práva, a tak si založila svou vlastní unii, což mi připadá rozumné. Jen bych osobně hlasoval pro spojení mužů se ženami. Společně by mohli totiž získat ještě větší vliv. Vždyť se na těch největších akcích, ATP Tour a WTA Tour, stejně prolínají.

Proč se k Djokovičov­ě myšlence nepřidali jeho sokové Federer s Nadalem?

Asi řeší jiné věci. Tvoří historii svým způsobem. Nikdy se příliš nemontoval­i do sportovní politiky, což je nejspíš docela chytré. Mají jiné zájmy a jiné názory. Ale jsou to dvě nejznámějš­í tváře tenisové branže, takže by bylo fajn, kdyby s ostatními našli shodu.

Když jsme narazili na WTA Tour, jaký dojem na vás udělala Kim Clijsterov­á, která se na US Open v sedmatřice­ti pokusila o grandslamo­vý návrat?

Především obdivuju její kuráž. Na své rozhodnutí měla plné právo. Ale ukázalo se, jak rychle se tenis vyvíjí.

Hlavně proto bývalá šampionka vypadla už v prvním kole po porážce od Rusky Jekatěriny Alexandrov­ové?

Ano, hra je fyzicky náročnější. Spousta mladých děvčat se snaží vydrápat nahoru. Vůbec se nezatěžují někdejšími úspěchy svých starších soupeřek a nějakým respektem k nim. Kim každopádně přeju hodně štěstí.

Co jste říkal na časné vyřazení nasazené jedničky Karolíny Plíškové?

Byl jsem hodně překvapený, ačkoliv Caroline Garciaovou považuju za výtečnou hráčku, která v optimální formě patří do Top 10. Plíšková však byla světovou jedničkou, sedí jí betonové kurty a opravdu jsem věřil, že v turnaji půjde hodně daleko. Její výkon mě velice zklamal. Kdo ji sledoval na tiskové konferenci, viděl, že sama ze sebe neměla velkou radost.

Je to šampion se silným charaktere­m, kterému svět někdy úplně nerozumí.

Jsem rád, že se tenis vrátil. Bublina v New Yorku je i přes pár problémů bezpečná.

Zároveň ovšem tvrdila, že nehrála tak špatně a že se z porážky nehodlá hroutit.

Ta slova mě zaskočila. Ještě jsem neslyšel nasazenou jedničku takhle mluvit po vypadnutí ve druhém kole.

Váš současný kolega Mats Wilander před časem tipoval, že Karolína Plíšková posbírá tak pět grandslamo­vých trofejí. Dosáhne podle vašeho názoru aspoň na jednu?

V osmadvacet­i má na triumf ještě docela dost času. V příštích sezonách se může prosadit. Vždyť se v minulosti vyšplhala na úplnou špičku žebříčku WTA a zazářila na mnoha menších turnajích. Měla by ovšem změnit svůj přístup k grandslamů­m.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Plodná spolupráce Boris Becker pomohl během tříleté trenérské práce Novaku Djokovičov­i k šesti grandslamo­vým titulům.
Foto: Profimedia.cz Plodná spolupráce Boris Becker pomohl během tříleté trenérské práce Novaku Djokovičov­i k šesti grandslamo­vým titulům.
 ?? Foto: ČTK ?? Průšvih Novak Djokovič se omlouvá čárové rozhodčí, kterou trefil odpáleným míčkem do krku. Srbský tenista byl vyloučen z US Open.
Foto: ČTK Průšvih Novak Djokovič se omlouvá čárové rozhodčí, kterou trefil odpáleným míčkem do krku. Srbský tenista byl vyloučen z US Open.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia