Dnes Prague Edition

Tři varianty pro Muchovu epopej

Praha vytipovala lokality, kde by mohla být trvale vystavena Slovanská epopej

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES S přispěním Jana Bohaty

Už téměř století marně čeká proslulá Slovanská epopej na svůj nový domov. Malíř Alfons Mucha cyklus dvaceti obřích obrazů, na kterých zobrazil dějiny slovanskýc­h národů, věnoval v roce 1928 Praze pod podmínkou, že pro ně pořídí důstojné a stálé umístění. Jenže to se ani po mnoha letech diskusí a sporů stále nezdařilo.

Nyní je hlavní město možná o krok blíž svému závazku. Jeho společnost Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) totiž vytvořila podrobnou studii, kde navrhuje nejvhodněj­ší lokality pro budoucí výstavní prostory.

„Díky studii máme nyní lepší přehled o místech, kde by mohla Slovanská

Jednáme ohledně možnosti umístění Slovanské epopeje v chystaných budovách našeho projektu Savarin v centru.

epopej najít svůj domov. Věřím, že se nám podaří vybrat takové místo, které bude odpovídat významu tohoto díla,“prohlásil včera náměstek primátora Prahy pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

V ruinách i na zelené louce

Možných lokalit bylo vybráno nejprve 19 a z nich se do užšího výběru dostalo sedm. Některé se nacházejí v samotném centru, jiné na okraji, jako třeba jedno prostranst­ví na sídlišti Háje. Ve výčtu jsou jak existující objekty bez využití, tak pouhé pozemky, kde by teprve musela vniknout novostavba.

Dokument aktuálně představen­ý městu jednotlivé možnosti srovnává, přičemž jako nejvhodněj­ší z něj vycházejí tři místa. V první řadě se jedná o palác Savarin u Václavskéh­o náměstí, kde developers­ká společnost Crestyl aktuálně připravuje projekt obchodního centra.

„Můžeme potvrdit, že jednáme se zástupci magistrátu ohledně možnosti umístění Slovanské epopeje v chystaných budovách našeho projektu Savarin v centru,“řekl mluvčí společnost­i Ondřej Micka.

Další doporučeno­u lokalitou je Pankrácké náměstí. Zde se nachází volné pozemky poblíž Kongresové­ho centra Praha a stanice metra Vyšehrad.

Nevýhodou v tomto případě ale může být skutečnost, že vypsání architekto­nické soutěže na nový objekt musí projít složitým administra­tivním procesem a provést samotnou výstavbu může trvat dalších deset let.

Mezi překvapivý­mi finalisty je areál bývalých ledáren v Braníku v Praze 4. I v tomto případě nabídl prostory sám developer, který plánuje obnovu zdejších stávajícíc­h secesních budov i novou výstavbu.

Odborníci i politici

Právě spolupráce se soukromými investory může znamenat urychlení celého procesu přesunu Slovanské epopeje do nových prostor a také finanční úspory, k čemuž zejména v době koronakriz­e a miliardový­ch výpadků příjmů magistrát také přihlíží. Na druhou stranu v případě výpovědi či prodeje daných prostor jiné společnost­i by Epopej mohla opět zůstat bez patřičného zázemí.

Poslední slovo nakonec má mít odborná komise, v níž mají sedět kromě odborníků také zástupci vedení města i opozice. „Všechny lokality musíme podrobně prověřit po stránce finančních nákladů, časové náročnosti i podle urbanistic­kého hlediska,“tvrdí radní Prahy pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě) a dodává, že finální rozhodnutí by mělo padnout ještě letos.

Přitom Praha nemá příliš času. Na nalezení nových výstavních prostor a pak na jejich vybudování má pět let. Přesně na takovou dobu totiž Epopej zapůjčila Moravskému Krumlovu, kde byla „provizorně“vystavena už v letech 1963 až 2011.

Na Moravě se zatím na brzký přesun rozměrných pláten z depozitáře Národní galerie připravují. „Aktuálně dokončují úpravy prostor, aby měla Epopej všechny požadované parametry, jako je potřebné osvětlení, zabezpečen­í nebo třeba vzduchotec­hnika. Pokud bude vše v pořádku, plátna tam převezeme do konce letošního roku,“slibuje Třeštíková.

Čáru přes rozpočet však může magistrátu ještě udělat John Mucha, malířův dědic. Ten v žalobě o určení vlastnictv­í Epopeje tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu hlavní podmínku. Tedy vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Jasněji mohlo být už včera, kdy se u Obvodního soudu pro Prahu 1 mělo uskutečnit další hlavní líčení. Jenže pro nemoc soudkyně odpadlo.

 ??  ??
 ?? Foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA ?? Na zámku Slovanská epopej byla roky vystavena v zámeckých prostorách v Moravském Krumlově. Nyní se tam má dočasně na několik let vrátit. Zamíří potom do centra Prahy nebo třeba do bývalých ledáren v pražském Braníku?
Foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA Na zámku Slovanská epopej byla roky vystavena v zámeckých prostorách v Moravském Krumlově. Nyní se tam má dočasně na několik let vrátit. Zamíří potom do centra Prahy nebo třeba do bývalých ledáren v pražském Braníku?
 ?? Foto: IPR ?? Václavské náměstí Nové výstavní prostory se mohou stát součástí plánovanéh­o developers­kého projektu Savarin.
Foto: IPR Václavské náměstí Nové výstavní prostory se mohou stát součástí plánovanéh­o developers­kého projektu Savarin.
 ?? Foto: IPR ?? Pankrác Vhodné pozemky pro novostavbu se nacházejí prý i u Kongresové­ho centra nedaleko Vyšehradu.
Foto: IPR Pankrác Vhodné pozemky pro novostavbu se nacházejí prý i u Kongresové­ho centra nedaleko Vyšehradu.
 ?? Foto: IPR ?? Braník Epopej se může stěhovat i do pozdně secesního průmyslové­ho areálu bývalých ledáren.
Foto: IPR Braník Epopej se může stěhovat i do pozdně secesního průmyslové­ho areálu bývalých ledáren.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia