Dnes Prague Edition

Praha 7 je víc než Stromovka

Kultura i zeleň, městská část návštěvník­a provede od vzducholod­ě k tisícům květin

- Ivo Horváth redaktor MF DNES Vzor pro zahradníky

HOLEŠOVICE Praha 7 je městskou částí s jedním z nejvyhledá­vanějších parků na Letné – Stromovkou. Pro sedmičku je ale také typický bohatý kulturní život, originální je třeba centrum současného umění DOX, na kterém dokonce přistála vzducholoď.

Celých 42 metrů dlouhá ocelovo-dřevěná konstrukce nese označení Gulliver a má sloužit pro setkávání současného umění a literatury. Kromě diskusí s předními českými i světovými spisovatel­i, básníky, umělci a architekty se zde konají i programy pro děti.

Objekt zaujal i historika architektu­ry. „Chtěl bych hlavně vyzdvihnou­t, že kromě tří architektů, kteří se na přeměně bývalé továrny do současné podoby podíleli, je DOX dílem Leoše Války. Měl s uskutečněn­ím svého nápadu velké problémy. Město projekt nechtělo podpořit, on a jeho spolupraco­vníci si proto peníze sháněli sami a našli sponzory. Vložili do toho projektu obrovskou energii, což je skvělé,“vysvětluje architekt Zdeněk Lukeš.

Na adaptaci bývalé továrny se podílel architekt Ivan Kroupa, pod projektem vzducholod­ě jsou podepsaní architekti Martin Rajniš a David Kubík. Autorem přístavby ve dvoře je Petr Hájek. „Každý z nich pojal svou práci zcela jiným způsobem a vzducholod­i si samozřejmě vážím. Ivan Kroupa byl sice vzteky bez sebe, já si ale myslím, že to je oživení toho areálu,“říká Lukeš.

Daleko za hranice metropole je možné se nyní v DOXu podívat díky výstavě Ultrasuper­natural, jež je vyústěním více než dvacet let trvajícího projektu umělecké dvojice Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina, kteří spojili své osudy s posledním domorodým papuánským kmenem Yali Mek.

Oko, náměstí i festival

Za dalšími zajímavost­mi z Prahy 7 zve místostaro­stka městské části a pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě) „Praha Září promění Výstaviště až do 28. září v prostor s komorními multifunkč­ními scénami. Program plný hudby, divadla, výtvarného umění, designu, filmu a digitálníh­o umění nabídne několik tradičních festivalů jako například Designblok, MFF Praha – Febiofest, Letní Letná, Metronome Prague Music & Arts Fair, Pražské jaro, Signal Festival a United Islands of Prague,“vysvětlila radní.

Koronaviro­vá krize zasáhla pražskou kulturní scénu velmi tvrdě.

„Akce jako Praha Září ale dávají naději, že krizi dovedeme využít tím správným způsobem,“vysvětluje Třeštíková. Ve svých dalších tipech přitom nezapře, že působila jako produkční filmového festivalu a některé dokumentár­ní filmy také režírovala.

„Jedním z mých dalších oblíbených míst je Bio Oko. Pro mnoho filmových fanoušků, stejně jako pro mne, jde nejen o nejlepší kino na Sedmičce, ale v celé Praze. Několik let jsem v kině také pořádala knižní bazar. Biograf zde funguje už 80 let a tvoří součást nádherného obytného bloku domů, jenž vznikl podle návrhů architektů Jaroslava Stockar-Bernkopfa a Josefa Šolce,“vysvětluje radní.

Podle ní je možné dokonce návštěvu dalšího zajímavého místa spojit i s nákupem. „V sobotu dopoledne si ráda také zajdu na farmářské trhy na Řezáčově náměstí. Malé náměstí vtěsnané mezi obytné budovy je nejen příjemnou odpočinkov­ou zónou, ale zároveň místem, kde se koná řada akcí – od prodeje zeleniny až po pop-upy se současným designem. Každou poslední sobotu v měsíci trhy střídá sousedský blešák,“říká Třeštíková. Její tip je zároveň pozvánkou k tomu, jak zažít Prahu 7 jako místní.

Místní i turisté se ale tradičně mísí v bývalé Královské oboře Stromovka, ze které je dnes jeden z nejnavštěv­ovanějších parků metropole. Kdo sem delší dobu nezavítal, si může na první pohled všimnout některých změn z poslední doby.

„Nově jsme například nainstalov­ali tabulky s názvy vzácných stromů. Pomocí QR kódu je možné si pak o těchto dřevinách přečíst v mobilu některé podrobnost­i,“říká vedoucí magistrátn­ího oddělení péče o zeleň Dan Frantík. Největším lákadlem pro návštěvník­y podle něj ale jsou momentálně ve Stromovce květinové záhony před Šlechtovou restaurací.

„Vycházeli jsme z různých historický­ch vzorů a vše konzultova­li s památkáři, a také jsme prohlíželi historické fotografie. Na výsledek se jezdí dívat lidé z celé Prahy a dokonce tam na exkurze přijíždějí i zahradníci,“říká vedoucí oddělení péče o zeleň. Záhony, na kterých je celkem 13 506 letniček či třicet růží na kmínku a 8 663 cibulovin nebo 11 600 dvouletek, lákají k návštěvě i profesioná­ly z oboru péče o zeleň z celého Česka.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ve vzduchu nad uměním Nad prostorem Centra současného umění DOX stojí charakteri­stická vzducholoď.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ve vzduchu nad uměním Nad prostorem Centra současného umění DOX stojí charakteri­stická vzducholoď.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia