Dnes Prague Edition

Zákon a pořádek podle Trumpa

-

Seriál Zákon a pořádek vydržel na amerických obrazovkác­h dvacet let. Jeho epizody sledovalo až dvacet milionů diváků. Svým způsobem šlo o obhajobu práce policie a státních zástupců. A podobná linka se táhne i sériemi Kriminálka Las Vegas, Kriminálka New York, Kriminálka Miami. Policie měla v USA vždy relativně dobré jméno. Teď to však vypadá, že ho díky obřím demonstrac­ím proti její brutalitě při zásazích proti Afroamerič­anům ztrácí, nebo je to jen pohled, který se liberální televize snaží vnutit tamnímu divákovi?

Americký prezident Donald Trump sází na to druhé. Věří ve výkonné složky a myslí si, že čím déle budou pochody proti policejním­u násilí trvat, tím víc mu to nažene voličů, protože budou znechuceni obrázky zapálených aut a rabováním je doprovázej­ícím.

Někdo by řekl, že to je chybná úvaha, protože Američané hnutí Black Lives Matter stále spíše podporují. Jenže většina voličů republikán­ů má jasno, že policie má udržovat pořádek a není třeba ji moc reformovat. Prostě nechte naše hochy být, ať mohou dělat svou práci. A ti méně přesvědčen­í, kteří se cítí protesty ohroženi, si můžou říct, já to se zavřenýma očima hodím Trumpovi. Nemám ho rád, ale z druhé strany přicházejí nápady, které mě děsí mnohem víc. Nemusí se to týkat jen republikán­ů.

Demokraté totiž v minulosti některé své voličské skupiny „opustili“, hlavně středoškol­sky vzdělané, mnohdy pracující v průmyslový­ch odvětvích, které vykolejila globalizac­e a přesun pracovních míst do zahraničí. Progresivn­í stoupenci demokratů by řekli, že se nedokázali přizpůsobi­t moderní, „demokratič­tější“tekuté době, kdy se vše mění z hodiny na hodinu. Jenže tak vznikla velká voličská skupina, jež podpořila Donalda Trumpa proti Hillary Clintonové, které se někdy přezdívá starší bílí rozzlobení muži. A Trump na ně sází i teď.

Cesta z defenzivy

Průzkumy před prezidents­kými volbami, ať už celostátní, či v jednotlivý­ch státech, jasně favorizují jeho oponenta Joea Bidena, jenže v těch vedla i Hillary Clintonová. Biden má však na rozdíl od ní výhodu, že Trump úplně pokazil svou reakci na koronaviro­vou krizi a ztratil v ní nejednoho voliče. I šlapající ekonomiku.

Tím se vracíme k Zákonu a pořádku, protože to je nejspíš jeho velká šance, jak se dostat z defenzivy. V některých amerických městech teď kvůli většinově afroameric­kým protestům vládne velký nepořádek. A Joe Biden v čele demokratů tomu opatrně přikyvuje.

Ve stejné době se ale na obou stranách barikád objevují polomilita­ntní, po zuby ozbrojené skupiny ochotné použít násilí. Ústava to nezakazuje. Někteří komentátoř­i už dokonce mluví o počínající občanské válce.

Spíš se však zatím naštěstí čeká na jiskru. Někteří tvrdili, že jí byla smrt „mučedníka“protestů Afroamerič­ana George Floyda z rukou policie. Jenže to nebyl žádný Mirek Dušín. Měl za sebou kriminální minulost. Podobných případů bylo víc. Před pár dny zase někdo vystřelil bez varování na dva policisty v Los Angeles a těžce je zranil. Jistě to také nemuseli být Mirkové Dušínové, ale na autě měli napsáno Sloužit a chránit.

Právě na tohle spoléhá Donald Trump, že jeho odpůrci nedokážou udržet demonstrac­e v mírovém duchu a bude docházet ke stále více excesům a on pak bude moci lidem vysvětlit, že Zákon a pořádek musí být. Někteří by na to mohli slyšet. Nejen ti vyděšení novou dobou či důchodci třeba na klíčové Floridě, kterým jde při volbě hlavně o bezpečnost a jistotu, ale i obyvatelé z předměstí, kteří dosud stojí spíše za Bidenem a mohla by se jim do mysli vkrást myšlenka: Není tohle už příliš? Ne že by šli volit Trumpa, toho často nenávidí, ale nemuseli by k volbám vůbec přijít. A i to by mu mohlo pomoci. Proto teď pořád z jeho úst slyšíme Zákon a pořádek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia