Dnes Prague Edition

Jak koronaviru­s probouzí u Japonců temné pudy

Cizinci, ale i místní zdravotníc­i a jejich příbuzní zažívají diskrimina­ci, s níž se bojuje stejně obtížně jako s covidem. Na vině je strach z nemoci

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Padej odtud, korone, šíříš virus, zasyčel postarší Japonec na dvaadvacet­iletého Inda, studenta mezinárodn­í univerzity Ricumeikan, když vycházel z místního supermarke­tu. Ještě dlouho se pak za ním otáčel a rozčileně rozhazoval rukama.

Ind nebyl první a zdaleka ani poslední cizinec, který musel v Japonsku čelit podobným peprným úšklebkům. Podle průzkumu mezi zhruba 400 cizinci v prefektuře Fukuoka, který provedl vícejazyčn­ý časopis Fukuoka News, přes 20 procent z nich zažilo v souvislost­i s koronavire­m nějakou formu diskrimina­ce. Nejsou to našinci, tak jsou zkrátka podezřelí!

Lidé ze zahraničí, kteří v zemi dlouhodobě žijí nebo studují, však nejsou jediní, kdo musí čelit všelijakým nadávkám a ústrkům. Stává se to vlastně všem, kteří se nějak dostanou do styku s koronavire­m, dokonce také – a možná v první řadě – zdravotník­ům a jejich příbuzným.

Jinde lékařům a sestrám tleskají a děkují, v Japonsku je holt někteří lidé ostrakizuj­í a odtahují se od nich, jako by byli prašiví. Ti tak musí po návratu z práce, kde často riskují vlastní zdraví při péči o nemocné s covidem, bojovat ještě s další „chorobou“– se strachem a z něho plynoucími předsudky u svých sousedů.

Co také dokáže covid

Nemluví se o tom moc nahlas, ale koronaviru­s dokáže kromě vlastního onemocnění spustit v leckterých jinak zdravých lidech i temné pudy. A to častěji, než by se zdálo, a zdaleka ne jen v Japonsku. Nejčastěji se projevují v nenávisti vůči všem, o nichž si dotyční myslí, že by je potenciáln­ě mohli nakazit. Vypořádat se s těmito nevybíravý­mi reakcemi může být stejně traumatizu­jící jako sama pandemie.

Když se v kjótské nemocnici Horikawa začalo šířit ohnisko koronaviro­vé infekce, z tamních – do té doby vážených – zdravotník­ů se ze dne na den staly černé ovce. Jejich děti najednou nesměly docházet do mateřských škol nebo na kroužky, jejich manželům či manželkám bylo řečeno, aby nechodili do práce. Některé přestali pouštět do oblíbených restaurací. Školáci z těchto rodin byli ve třídách izolováni a spolužáci je všelijak šikanovali.

„Naši zaměstnanc­i byli v šoku,“vysvětlova­l správce zdravotnic­kého zařízení Masaki Jamada v The Japan Times. Většina z nich se přitom do kontaktu s infikovaný­mi vůbec nedostala. „Někteří se svěřovali, že se bojí potkávat své sousedy, a tak raději chodí domů za tmy,“dodal s tím, že nemocnice dostávala anonymní telefonáty, v nichž jí vyhrožoval­i vypálením.

Japonci koronaviro­vou diskrimina­ci označují jako „korona sabetsu“. Zhruba devět měsíců poté, co infekce poprvé dorazila na jejich ostrovy, je prý snaha vymýtit nenávistné reakce stejně obtížná jako boj se samotným koronavire­m. Vrací se a vrací – jako sám virus.

Tak to zažívali a zažívají studenti na výše zmíněné univerzitě Ricumeikan. Když se tam 8. srpna u dvanácti výměnných studentů prokázal covid-19, lidé zanevřeli na všechny, kteří tam docházeli. Kadeřnické salony a jídelny v okolí je začaly odmítat obsloužit.

„Nějak si tím kompenzují vlastní obavy z pandemie,“citovala média onoho indického studenta.

Jako vůbec první vlastně tyhle nevraživé výpady zažili japonští zdravotníc­i, kteří byli letos na jaře vysláni na palubu výletní lodi Diamond Princess, jednoho z prvních mimočínský­ch ohnisek koronaviru vůbec, jež zakotvila u japonských břehů. „Když jsme se potom vrátili, zacházelo se s námi jako s choroboplo­dnými zárodky,“postěžoval­a si jedna pracovnice Japonské společnost­i pro medicínu katastrof v listě The Washington Post. Mnoho lidí lékaře působící na lodi vinilo, že právě oni zavlekli nákazu na japonskou půdu.

Onen strach a z něho plynoucí zkratkovit­é jednání má prý ještě jednu nepříjemno­u formu: Lidé se usilovně snaží zjistit, kdo přesně je v jejich okolí nakažen. „Chovají se, jako by byli vyšetřovat­eli a pátrali po nějakém těžkém zločinci,“citoval list The New York Times Kiošiho Nakaa, manažera centra péče o seniory ve městě Kumamoto, který takový pátrací nápor zažil, když v centru onemocněl jeden zaměstnane­c.

Japonská vláda se pokusila zasáhnout. Už v květnu varoval premiér Šinzó Abe (tento týden z funkce ze zdravotníc­h důvodů odstoupil), že diskrimina­ce může mít na společnost horší dopad než epidemie. Řada celebrit se zapojila do kampaně, jejímž cílem je trend zvrátit, projevovat víc ohleduplno­sti a laskavosti. Jeden komiks vydaný metropolit­ní vládou v Tokiu například líčí smutný příběh dcery zdravotní sestry, jíž se spolužáci ve škole začali vyhýbat.

Pochopitel­ně zdaleka ne všichni Japonci takto hystericky reagují. Jak však řekl Takuja Tasso, guvernér prefektury Iwate, který se v kampani silně angažuje: „Dokud nebudou slyšet silné hlasy i z opačné strany, bude to tak vypadat.“

 ?? Foto: Reuters ?? Roušky jsou pravidlem Japonsko zdaleka nepatří počtem případů covidu mezi nejhorší. Mnozí jeho obyvatelé mají z nemoci hrůzu.
Foto: Reuters Roušky jsou pravidlem Japonsko zdaleka nepatří počtem případů covidu mezi nejhorší. Mnozí jeho obyvatelé mají z nemoci hrůzu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia