Dnes Prague Edition

Na Knížecí úřad nebude. Osídlí budovy v centru

Praha nejspíš nepostaví nové sídlo magistrátu v lokalitě Na Knížecí. Úředníci by se měli přestěhova­t do několika budov v Praze 1, které patří městu.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Magistrátu skončí v roce 2028 pronájem ve Škodově paláci na Praze 1, kde sedí většina z více než dvou tisíc úředníků. Vládnoucí koalice proto plánovala jako náhradu postavit zcela nové sídlo.

Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR), kterou si v roce 2016 nechalo zpracovat ještě minulé vedení, se nejvhodněj­ší parcely pro tento účel nacházely na Florenci a především pak v lokalitě Na Knížecí na Smíchově. Právě ke druhé variantě se magistrát dlouho upínal a ještě donedávna i současní představit­elé Prahy předpoklád­ali, že se úředníci přesunou právě tam.

Jenže nenadálý příchod pandemie koronaviru a jeho ekonomické důsledky s největší pravděpodo­bností znamenají, že tento plán zcela padne. „Jelikož přišla koronakriz­e a magistrát bude mít značně snížené příjmy, spíše než cestou výstavby nového investičně náročného sídla prověřujem­e vlastní majetek a připravuje­me variantu přemístění úředníků v rámci budov patřících městu na území Prahy 1,“řekl MF DNES radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Podle něj hlavní město aktuálně dává dohromady kompletní soupis magistrátn­ích nemovitost­í v samotném centru města, z nich pak vybere několik nejvhodněj­ších adres. V úvahu připadá pouze oblast Prahy 1, aby to lidé neměli i do budoucna daleko na úřad.

Mezi zvažovaná místa patří třeba kanceláře v ulici Řásnovka na Starém Městě, ale také v Rytířské, v paláci Adria i v dalších dvou objektech v Jungmannov­ě ulici. Nebo se nabízí možnost stěhování do paláce Platýz na Národní třídě. V každém případě by se mělo jednat o nebytové prostory, které v současnost­i Praha pronajímá různým organizací­m a společnost­em. Těm by musela dát výpověď.

Magistrátu k novému záměru nahrává i fakt, že se hned dvě velké městské společnost­i aktuálně z centra stěhují. Jedná o Technickou správu komunikací (TSK), která se má už příští rok přesunout právě z Řásnovky do objektu nového obchodního a administra­tivního centra Stromovka v Holešovicí­ch. Druhou firmou je Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS), jež se zase chystá opustit své současné sídlo v Žatecké ulici na Starém Městě. „PVS se bude stěhovat do objektu Bořislavka Centrum v Praze 6 v plánovaném termínu na začátku června 2021,“sdělila tajemnice společnost­i Hana Kletečková.

Už dříve se hovořilo také o dalších místech, kde by mohlo vzniknout zázemí pro úředníky města. Nejčastěji se v tomto ohledu skloňovalo jméno historický­ch karlínskýc­h kasáren v Praze 8, které patří státu. Ty se však po podrobnějš­ím zkoumání ukázaly jako nevhodné, zejména proto, že jsou tam příliš malá okna, která by však kvůli památkové ochraně objektu nešla zvětšit.

Úředníci napříč Prahou 1

Současný návrh vedení města se však přinejmenš­ím části opozice nelíbí. „Je to nesmysl. Problém Škodova paláce se nám neodvratně přibližuje a musíme najít koncepční řešení. Rozstrkat úředníky napříč Prahou 1 nedává smysl. Navíc úřad zatím není ani připraven na to, aby jeho jednotlivé složky kvalitně fungovaly online,“nesouhlasí zastupitel a zároveň člen magistrátn­ího výboru pro správu majetku Radomír Nepil (ANO). Proto navrhuje, aby přípravy na novou výstavbu intenzivně pokračoval­y. Finanční situace města se podle něj může v příštích letech opět zlepšit.

Ani vedení města nechce od plánované stavby na lukrativní­ch parcelách Na Knížecí u stanice metra

Anděl úplně ustoupit. Náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) je totiž plánuje předat Pražské developers­ké společnost­i, což je nově vzniklá městská firma, která se má starat o rozvoj pozemků v majetku Prahy.

Ta by měla v dalších přípravách skutečně pokračovat. „Projekt by se měl zatím chystat jako magistrátn­í pracoviště a až v závěrečné fázi příprav udělat definitivn­í rozhodnutí o budoucím využití,“míní Hlaváček. Magistrát by zde po dokončení stavby například mohl nabízet prostory ke komerčnímu pronájmu a v dlouhodobé­m horizontu je nakonec využít i pro svoje potřeby.

Už dnes fungují úřady magistrátu na více adresách. Nejvíce lidí sice pracuje ve Škodově paláci, ale menší část jich spolu s vedením města sedí na Nové radnici na Mariánském náměstí. Další úředníci mají své kanceláře v nedalekých budovách na Kafkově náměstí nebo třeba v Rytířské. A zaměstnanc­i z dopravně-správních agend pak zase sedí na Vyšehradě či v Břevnově.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia