Dnes Prague Edition

ZÁJEM O PSY TRHÁ REKORDY

Útulky, ale i prodejci zvířat pociťují díky koronaviru rekordní zájem o zvířata.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Taky koronapes?“zajímá se majitelka desetiměsí­ční fenky německého ohaře, když se štěnětem procházíme parkem na pražské Letné. Obratem dodává, že i ona si psa pořídila v době koronaviro­vé epidemie, ale už na jaře. „Řekla jsem si, že to bude ideální chvíle, protože na něj budu mít dostatek času,“vysvětluje, než se rozloučí. Podobně smýšlející­ch majitelů potkáme během podvečerní procházky hned několik.

Čísla od chovatelů, ale i z útulků ukazují, že na jaře a obzvláště pak v posledních dvou měsících – tedy s druhou vlnou epidemie – výrazně vzrostl zájem Čechů o domácí zvířata.

„Zažíváme doslova invazi zájmu o pejsky. Denně mám třicet i čtyřicet hovorů. Zájemci si vzali dokonce i dva slepé včetně sedmnáctil­etého kokra. V útulku nám zůstali jen čtyři zdravotně postižení pejsci, jinak jich míváme běžně okolo dvaceti,“uvedla pro MF DNES Jaroslava Kladivová z psího útulku v pražských Komořanech.

Když ne psa, tak morčátko

Podobnou situaci zažívají i další útulky. A někde se už dopředu bojí, co přijde, až koronakriz­e opadne. „Nápor je obrovský. Teď, když je nouzový stav, tak psy do adopce nedávám. Až se situace uvolní a lidé půjdou do práce a děti do škol, tak psi, kteří nebyli zvyklí být sami, začnou výt, devastovat interiér nebo utíkat ze zahrad. Takže lidé je pod různými záminkami budou vracet – ti slušní do útulků, ti pohodlnějš­í do lesa a na ulice,“řekla MF DNES Eugenie Sychrovská z útulku Bouchalka v Buštěhradu. „Všechny útulky to vědí a na ten nápor se připravují, ale co naděláte,“dodala rezignovan­ě.

Zvýšený zájem pozorují také někteří prodejci psů, ale třeba i e-shop Alza.cz. „Od září evidujeme růst celé kategorie Pet. Konzerv a pamlsků jsme při meziročním srovnání prodali trojnásobn­ě více. U kapsiček pro psy a kočky jsme zaznamenal­i nárůst 250 % ve srovnání s loňskem. Také granule zaznamenal­y meziroční zvýšení zájmu, a to o 150 %, hraček ještě dokonce o jednotky procent víc. U psů rostla také kategorie kosmetiky a péče o srst, kde evidujeme růst o 243 %,“uvedla Lucie Herdová, manažerka segmentu Pet.

Kamenné prodejny zvířat a věcí pro ně, které se staly součástí velkých obchodních domů, sice pocítily pokles tržeb, rozhodně však ne tak masivní jako podnikatel­é v jiných oblastech. „V rámci druhé vlny koronaviro­vé krize sledujeme zatím zvládnutel­ný pokles tržeb.

Naše prodejny zůstávají otevřeny, přestože se stále víc zákazníků obrací raději na e-shop,” uvedl ředitel sítě Pet Center Vít Bukvic. Lidé si podle něj začali nově nosit domů ve velkém i menší zvířata, jako například morčata. „Vyšší zájem evidujeme o králíčky, morčátka a křečky a s tím souvisejíc­í prodej klecí, steliva a další nezbytné výbavy. Zvýšený zájem sledujeme i u superprémi­ových krmiv,“dodal.

Štěňata nejsou

Útulky se nyní setkávají také s tím, že mezi nově přijímaným­i psy nejsou skoro žádná štěňata. „U příjmu nových zvířat se pohybujeme mezi 60 až 70 procenty oproti minulosti. Mezi novými zvířaty přitom nejsou téměř žádná štěňata, ostatní psi se vydávají novým nebo původním majitelům,“uvedla Irena Seifertová z pražské městské policie, která má pod sebou útulek v Troji.

Poptávka po psech rostla už předtím, než přišel zákaz opouštět po jednadvacá­té hodině bydliště, pokud člověk třeba nevenčí zvíře. Televize Nova v září upozornila, že se ve velkém ztrácejí psi z dvorků a zahrad na Praze-západ. „Krádeže zaznamenáv­áme, ale jsou to spíše ojedinělé případy. Lidé mají zájem o psy z útulků,“řekl MF DNES psí detektiv Tomáš Carba.

Zažíváme invazi zájmu o pejsky. Zájemci si vzali dokonce i dva slepé.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zdroj: průzkumy STEM/MARK a Nielsen Admosphere 2019 a NEUBERT marketing & Company 2020
Foto: Shuttersto­ck Zdroj: průzkumy STEM/MARK a Nielsen Admosphere 2019 a NEUBERT marketing & Company 2020
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia