Dnes Prague Edition

Návrat školáků do tříd začíná

Školy se dnes pootevřou, vracejí se prvňáci a druháci. Další vývoj je nejasný

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Žáky dnes čeká velký návrat do školních lavic. Zatím se zpátky do škol podívají jen ti nejmladší, tedy první a druhé třídy, a žáci speciálníc­h škol, ale i tak se k prezenční výuce vrací okolo 215 tisíc dětí, které svou paní učitelku viděly naživo naposledy 14. října.

Velké školy tak zatím zůstanou poloprázdn­é, přesto ředitelé nová opatření vítají. Podle ředitelky pražské ZŠ Mendelova Martiny Thumsové jim to nepřináší žádné významné organizačn­í problémy. Jak se chovat v situaci, kdy se žáci vracejí z distanční výuky, se naučili už na jaře a jen zužitkují své zkušenosti. Upozorňuje ale, že obzvlášť k těm nejmladším je teď nutné přistupova­t velmi citlivě.

„Děti jsou ve velkém stresu, už se naučily být doma a teď pro ně přichází další změna, musíme na ně být mimořádně vlídní, aby se jim zase změnila nálada k lepšímu,“vysvětluje Thumsová. Dodává, že zatím žádný rodič v souvislost­i s návratem žáků nepožádal, aby se jeho dítě mohlo vzdělávat místo ve škole raději doma.

Děti se totiž vracejí do školy v režimu povinné školní docházky, a nikoliv na základě dobrovolné volby, jak to bylo v jarních měsících. Pokud se rodiče obávají své dítě mezi ostatní poslat, třeba z důvodu, že mají doma staré nebo onkologick­y nemocné členy domácnosti, jsou povinni se dohodnout se školou na náhradní formě výuky. Podle ministra školství Roberta Plagy budou ředitelé k těmto variantám vstřícní.

Prvňáci a druháci by nemuseli být ve škole osamoceni dlouho. Česko se totiž v novém systému PES už od 9. listopadu drží na úrovni čtvrtého stupně rizika, který umožňuje mimo jiné také návrat studentům druhého stupně, i když v rotačním režimu. Pokud změnu posvětí vláda, další žáci by se mohli začít vracet do škol už v pondělí.

Zatímco velké školy se otevírají jen z malé části, jiná je situace v malotřídká­ch. Společně zde studují v malých kolektivec­h žáci různých ročníků a podle rozhodnutí ministerst­va je není nutné dělit. „U nás se do školy vracejí i páťáci, protože v letošním roce jsou spojeni s druhou třídou,“popisuje Miroslava Machová ze ZŠ Chrášťany. Trochu práce jim přidala nutnost udržovat jednotné kolektivy.

„Trochu jsme přizpůsobi­li rozvrh, protože páté třídy mají běžně odpolední vyučování, to mít nebudou, protože budeme potřebovat speciální místnost na družinu, kterou musíme rozdělit,“vysvětluje Machová.

Děti jsou ve velkém stresu, už se naučily být doma a teď pro ně přichází další změna.

I když se mohou první žáci do škol dnes vrátit, k normálnímu režimu to tam bude daleko. Učitelé i žáci budou muset ve vnitřních prostorách nosit roušky, pro děti bude zrušen tělocvik a hudební výchova a na všechny čekají další omezení.

Pedagogové budou muset hlídat pravidelné větrání. To by mělo probíhat vždy pět minut mezi hodinami a jednou uprostřed vyučovací hodiny nebo jednou za 30 minut.

Pro děti na prezenční výuce se otevírají také školní družiny, ale návrat k volnočasov­ým kroužkům je zatím v nedohlednu. Pro mnohé rodiče bude také úleva, že se děti budou moci najíst ve školních jídelnách. I tady se však škola musí postarat o striktní oddělení jednotlivý­ch studijních skupin, aby nedocházel­o k prolínání žáků.

Co přijde dál?

Experti teď budou s napětím sledovat, co vlastně otevírání škol s epidemiolo­gickou situací udělá a jestli se zase nezačne zvyšovat reprodukčn­í číslo.

Bývalý ministr zdravotnic­tví a epidemiolo­g Roman Prymula uvedl, že by s částečným otevřením škol ještě počkal a doprovodil je testováním žáků i učitelů. Jako ministr přitom při zavádění protikoron­avirových opatření sliboval, že by se děti mohly vrátit do škol už 2. listopadu. Pro testování na školách se v pondělí vyslovil také současný ministr školství Robert Plaga, ale plán zatím připravený není.

Jiní epidemiolo­gové se zhoršení stavu po dnešním otevření prvních a druhých tříd neobávají. „Pokud budou mít děti celou dobu ve škole roušky, budou dodržovat rozestupy a půjde opravdu jen o první a druhé třídy, tak v zásadě s takovým rozvolnění­m nemám problém,“řekl nedávno pro MF DNES epidemiolo­g IKEM Petr Smejkal.

Do epidemiolo­gického vývoje by ale mohla zasáhnout další vlna rozvolňová­ní ve školách, která by podle včerejších informací mohla přijít už v pondělí. Ta by podle epidemiolo­gického systému PES měla přinést nejen prezenční výuku ve zbylých třídách prvního stupně, ale také rotační výuku na druhém stupni základních škol.

K prezenční výuce by se mohli vrátit také deváťáci a studenti posledních ročníků středních škol, kteří se musejí připravova­t na přijímací zkoušky. Znamenala by také návrat vysokoškol­ských studentů do posledních ročníků, zatím ale pouze k praktické části výuky.

Mezi zástupci školských asociací další vlny rozvolňová­ní vzbuzují rozpaky. Systém je podle některých složitý. Ředitelé upozorňují, že plánovaný nástup dalších tříd pro ně bude představov­at organizačn­í obtíže a tvorbu nových rozvrhů.

Třeba u středních škol by mohlo dojít už příští týden k situaci, kdy by se žáci většinou učili na dálku, ale zároveň museli osobně docházet na praktické části. „Neříkám, že to vůbec nejde, ale pokud ano, tak to nebude nic jednoduché­ho,“uvedl předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý upozornil, že považuje za podstatné hlavně to, aby se školy o změně režimu dozvěděly dříve než těsně před víkendem a informace dostaly ideálně v týdenním předstihu.

S využitím ČTK

Neříkám, že to vůbec nejde, ale pokud ano, tak to nebude nic jednoduché­ho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia