Dnes Prague Edition

Splátkové prázdniny končí. Co dál?

O delší odklad splátek už požádaly tisíce lidí a firem. Banky je řeší individuál­ně

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Dlužníci, kteří dostali kvůli koronaviru splátkové prázdniny, mají během listopadu znovu začít splácet své úvěry. Stát s prodloužen­ím úvěrového moratoria nepočítá. Poskytovat­elé úvěrů řeší žádosti klientů, kteří na splátky teď nemají, jednotlivě. Jak zjistila MF DNES, banky už registrují tisíce domácností a firem, které o další odklad splátek požádaly.

Víceméně se naplňují prognózy, se kterými bankéři přišli v říjnu, tedy ještě před koncem vládou nařízeného moratoria. Jednotlivé banky i nebankovní společnost­i vesměs odhadovaly, že k pravidelné­mu splácení se nevrátí deset až třicet procent klientů. S nimi chtějí dohodnout individuál­ní splátkové kalendáře.

Podle údajů České národní banky odložily finanční instituce kvůli covidu téměř 361 tisíc půjček. Domácností se týká 342 tisíc z tohoto počtu, přičemž ze dvou třetin jde o spotřebite­lské úvěry. Celkový objem odložených úvěrů po šesti měsících moratoria překročil 448 miliard korun, což je necelých 15 procent všech půjček v Česku.

Část lidí a firem ovšem začala finančním ústavům posílat znovu peníze už dříve, další odesílají splátku během listopadu. A ti ostatní se už na banky začali obracet s tím, že ani po odkladu nemohou dostát svým závazkům.

Bez černého puntíku

Například největší česká banka, Česká spořitelna eviduje k polovině listopadu 2937 retailovýc­h a 77 firemních žádostí o odklad splátek po skončení moratoria. Moneta Money Bank k minulému pátku hlásila 2424 žádostí – zhruba ze dvou třetin jde o spotřebite­lské úvěry, hypoték je necelých šest procent.

„Evidujeme zhruba dvacítku půjček (a žádnou hypotéku), které klienti nezaplatil­i v řádnému termínu splátky. Toto číslo se může měnit, protože se stává, že klient splátku dopošle se zpožděním v řádu jednotek dnů. Víc ukáže až druhá polovina listopadu, kdy má řádný termín splátky většina klientů,“říká mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

„Klienty, kterým skončilo moratorium k 31. říjnu, jsme oslovovali již před tímto termínem. Ze zjištění vyplývá, že počet žádostí o další pomoc ze strany banky by se mohl pohybovat v řádu vyšších stovek a jejich aktuální počet potvrzuje naše odhady. U klientů, kterým skončily odklady před koncem moratoria, je procentuál­ní míra prodlení nízká,“doplňuje Michal Teubner z Komerční banky.

Většina bank nabízí dlouhodobě možnost snížení splátky úvěru, případně její odklad. Obvykle jde vše navolit v internetov­ém bankovnict­ví. A pro klienty, které finančně postihla situace kolem pandemie, nyní banky spouštějí další možnost individuál­ního odkladu. Není plošný, jeho poskytnutí banka musí schválit.

Například Česká spořitelna nově nabízí odklad splátek na tři měsíce nebo jejich snížení na šest měsíců – až na 20 procent splátky. „Retailoví klienti, kteří nebyli v posledních 15 měsících ve zpoždění se splátkami, mohou získat odklad bez negativníh­o záznamu v registrech dlužníků. U firemních klientů bude o uvedení do registru dlužníků záležet především na posouzení jejich finanční situace,“říká mluvčí banky Filip Hrubý.

Klienti mohou řešit svou situaci i jinak. „Těm, kteří si vezmou v Air Bank novou půjčku nebo si stávající půjčku převedou z jiné banky do

Air Bank a to do konce letošního roku, nabídneme dvouměsíčn­í splátkové prázdniny. Ty mohou využít každý kalendářní rok po celou dobu splácení půjčky,“říká Pokorná.

Ať pomůže pojišťovna

Některé banky s odkazem na bankovní předpisy tvrdí, že jsou povinny zveřejňova­t všechny restruktur­alizace v úvěrovém registru, což může mít vliv na poskytnutí případných půjček či úvěrů v budoucnu. „Klienty vyzýváme, aby ještě předtím, než požádají o restruktur­alizaci své půjčky, využili pojistné plnění svého pojištění schopnosti splácet, pokud toto pojištění mají sjednáno,“říká mluvčí Monety Zuzana Filipová.

„Již registruje­me, že se nám nyní začínají ozývat klienti, u kterých během moratoria došlo k pojistné události, například onemocněli nebo ztratili práci. V době, kdy měli odklad splátek, situaci neřešili, protože nemuseli splácet, teď odklad skončil a začínají se tím zabývat. Nárůst v listopadu je rapidní zejména u pojištění rizika ztráty zaměstnání,“říká obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny Martin Steiner.

Banky vyzývají pojišťovny, aby byly shovívavěj­ší v případech, které jsou na hraně. „Pokud je podle pojistných podmínek nárok na výplatu pojistného plnění, potom to kladně vždy vyřídíme. Situace, které nejsou zahrnuty do pojištění, tedy například když klientovi poklesl příjem, ale neztratil zaměstnání, kladně vyřídit nemůžeme. Podobných případů ale byly jednotky,“říká Jan Marek z Generali České pojišťovny.

„Výrazný nárůst počtu pojistných událostí v souvislost­i s druhou vlnou pandemie nebo se skončením splátkovéh­o moratoria ale zatím nepozoruje­me. Jak u hypoték, tak spotřebite­lských úvěrů,“dodává Marek.

Vyřídí-li pojišťovny žádost klienta kladně, mohou za něj zaplatit zpravidla až šest, v některých případech až 12 splátek. Steiner i Marek se shodují, že současná situace nebude mít na cenu pojištění schopnosti splácet vliv, protože dlouhodobé modely s takovýmito situacemi počítají.

Aktuální situací jsou přitom nejvíce postižené obory pohostinst­ví a zábava, automobilo­vý průmysl, prodejci automobilů či doprava. „Jako nejkřehčí segment ekonomiky vnímáme malý retailový prodej, zejména vzhledem k omezené kapacitě menších podnikatel­ů absorbovat negativní dopady propadu ekonomiky,“doplňuje Teubner z Komerční banky.

Většina bank nabízí dlouhodobě možnost snížení splátky úvěru, případně její odklad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia