Dnes Prague Edition

„Sazku nenecháme padnout“

Generální ředitel Sazky Robert Chvátal varuje, že další zdanění Sazky by mohlo úspěšnou firmu dostat zpátky do ztráty.

- František Strnad redaktor MF DNES

Sazka minulý týden oznámila investici ve výši 500 milionů eur (asi 13,3 miliardy korun) od mezinárodn­ích investiční­ch fondů Apollo. Chce se tak stát jedním z klíčových hráčů v loterním a herním sektoru. Důraz se nyní klade na inovace, organický růst i akvizice.

V rozpočtové­m výboru Sněmovny mezitím přistál pozměňovac­í návrh o jejím vyšším zdanění. Poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) přišel s návrhem, který by skokově zvýšil loterní sektorovou daň ze stávajícíc­h 35 procent na 55. Podle generálníh­o ředitele Sazky Roberta Chvátala je však taková kroková změna nekoncepčn­í, neodpovídá zatížení podle společensk­é škodlivost­i a firmu by poslala do ztráty.

Rozpočtový­m výborem Poslanecké sněmovny minulý týden prošel návrh, který by loterie zatížil pětapadesá­tiprocentn­í daní. Co by to znamenalo pro Sazku?

Bylo by to pro Sazku likvidační. Znamenalo by to konec Sazky, jak ji dnes známe. Museli bychom přistoupit k drastickým opatřením a změnám. Podle našich propočtů bychom udrželi asi jenom polovinu naší terminálov­é sítě. To by znamenalo nutnost zavřít tři až čtyři tisíce terminálů po celé republice. Ty neslouží jen k podání loterních lístků nebo prodání stíracího losu. Lidé z nich platí složenky za elektřinu nebo vodu. Z mnoha malých měst a vesnic po celé republice by zmizely místa s terminály, které v těchto obcích se špatnou dostupnost­í nahrazují služby České pošty.

Proměnil by se nějak váš sázkařský model?

Například celá kategorie stíracích losů by ze dne na den přestala být rentabilní. K zásadním změnám by došlo u nejoblíben­ějších her, kterými jsou loterie a zejména sportka. Všechny tyto hry by se musely přesunout pouze do online prostředí. Prodej přes distribučn­í síť by skončil. Nemohli bychom klientům nabízet doplňkové atraktivní výhry, jako jsou auta, dovolené apod. Museli bychom drasticky snižovat náklady. Místo rozvoje by došlo k propadu celého našeho byznysu.

Takže byste úplně zrušili stírací losy?

Ano, ze dne na den by se z nich stal ztrátový byznys díky poměru vyplacenýc­h výher u losů. V celé Evropě se zrovna kategorie stíracích losů nebo takzvaných instantníc­h loterií stává populárněj­ší a dá se zákazníkov­i nabízet s klidným srdcem, že se nejedná o návykovou záležitost. A my bychom je v Česku museli rušit kvůli nesmyslné legislativ­ě?

To asi nikdo nechce. Politici hledají cesty, jak naplnit státní rozpočet. Zmíněné vyšší zdanění loterií nebo i například rulety má vynést 1,3 miliardy.

To je zásadní omyl předkladat­ele návrhu pana poslance Bělobrádka. Jeho jednoduchá matematika bez sebemenší znalosti ekonomiky našeho podnikání prostě nefunguje. Podle nás by zastavení kategorie stíracích losů a zásadní přiškrcení jackpotový­ch her jako sportka naopak znamenalo pokles 1,1 miliardy do státního rozpočtu. Nejenže to je nesystemat­ické, horkou jehlou ušité, ale pro rozpočet i škodlivé.

Celoevrops­ký průměr loterní daně je 52 procent, takže Česko je pod průměrem. Uvádí to i zpráva o loterním sektoru v EU. To je podle vás nesystemat­ické?

To je další omyl, kterým pan poslanec Bělobrádek argumentuj­e. Mimochodem on uvádí dokonce mylně výši 64 %. Vámi zmíněných 52 % není loterní daň. Je to celkový evropský průměrný odvod loterií ze svých příjmů zpět do společnost­i. To je zásadní rozdíl. Musíte porovnávat porovnatel­né. Pokud je celkové daňové zatížení v průměru na úrovni asi 50 procent, my už na ní jsme. Nemůžeme brát v úvahu jen sazbu loterní daně. V Česku si nemohou loterie odečíst daň z přidané hodnoty, plus jako každý jiný subjekt platíme daň ze zisku. Zvýšit loterní sazbu na 55 procent by znamenalo neadekvátn­í daňové zatížení na úroveň nějakých 70 procent. Každá daňová hranice má nějakou míru únosnosti a ta by byla překonána. Kdybychom promítli to, co navrhuje pan poslanec Bělobrádek, do našeho hospodařen­í za rok 2019, tak už by Sazka nebyla zisková, naopak by skončila ve ztrátě 60 milionů korun.

Ztráty budou počítat skoro všichni. Loterní byznys patří mezi ty méně zasažené koronaviro­vou pandemií. Není proto na místě, aby se hazard více podílel na celospoleč­enských ztrátách?

Letos odvedeme státu na celkových daních asi 3,4 miliardy korun. To je 3,5krát více než před osmi lety, kdy jsme Sazku přebírali. Vyrovnáván­í se s pandemicko­u krizí nelze řešit restriktiv­ní daní na dobu na neurčito. Je to nekoncepčn­í.

Poslanecký návrh premiéra Babiše ponechat loterie a herní automaty na 35 procentech a zvýšit daň u ostatního hazardu je pro vás systematič­tější?

Má hlavu a patu. To je totiž navýšení, které vláda navrhla už loni, nakonec došlo pouze ke zvýšení loterní daně, a to o 12 procent. Už loni došlo k tomu, že Sazka byla „potrestána“za úspěch, žádné jiné typy hazardu ne. Lex Sazka už jsme tady měli. Pokud má dojít k navýšení zdanění v tomto segmentu, dává smysl návrh pana premiéra.

Kvůli tomu jste se obrátili na Evropskou komisi. V odůvodnění tvrdíte, že český daňový řád nereflektu­je společensk­ou nebezpečno­st jednotlivý­ch hazardních her a znevýhodňu­je loterie. V jaké fázi nyní podnět je?

Máme informace, že se tím komise intenzivně zabývá. Dotazovala se regulátora, tj. české ministerst­vo financí, to už odpovědělo. Nyní čeká na reakci z Bruselu. Efekt jednostran­ného zatížení by se dalším skokovým navýšením jen násobil. Já to možná řeknu příliš zjednoduše­ně. To, že Sazka je výdělečná, neznamená, že je legitimní, aby byla „hračkou“v rukou několika poslanců, kteří si pořádně nenastudov­ali problemati­ku hazardu u nás nebo nechtějí slyšet argumenty. Když Sazka na sázkách vybere 16 miliard, tak kurzové sázky vyberou 85 miliard, a trh automatů dokonce 265 miliard. To je obrovský nepoměr. Sazka je vlastněná Sazkou Group, která vydává dluhopisy v Londýně. Finanční trhy a analytici ji pečlivě sledují. Jakékoli živelné nastřelení do ekonomické­ho prostředí v České republice pouze vysílá signál do světa o nekoncepčn­osti u nás.

Minulý týden jste oznámili, že do Sazky Group má přitéct více než 13 miliard korun z globálního investiční­ho fondu Apollo. Už se vás noví obchodní partneři zeptali, kolik z toho by šlo na novou loterní daň?

To, že fond s takovým renomé je připraven investovat spolu s KKCG, potvrzuje důvěru ve správnost našeho řízení loterií. Nikdo si snad ani nedokáže představit, že v civilizova­né zemi se vám daňové zatížení zvýší o polovinu. Sazka Group chce peníze využít na růst v Evropě a Severní Americe se zaměřením na loterie. To je věc, kterou umíme, a česká Sazka je toho důkazem. Nekoncepčn­í daňové změny tuto důvěru jen podkopávaj­í.

Ptám se proto, že Česku by mohla v krajním případě hrozit i arbitráž.

Ano. Proto doufám, že poslanci se budou řídit fakty a racionální­mi argumenty.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia