Dnes Prague Edition

Plekanec: Jágr hrát bude

Kladenský útočník Tomáš Plekanec o slibu, snech a starostech. A ujištění, že Jaromír Jágr hrát bude.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Navštivte náš zpravodajs­ký portál www.idnes.cz

Co si vymyslí, to mu rok 2020 zaručeně změní. „Vlastně se už bojím cokoliv naplánovat,“utrousí Tomáš Plekanec. Na jaře koronaviro­vá vlna smetla jeho plány zabojovat v Brně o první velký titul, který mu stále uniká.

V létě se musel s Kometou rozloučit úplně, protože chtěl být blíž mamince, která vážně onemocněla.

Kromě ní pomáhá i rodnému Kladnu, které chce postrčit zpět do extraligy. Jenže první liga kvůli tvrdým vládním nařízením dál stojí. „My starší hokejisté se s tím nějak vyrovnáme, daleko víc trpí mladší kluci a jejich kariéry,“říká borec s tisícovkou startů v NHL.

Překotná doba ale může i příjemně překopat plány. Ve sportovním lockdownu alespoň mohl Plekanec vycestovat se synem Matyášem, partnerkou Lucií Šafářovou a jejich dcerkou Leontýnkou do

Řecka, kde oslavil 38. narozeniny.

V Kladně s výjezdem na Santorini neměli problém?

Vůbec ne. Každý den jsem byl na telefonu a řešil s trenérem Čermákem, jak to doma vypadá. Odjeli jsme v době, kdy nám zakázali trénovat uvnitř, zápasy byly v nedohlednu. Ani mamku jsme nemohli moc navštěvova­t, takže jsme vyrazili. V Řecku navíc byly lepší podmínky pro trénování.

Takže žádná dovolená?

Člověk si odpočinul u vody, nabral trochu déčka. Léto bylo u mě docela hektické, na dovolenou předtím nezbyl čas. A teď byla docela intenzivní, snad jen dva ze čtrnácti dní jsem nic nedělal. Víc bych ani nevydržel. Tréninku bylo dost. Běhání, posilovna i tenis.

Na něj jste měl ideální sparing.

Lucka se taky udržuje. Ta zase s sebou měla neteře, se kterými hodně hrála a pomáhala jim. Já si dělal svoje věci a pak si pinkal s nimi. A s návratem do Česka to vyšlo akorát, kdy se zase povolil trénink.

Neleze vám nekonečná příprava už na hlavu?

Je těžké, že před sebou ani nemáte datum, kdy to začne. Trénujete, abyste hráli a vyhrávali, jenže bez vidiny zápasů to je ubíjející.

Svaz žádá o výjimku, aby se v sobotu první liga opět rozjela. Že by světlo na konci tunelu?

Doufejme! Vidíme, že se koronaviro­vá čísla nějak zlepšují, ale informace mám jen z médií. Uvidíme, jak to dopadne.

Bývalý spoluhráč z Komety Martin Zaťovič třeba řekl, že mu v 35 letech ubývá čas, a zvažoval angažmá v cizině. Co vy?

Spíš bych řekl, že v horší situaci jsou mladí kluci, kteří se nemůžou pořádně připravova­t na různá mistrovstv­í světa, na turnaje šestnáctek nebo sedmnáctek. Těm utíká čas daleko víc. Hokejisté kolem věku 35+ už znají vlastní těla a vědí, jak se nachystat.

A co ti mladí?

Těm nezávidím. Jsou ve věku, kdy musí být dobře vedeni. Teď musí mít kolem sebe lidi, kteří jim správně poradí. Může ale vzniknout ohromný problém, když se hokej nerozjede. Snad už pauza nebude dlouho trvat.

Mohl jste si ji zkrátit v extralize, která už frčí od minulého víkendu. Zájem by z ní byl, ne?

Posledních pár týdnů jsem s nikým nemluvil a neřešil to. Hodně lidí i klubů neví, co bude. Ani nečekám, že hráči budou v současnost­i tolik rotovat. Prioritou je nachystat se na začátek první ligy. Nevíme, jestli sezona nebude bez play off. I proto musíme stoupat tabulkou a co nejdřív vyhrávat.

Je pro vás těžké soustředit se jen na hokej?

Musíme se tím jako sport nějak prokousat. Snad se mladí a děti budou moct co nejdřív hýbat, jejich vývoj trpí. My aspoň máme štěstí v tom, že jako profesioná­lní tým můžeme přijít na zimák a trénovat.

Hokejista je ale nyní zjevně riziková profese.

To ano, ale zase většina hráčů už je promořená. Kdo virus ještě nechytil, dřív nebo později ho mít bude.

S tím se nedá nic dělat, musíme tím všichni projít a hlavně ochránit lidi okolo nás.

Nebojíte se o maminku, kvůli níž jste opustil extraligu?

My už to prodělali a v té době jsme mamku moc nevídali, takže jsme ji nakazit nemohli. Teď to ani nějakou dobu nemůžeme roznášet, takže v tomhle ohledu to je v pohodě. Pořád ale mám dva syny, kteří chodili do školy, ten mladší navštěvuje školku. Je složitější, že tolik teď babičku nevídají.

Zvláštní, že jí zrovna tohle nejvíc pomůže, že?

No právě! Fakt docela nepříjemné.

Jak se maminka drží?

Zatím dobře. Ví, že jsme kolem ní. Bojuje dobře a statečně. Teď je všechno relativně v pohodě.

Je to ujištění, že jste se v létě rozhodl správně?

Vyplynulo to tak, že jsem v podstatě neměl jinou možnost. Nenašli jsme scénář, který by umožňoval to nějak spojit. A vzhledem k tomu, jak to teď vypadá, bylo to dobré rozhodnutí. Extraliga stejně jede nějak napůl, jsme blízko mamky, nějak tím proplouvám­e. Beru to jako takovou mezisezonu.

Jak jste s ní zatím spokojen?

Nekoukám na sebe, ale na cíl, za kterým v Kladnu jdeme.

Je to fuška? Většina klubů musí přežít, vy k tomu chcete i postup.

Je to tak. Kladno by mělo do extraligy patřit a mělo by tam mít nějakou pozici. V minulé sezoně se to nepovedlo. I teď byly výkony jako na houpačce, ale věřím, že si postup uhrajeme.

Tušíte, zda se na ledě ukáže už i Jaromír Jágr?

To nevím, ale už se s námi víceméně každý den připravuje. Jakmile se liga rozjede, myslím, že hrát bude. Jen je otázka, jestli naskočí hned, nebo o trochu později.

Předhazuje­te mu jeho slib, že si spolu ještě zahrajete?

Když jsem se vracel, ptal jsem se ho na to. Říkal mi, že plánuje hrát i příští rok. Vypadá to, že to dodrží (usměje se).

Umíte si představit, že si s ním zahrajete za rok i vy?

Pokud se postoupí, tak ano. Ale v téhle situaci je těžké říkat, co bude za rok nebo i za týden. Bojím se vyslovit, co bych si přál. Ono to dopadne jinak.

Chápu ale správně, že nechcete skončit po prapodivné sezoně?

Je to jedna z věcí, kterou mám v hlavě. Chci si zahrát hokej před plnými zimáky, tak jak jsem byl celou kariéru zvyklý. Nechtěl bych končit v době, kdy na zimáku nikdo nebude.

Třeba exkolega z nároďáku Tomáš Rolinek se nedočkal.

Vím, že Tomáš měl nějaké zdravotní problémy i operaci. Já si na zdraví nemůžu stěžovat. Cítím se dobře, hokej mě baví, a dokud to všechno bude fungovat, rád budu hrát.

My už víme, jak se nachystat. Hůř jsou na tom mladí, kterým utíká čas daleko víc.

Jarda Jágr se s námi připravuje víceméně každý den. Je jen otázka, kdy bude hrát.

 ??  ??
 ?? Foto: M. Růžička, MAFRA ?? Patriot Tomáš Plekanec se znovu vrátil do Kladna, tentokrát kvůli tomu, aby mohl zároveň pečovat o nemocnou matku.
Foto: M. Růžička, MAFRA Patriot Tomáš Plekanec se znovu vrátil do Kladna, tentokrát kvůli tomu, aby mohl zároveň pečovat o nemocnou matku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia