Dnes Prague Edition

Chlapec dostal lék za 56 milionů korun

- — Markéta Lankašová

RÝMAŘOV, BRNO Pořádnou dávku naděje získala rodina dvouletého Artura Ovčáčíka z Rýmařova na Bruntálsku. Ten od prvních týdnů života trpí spinální svalovou atrofií. Převratnou genovou léčbu mu jako prvnímu dítěti v Česku proplatila bez průtahů pojišťovna. Jednorázov­ý lék Zolgensma stojí 56 milionů korun.

„Z naprosto zdravého dítěte se nám po několika týdnech stala taková hadrová panenka. Arturek přestal hýbat ručičkou a otáčet hlavou. V osmi týdnech už se v podstatě nehýbal vůbec,“popisuje matka Šárka Nekorancov­á.

Rodina ihned vyhledala lékaře, jenže se setkávala s názory, že Artur je jen línější dítě. Rehabilita­ce ale nezabíraly. „Až když bylo Arturovi pět měsíců, dozvěděli jsme se, že má spinální svalovou atrofii typu jedna, tedy tu nejzávažně­jší,“vzpomíná otec Adam Ovčáčík.

Onemocnění se vyznačuje ochablým kosterním svalstvem a sníženou pohyblivos­tí. „Pokud se neléčí, tak při typu jedna se dítě nikdy ani neposadí. Pohyb je velmi omezený,“uvedl lékař Ondřej Havlín z Dětské nemocnice Brno, kde se Arturovi v říjnu dostalo pomoci.

Zhruba rok a půl předtím mu lékaři aplikovali běžně užívaný lék Spinraza.

„Je nutné zavádět jej do páteřního kanálu lumbální punkcí. A to několikrát ročně. Jde o bolestivý proces a pro většinu dětí traumatizu­jící,“popsal Havlín.

Oproti tomu nová léčba genovou terapií se aplikuje do žíly a pouze jednou za život. Látka napraví chybnou informaci v DNA a zamezí dalšímu šíření nemoci. Pojišťovny však dlouho lék nechtěly proplácet a rodiny peníze na tuto léčbu sháněly přes nadační fondy nebo sbírky. U několika posledních dětí nakonec náklady uhradily, bylo to ovšem po dlouhém tlaku a angažovat se musel i premiér.

K proplacení injekce u Artura napomohli brněnští lékaři a výsledky klinických studií. Lékařům se navíc povedlo léčbu genovou terapií zajistit i pro další dětské pacienty. „Pár dní po Arturovi dostal lék Zolgensma i jiný chlapec a do konce roku jej lékaři aplikují ještě půlročnímu děvčátku,“řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Právě věk do dvou let a také váha do 13 kilogramů jsou pro aplikaci léku klíčové. „Větší virovou nálož tělo nezvládne a injekce by nemusela být dostatečně účinná,“vysvětlila dětská neuroložka Zdeňka Bálintová.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? S novou nadějí Dvouletý Artur Ovčáčík s rodiči po moderní genové léčbě, které se mu dostalo v Brně.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA S novou nadějí Dvouletý Artur Ovčáčík s rodiči po moderní genové léčbě, které se mu dostalo v Brně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia